Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Знаменський, Мамутов - Коментар до Господарського кодексу України.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

4. Членство у виробничому кооперативі припиняється у разі:добровільного виходу з кооперативу;

припинення трудової участі в діяльності кооперативу; виключення з кооперативу у випадках і в порядку, визначених статутом; незатвердження загальними зборами членів кооперативу рішення правління (голови) про прийняття до кооперативу; смерті члена кооперативу.

  1. Порядок і майнові наслідки припинення членства у виробничому кооперативі визначаються цим Кодексом та статутом кооперативу.

  2. Виключення з виробничого кооперативу (звільнення члена кооперативу з коопе-ративного підприємства) може бути оскаржено до суду.

1. Формування особового складу виробничого кооперативу як самоврядного підприєм-1ства має дуже велике значення. Частина 1 коментованої статті вказує на загальні умови на-1буття прав членства у таких кооперативах, що забезпечує право громадян брати участь у їхдіяльності.

Право на членство у виробничих кооперативах мають усі громадяни України, іноземні І громадяни, а також особи без громадянства, що проживають на території України та досягли § 16-річного віку і здатні своєю працею брати участь у здійсненні цілей та завдань виробничо-1 го кооперативу, визнають статут кооперативу та дотримуються його вимог, беруть майнову І участь у діяльності виробничого кооперативу та згодні нести відповідальність, встановлену І статутом.

Визнання статуту виробничого кооперативу означає, що особа, яка бажає вступити до та-1 кого кооперативу, згодна взяти на себе взаємні зобов'язання, пов'язані з членством, і пого-Я джується на порядок здійснення спільної діяльності, передбаченої статутом.

Досягнення 16-річного віку, необхідного для вступу до виробничого кооперативу, визна- і чається коментованою статтею з урахуванням віку виникнення трудової працездатності.

На практиці може постатти питання про право на членство у виробничому кооперативі І осіб, яких визнано недієздатними і які внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу і не здатні усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними (ч. 1 ст. 39 ЦК). Вчинення І такими особами вольових дій не тягне для них ніяких юридичних наслідків. Тому особи, ви- і знані недієздатними, не можуть бути членами виробничого кооперативу.

  1. Обов'язковість особистої трудової участі у виробничому кооперативі виключає для Ічлена кооперативу можливість одночасного членства у двох або декількох виробничих ко-1оперативах. Поряд з цим частина 2 статті 98 ГК передбачає право членів виробничого ко- їоперативу бути членами кооперативів інших типів: садівничих, споживчих, дачно-будівель-1них, житлових, житлово-будівельних, гаражних тощо.

  2. Частина 3 коментованої статті встановлює загальні умови набуття права членства у ви-1робничому кооперативі.

Виробничий кооператив являє собою добровільне об'єднання громадян, що має на меті спільну господарську діяльність, тому його засновникам (членам) належить право встанов-1 лювати за взаємною згодою особливі умови набуття права членства у кооперативі, які відпо-£ відали б його цілям та завданням.

Можливості виробничого кооперативу щодо визначення умов прийняття до свого складу | нових членів не є необмеженими. Кооператив може в будь-який момент свого існування по-повнитися новими членами, тому неприпустимо встановлювати в статуті такі умови для І вступу нових членів, що обмежували б кількість членів або заздалегідь визначали за якимись І індивідуальними ознаками осіб, які мають право вступати до виробничого кооперативу.

Членство у виробничому кооперативі набувається шляхом вступу до нього. Особа, яка має бажання вступити до кооперативу і бути його членом, подає на ім'я правління (голови) заяву. Вільне волевиявлення бажання стати членом виробничого кооперативу — необхідна передумова добровільного членства у ньому.

Діяльність виробничого кооперативу за своїм змістом є господарською, що вимагає для її І

здійснення певних матеріальних ресурсів. Саме тому члени кооперативу, об'єднуючись у ньому для трудової участі, в той же час взаємно зобов'язуються брати майнову участь у справах кооперативу.

Особи, які вступають до кооперативу, зобов'язані зробити вступний та пайовий внески, розміри та порядок внесення яких визначаються статутом кооперативу, до якого вони вступають.

Прийом нових членів до виробничого кооперативу покладається на правління (голову) та оформляється відповідним рішенням. Право членства у кооперативі виникає з моменту затвердження загальними зборами рішення правління (голови) про прийняття у члени кооперативу. Статут кожного конкретного виробничого кооперативу має містити порядок прийняття та затвердження такого рішення.

Набуття членства у виробничому кооперативі можливе лише шляхом взаємного волевиявлення громадянина, який бажає бути його членом, з одного боку, і загальних зборів кооперативу- з другого. Коли ці волевиявлення не співпадають, загальні збори мають право не затверджувати рішення правління (голови) про прийняття особи до виробничого кооперативу. Підставою для такого рішення може бути, наприклад, членство громадянина в іншому виробничому кооперативі.

4. У частині 4 статті, що коментується, міститься вичерпний перелік підстав припиненнячленства у виробничому кооперативі.

Члену виробничого кооперативу належить безумовне право виходу з його складу. Не існує жодної правової підстави, яка передбачала б можливість відмовити члену кооперативу в його проханні про вихід з нього. Це право базується на такому принципі діяльності виробничого кооперативу, як «добровільність членства громадян у кооперативі та вільний вихід з нього» (див. коментар до ч. 1 ст. 96 ГК).

Для виходу із складу членів виробничого кооперативу не потребується оголошення та мотивації причин такого кроку. Кожний член кооперативу може вийти з його складу на підставі письмової заяви на ім'я правління (голови) кооперативу. Заява являє собою відмову члена кооперативу від особистої майнової та трудової участі у справах кооперативу.

Питання про вихід з виробничого кооперативу належить до компетенції загальних зборів. Правління (голова) кооперативу виносить на затвердження загальних зборів рішення про припинення членства.

Припинення трудової участі в діяльності виробничого кооперативу відповідає законодавчо визначеним підставам припинення членства у ньому і обумовлене дією принципу особистої трудової участі членів кооперативу в його діяльності (див. коментар до ч. 1 ст. 96 ГК).

Член виробничого кооперативу, який не додержує без достатньо поважних причин свої зобов'язання перед ним, порушує його статут, не виконує законних вимог органів управління кооперативу або діє на шкоду його інтересам, може бути виключений з його складу за рішенням загальних зборів.

Виключення з членів кооперативу є примусовим припиненням членства і являє собою санкцію за неналежне виконання членом своїх обов'язків перед кооперативом. Виключення відбувається в порядку і випадках, визначених статутом.

Членство у виробничому кооперативі припиняється у разі смерті члена кооперативу. У відповідності з положеннями глави 84, а також з нормою частини 4 статті 166 ЦК у цьому випадку може мати місце перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, що померла, до її спадкоємців. Спадкоємці отримують право на одержання паю, а також інших належних померлому виплат у порядку та строки, визначені статутом кооперативу.

Спадкоємці померлого можуть бути прийняті до виробничого кооперативу. У разі набуття спадкоємцями членства у виробничому кооперативі вони позбавляються права на одержання паю, а також інших виплат.

5. За загальним правилом, припинення членства у кооперативі відбувається за рішеннямправління (голови) виробничого кооперативу. Рішення про припинення членства у кооперативі підлягає затвердженню загальними зборами. Припинення членства у виробничомукооперативі обов'язково тягне за собою майнові наслідки, до яких відноситься право членакооперативу на одержання паю та інших виплат, пов'язаних з трудовою участю у господарській діяльності кооперативу (заробітна плата, премії, доплати тощо). Порядок та строки

припинення членства і порядок та строки одержання паю та інших виплат визначаються ста-Я тутом кожного конкретного виробничого кооперативу.

6. Колишньому члену виробничого кооперативу надано право судового захисту в тому І випадку, коли він вважає своє виключення з кооперативу незаконним. Він може оскаржити вЯ суді законність рішення загальних зборів з точки зору дотримання вимог закону та статутуЯ виробничого кооперативу, що визначають умови, за наявності яких загальні збори вважаюЯ ться правомочними, стосовно відповідності закону та статуту виробничого кооперативу по-Я рядку розгляду питання про виключення з виробничого кооперативу, стосовно відповідностіЯ закону та статуту підстав виключення з кооперативу тощо.

Стаття 99. Права та обов'язки членів виробничого кооперативу