Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Знаменський, Мамутов - Коментар до Господарського кодексу України.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

1. Основними правами членів виробничого кооперативу є:

участь в управлінні кооперативом, право голосу на загальних зборах членів кооперативу, право обирати і бути обраним в органи управління кооперативом;

користування послугами кооперативу;

одержання кооперативних виплат та частки доходу на пай;

одержання достовірної та повної інформації про фінансово-господарську діяльність кооперативу;

одержання паю у разі виходу з кооперативу в порядку і строки, визначені його статутом. І

  1. Основними обов'язками членів виробничого кооперативу є дотримання статуту тавиконання рішень органів управління кооперативу.

  2. Статутом виробничого кооперативу можуть передбачатися також інші права таобов'язки членів кооперативу.

1. Члени виробничого кооперативу мають рівні права та обов'язки. Права членів виробничого кооперативу поділяються на майнові та немайнові.

Немайнові права членів виробничого кооперативу безпосередньо або побічно пов'язані з'' можливістю брати участь в управлінні справами виробничого кооперативу, що обумовлено ■ його природою як самоврядного утворення.

Серед немайнових прав найважливішим є право на особисту участь в управлінні справами виробничого кооперативу. Здійснюється це право на загальних зборах членів виробничого І кооперативу, які є вищим органом управління кооперативу.

Кожний член виробничого кооперативу може висловлювати на загальних зборах свою думку з питань, що відносяться до статутної діяльності кооперативу, а також вимагати по-1 становки (шляхом включення до порядку денного загальних зборів) того чи іншого питання на розгляд загальних зборів. Порядок включення питань до порядку денного визначається І статутом кооперативу.

Член виробничого кооперативу наділений правом участі у голосуванні при вирішенні пи-тань на загальних зборах. Він має при прийнятті рішень на загальних зборах завжди лише один голос (незалежно від розміру паю та трудової участі), який не може бути нікому переданий. Таким чином, член виробничого кооперативу реалізує це право особисто.

До немайнових (особистих) прав належить право члена виробничого кооперативу бути обраним в органи управління кооперативу. Він може також пропонувати кандидатури для! обрання до органів управління кооперативу, а також обирати їх.

Член виробничого кооперативу має право на отримання достовірної та повної інформації про діяльність кооперативу. Він може знайомитись з бухгалтерськими звітами та балансами кооперативу, договорами, укладеними кооперативом, іншими документами щодо його фі- ї нансово-господарської діяльності.

Кожний член виробничого кооперативу користується комплексом майнових прав.

Найважливіше майнове право члена виробничого кооперативу - право отримувати коопе- і ративні виплати та частку доходу на пай.

Члени виробничого кооперативу мають право користуватися тими послугами кооперативу які він може надати за родом його діяльності.

Одержання паю в разі виходу з кооперативу становить самостійне право члена кооперати-1 ву, що також може бути віднесене до числа його основних майнових прав. Порядок та строки

одержання паю членом виробничого кооперативу в разі його виходу або виключення з кооперативу визначаються виключно статутом конкретного кооперативу.

  1. До основних обов'язків членів виробничого кооперативу частина 2 статті 99 ГК відносить особисті обов'язки. Якщо, з одного боку, члену кооперативу належить право участі вуправлінні його справами, то, з іншого, на нього покладений обов'язок підпорядковуватисяположенням статуту кооперативу та волі більшості його членів, що висловлена загальнимизборами, а так само — і всім законним рішенням органів управління кооперативом.

  2. Крім названих у коментованій статті прав та обов'язків членів виробничого кооперативу, його статутом можуть передбачатися також інші права та обов'язки. Так, статутом можебути передбачено право члена виробничого кооперативу на захист своїх інтересів, порушених рішеннями органу управління кооперативу, яке полягає у тому, що член кооперативуможе оскаржити до суду рішення, прийняте загальними зборами з порушенням вимог законодавства та статуту кооперативу, у випадках, коли він не брав участі у загальних зборах абоголосував проти прийняття рішення, яким порушені його права та законні інтереси. Статутом також може бути передбачено право на передачу паю, частки паю як іншим членам виробничого кооперативу, так і третім особам тощо.

Члени кооперативу можуть нести, крім зазначених, й інші обов'язки, передбачені його статутом, наприклад обов'язок нерозголошення інформації, що є комерційною таємницею кооперативу, тощо.

Стаття 100. Майно виробничого кооперативу

  1. Майно виробничого кооперативу становить колективну власність кооперативу.Виробничий кооператив є власником будівель, споруд, майнових внесків його членів,виготовленої ним продукції, доходів, одержаних від її реалізації та іншої діяльності, передбаченої статутом кооперативу, іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законом.

  2. Члени кооперативу можуть передавати як пайовий внесок право користування належною їм земельною ділянкою у порядку, визначеному земельним законодавством. Заземельну ділянку, передану виробничому кооперативу в користування, з кооперативу може справлятися плата у розмірах, визначених загальними зборами членів кооперативу.

  3. Для здійснення господарської та іншої діяльності виробничий кооператив за рахунок власного майна формує відповідні фонди.

  4. Майно виробничого кооперативу відповідно до його статуту поділяється на пайовий і неподільний фонди. Неподільний фонд утворюється за рахунок вступних внесківі майна кооперативу (за винятком землі). Пайові внески членів кооперативу до ньогоне включаються. Порядок формування і розміри неподільного фонду встановлюютьсястатутом.

  5. Розміри пайових внесків до кооперативу встановлюються в рівних частинах та/абопропорційно очікуваній участі члена кооперативу в його господарській діяльності.

  6. Фінансові ресурси виробничого кооперативу формуються за рахунок доходу відреалізації продукції (робіт, послуг), пайових та інших внесків членів кооперативу, кредитів та інших надходжень, не заборонених законодавством.

1. Виробничий кооператив як суб'єкт господарювання бере участь у різноманітних господарських правовідносинах. Майнову основу цих правовідносин становить право колективної власності кооперативу на належне йому майно. Саме це право дозволяє визначати виробничий кооператив як підприємство колективної власності.

Суб'єктом колективної власності є виробничий кооператив у цілому як певним чином організований колектив, що здійснює свою діяльність у статусі юридичної особи. Кожний виробничий кооператив виступає самостійним і виключним власником належного йому майна. Виробничий кооператив належить до таких утворень, щодо яких його члени мають зобов'язальні права, що набуваються ними взамін окремих речових прав. Для цієї форми власності характерним є управління нею через виборні органи, а також право виходу члена кооперативу з його складу з майновим паєм.

Об'єктами права власності кооперативу є засоби виробництва та інше майно, що нале-

жить йому та необхідне для здійснення статутних завдань, зокрема будівлі, споруди, мали* ни, устаткування, транспортні засоби, виготовлена продукція, товари, доходи, одержані віці їх реалізації та іншої діяльності виробничого кооперативу, передбаченої його статутом, мам нові внески його членів, інше майно відповідно до цілей діяльності виробничого коопера» ву, що придбане на підставах, не заборонених законом.

  1. У частині 2 коментованої статті зазначено, що пайовим внеском члена кооперативу може виступати право користування належною йому земельною ділянкою. Така передача від-§бувається у відповідності з нормами земельного законодавства України. Загальні збори ви-|робничого кооперативу можуть визначати розмір плати з кооперативу, що справляється зіпередану земельну ділянку.

  2. Залежно від економічного змісту все майно, належне виробничому кооперативу у гро-Ішовій та натуральній формі, поділяється на певні складові частини. Ці відокремлені частиннімайна, що мають притаманний їм правовий режим, називають фондами. Метою поділу май-1на виробничого кооперативу на фонди є створення стійкої матеріальної бази діяльності ко-Іоперативу, найбільш доцільного з економічної точки зору розподілу доходів та задоволенапотреб членів виробничого кооперативу.

  3. У виробничому кооперативі обов'язково мають бути створені пайовий та неподільнийфонди.

Пайовий фонд є одним з найважливіших джерел фінансування виробничо-господарсьш потреб кооперативу. Він формується за рахунок пайових внесків членів кооперативу, сплаті яких є однією з форм матеріальної участі громадян, що вступають до виробничого кооперативу. В цьому фонді визначена індивідуальна частка кожного члена кооперативу. Пайовий фонд відноситься до подільних фондів. Кошти цього фонду підлягають поверненню членам виробничого кооперативу, які їх внесли. Право на повернення пайових внесків виникає у члена кооперативу або його правонаступника при настанні певних, передбачених законодавством і статутом кооперативу умов. На внески членів виробничого кооперативу до пайового фонду нараховуються проценти (кооперативні виплати) в розмірах, що визначаються вищим органом управління кооперативом.

У неподільному фонді індивідуальна частка кожного члена кооперативу не виділена. Цей фонд утворюється за рахунок майна кооперативу, за винятком землі і вступних внесків членів кооперативу. Вступні внески сплачуються лише у грошовій формі одноразово при вступі до виробничого кооперативу і при виході з нього не підлягають поверненню за будь-яких обставин. Вступні внески відносяться до неподільних коштів виробничого кооперативу.

Стаття 20 Закону України «Про кооперацію» передбачає також формування резервного та спеціального фондів.

Статутом виробничого кооперативу може бути передбачено створення, крім названих, і інших майнових фондів.

5. Майно виробничого кооперативу початково формується з пайових внесків його членів.Ці внески, поряд з іншими надходженнями, складають обігові кошти виробничого кооперативу. Вони можуть сплачуватися у грошовій або матеріальній формі і використовуються наздійснення виробничим кооперативом його статутної діяльності.

Обов'язкові пайові внески, передбачені частиною 5 статті 100 ГК, є умовою членства у виробничому кооперативі.

Статутом виробничого кооперативу може бути передбачено кілька варіантів визначення розмірів пайових внесків: пропорційно очікуваній участі членів кооперативу в його діяльності, а також встановлення їх у рівних частках.

Крім обов'язкових пайових внесків, статутом виробничого кооперативу може бути передбачено внесення додаткових пайових внесків, що сплачуються за бажанням члена кооперативу і повертаються на встановлених у кооперативі умовах. Порядок та строки внесення пайових внесків визначаються частиною 2 статті 165 ЦК та статутом виробничого кооперативу.

6. Частина 6 коментованої статті визначає лише примірний перелік джерел формуванняфінансових ресурсів кооперативу. Тому будь-яке законне надходження грошових або іншихцінностей може слугувати джерелом фінансових ресурсів кооперативу (див. коментар до ч. 1ст. 140 ГК).

Внески членів виробничого кооперативу є одним з найголовніших джерел формування

фінансових ресурсів кооперативу. Крім того, до таких джерел можна також віднести доход, отриманий кооперативом від реалізації продукції (робіт, послуг), кредити, безоплатні та благодійні внески тощо.

Стаття 101. Управління виробничим кооперативом

  1. Управління виробничим кооперативом здійснюється на основі самоврядування,гласності, участі його членів у вирішенні питань діяльності кооперативу.

  2. Вищим органом управління виробничого кооперативу є загальні збори членів кооперативу. До органів управління кооперативу належать правління (голова) кооперативу та ревізійна комісія (ревізор) кооперативу.

  3. Статутом виробничого кооперативу може бути передбачено спостережну раду кооперативу. Члени ревізійної комісії (ревізор) кооперативу не можуть бути членами йогоправління (головою кооперативу) чи спостережної ради.

  1. Основу побудови органів виробничого кооперативу та їх діяльності становить кооперативна демократія, головним принципом якої є принцип самоврядування, що полягає у рівному праві кожного члена кооперативу на участь в управлінні його справами, у вирішенні всіхнайважливіших питань його діяльності, у здійсненні управління виробничим кооперативомдемократично обраними органами, у додержанні вимог гласності при обговоренні та прийнятті рішень з питань діяльності кооперативу.

  2. Структура органів управління виробничого кооперативу визначається його корпоративною природою.

Система органів управління кооперативу складається із загальних зборів його членів - вищого органу управління кооперативом, виконавчих органів — правління та/або голови. У кожному виробничому кооперативі обирається контрольно-ревізійний орган - ревізійна комісія або ревізор.

3. Частина 3 коментованої статті допускає, якщо це передбачено статутом виробничого кооперативу, можливість створення у ньому особливого органу нагляду та контролю - спостережної ради. Створення спостережної ради має на меті погодження діяльності виконавчих органів виробничого кооперативу - правління (голови) з інтересами членів кооперативу.

Якщо у виробничому кооперативі передбачається заснування спостережної ради, то його статут повинен містити норми, що визначають порядок обрання такої ради та її голови, порядок прийняття рішень цим органом, його права та обов'язки, причому, крім загального контролю за діяльністю виконавчих органів виробничого кооперативу, він може вирішувати й інші питання, віднесені статутом до його виключної компетенції.

Спостережна рада обирається на загальних зборах виробничого кооперативу з членів кооперативу. Загальні збори вирішують питання про кількість членів цього органу та строки його повноважень.

Члени спостережної ради не можуть бути членами правління, головою кооперативу чи членами ревізійної комісії (ревізором). У свою чергу, обрані члени ревізійної комісії (ревізор) виробничого кооперативу не можуть бути членами спостережної ради, правління чи головою кооперативу.

Стаття 102. Загальні збори членів виробничого кооперативу