Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Український державний університет фінансів

та міжнародної торгівлі

ЗВІТ

ректора Українського державного

університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Покрещука

Олександра Олексійовича

за 2007–2012 роки

Київ – 2012

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1. Загальна характеристика українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі. Нормативно-правове та організаційне забезпечення його діяльності 7

2. Освітня діяльність 11

2.1. Концептуальні засади освітньої діяльності 11

2.2. Ліцензування та акредитація. Відкриття нових спеціальностей 15

2.3. Робота приймальної комісії, виконання державного замовлення 19

2.4. Організаційне та науково-методичне забезпечення навчально-виховного процесу 31

2.4.1. Модернізація навчального процесу, моніторинг якості освіти й успішності студентів 36

2.4.2. Контингент студентів Університету. Педагогічне навантаження професорсько-викладацького складу 46

2.4.3. Якість підготовки фахівців відповідного рівня кваліфікації. Державна атестація 56

2.4.4. Профорієнтаційна робота. Практична підготовка студентів. Організація практик, бази їх проведення. Працевлаштування випускників 62

2.5. Кадрове забезпечення навчально-виховного процесу 70

2.6. Підвищення кваліфікації 76

3. ІНФОРМАЦІЙНЕ ТА МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ 80

3.1. Інформатизація та комп’ютеризація Університету 80

3.2. Наукова бібліотека 85

3.3. Видавнича діяльність 95

4. ВИХОВНА РОБОТА 105

4.1. Основні напрями виховної роботи в Університеті 105

4.2. Культурно-просвітницькі та спортивно-оздоровчі заходи 109

4.3. Роль студентського самоврядування 118

5. НАУКОВА РОБОТА В УНІВЕРСИТЕТІ 122

5.1. Науково-дослідна робота 122

5.2. Науково-експертна робота 127

5.3. Підготовка науково-педагогічних та наукових кадрів 137

5.4. Наукові публікації 139

5.5. Студентська наука 146

5.6. Участь у науково-комунікативних заходах 150

6. МІЖНАРОДНА ДІЯЛЬНІСТЬ 157

7. ФІНАНСОВИЙ СТАН 161

8. МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА 190

1. Приміщення для занять студентів та науково-педагогічних працівників 190

2. Соціальна інфраструктура 191

9. НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ РЕКТОРА УДУФМТ ПОКРЕЩУКА ОЛЕКСАНДРА ОЛЕКСІЙОВИЧА 198

9.1. Біографічна довідка 198

9.2. Організаційна робота та наукова діяльність 200

9.3. Нагороди, почесні відзнаки 202

ВИСНОВКИ. СТРАТЕГІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ УНІВЕРСИТЕТУ 203

ВСТУП

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі – широко знаний в Україні вищий навчальний заклад, який щороку серед низки інших ВНЗ обирають для навчання сотні молодих амбіційних людей, – і не лише за високий рівень підготовки та спеціальності, що користуються великим попитом серед роботодавців, а й через неповторний дух толерантності, що панує в його стінах.

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі протягом 2007-2012 років здійснював підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації фахівців фінансових, економічних та правових спеціальностей, виходячи з положень і принципів Болонської декларації щодо підготовки фахівців, здатних на високому рівні реалізувати завдання, пов’язані з якісною підготовкою спеціалістів у сфері міжнародної економіки, міжнародних фінансів, міжнародного права, менеджменту зовнішньоекономічної діяльності тощо.

Витоки Університету сягають 1995 року, коли у непростий для молодої української держави час була утворена Українська академія зовнішньої торгівлі – чи не єдиний у незалежній Україні вищий навчальний заклад, що готував спеціалістів з питань зовнішньоекономічних зв’язків для роботи в торгівельно-економічних місіях за кордоном. Згідно опублікованих у 2007 році результатів дослідження програми «КОМПАС», проведеної за участі компанії «SYSTEM CAPITAL MANAGEMENT», Українська академія зовнішньої торгівлі посіла одне з провідних місць в рейтингу ВНЗ України:

ВНЗ

Рейтинг за оцінками випускників

Рейтинг за оцінками роботодавців

Інтегрований рейтинговий індикатор

Загальний рейтинг

Загальний рейтинг ВНЗ України

Київ – Українська академія зовнішньої торгівлі

8

14

11.7

9

Рейтинг ВНЗ за підготовкою фахівців бізнес/економічних спеціальностей

Київ – Українська академія зовнішньої торгівлі

5

7

6.2

5

Регіональний рейтинг – центральний регіон

ВНЗ

Рейтинг за оцінками випускників

Рейтинг за оцінками роботодавців

Інтегрований рейтинговий індикатор

Регіональний рейтинг (в дужках – місце в загальнонаціональному рейтингу)

Київ – Українська академія зовнішньої торгівлі

4

9

7.1

6(9)

Колектив Університету зробив вагомий внесок у формування вищих керівних кадрів української держави. Навчальний заклад підготував не одне покоління висококваліфікованих фахівців, а все завдяки високоосвіченим та відданим справі науково-педагогічним працівникам, дехто з яких працює в Університеті від першого дня його існування.

З початку свого утворення ВНЗ дав путівку в життя понад 3 тисячам фахівців,серед яких особливо пишається тими, чиї імена добре відомі українцям. За роки існування Університету сотні держслужбовців різного рангу підвищили свою кваліфікацію і отримали другу вищу освіту в його стінах. Серед них – чинний Президент України Віктор Янукович, Глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін, Перший віце-президент Торгово-промислової Палати України Віктор Яновський, колишній Голова Держспоживстандарту України Олег Поволоцький, очільники міністерств та відомств, працівники посольств, керівники обласних і районних держадміністрацій, держкомітетів, народні депутати України різних років скликання тощо. Нині наші випускники сприяють своєю самовідданою працею економічному розвиткові держави у сфері міжнародної економіки і менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, зовнішньої торгівлі, міжнародного права, плідно працюючи у державних та комерційних структурах, Верховній Раді України, Кабінеті Міністрів України, центральному апараті Мінфіну, в Держказначействі, ДПА України, Рахунковій Палаті України, СБУ та інших органах виконавчої влади. Наші випускники працюють у складі Торговельно-економічних місій при Посольствах України за кордоном (Англія, Мексика, Польща, Данія, Норвегія, Швеція тощо).

Особливо плідно розвивається Університет з часу його реорганізації у 2007 році, а все завдяки згуртованому колективу, хто мудрим словом і досвідом просуває навчальний заклад сьогодні, підвищує своєю кропіткою і самовідданою працею його престиж. Серед найбільших досягнень навчального закладу – сформований потужний науково-педагогічний колектив, чиї досвід та знання є запорукою підготовки фахівців найвищого рівня. Завдяки йому існує і буде існувати Університет, примножуючи славу української освіти, виховуючи фахівців, здатних в майбутньому зробити Україну однією з найпотужніших країн Європи.

Сучасні завдання вищої освіти значною мірою визначаються тими змінами, що відбулися в світі за останні десятиліття. Глобалізація та інтеграція корінним чином вплинули на розвиток усіх сфер суспільної діяльності, в першу чергу, освіти. Для інтеграції України в світовий простір надзвичайно важливо, щоб рівень кваліфікації випускників вищих навчальних закладів відповідав міжнародному рівню вимог. Таким чином, в контексті загальноєвропейського простору вищої освіти першочерговою є проблема модернізації системи підготовки фахівців.

В Університеті розроблено і сформовано єдині бази даних робочих навчальних планів усіх спеціальностей, автоматизовано процес планування та контролю навчального навантаження викладачів, розкладу занять та його диспетчеризації, самостійної роботи студентів.

Розроблена і втілюється в життя концепція інтеграції Університету у світовий науково-освітній простір з ретельним збереженням усіх досягнень і традицій, напрацьованих попередніми поколіннями студентів та співробітників. Входження Університету в світове науково-технічне співтовариство здійснюється через участь у міжнародних програмах, двосторонніх та багатосторонніх угодах із зарубіжними вищими навчальними закладами, навчальними центрами, асоціаціями та фірмами.

Навчальна та матеріально-технічна база Університету, висококваліфіковані науково-педагогічні кадри, оновлений зміст навчання та його гуманітаризація, впровадження в навчальний процес сучасних комп'ютерних інформаційних технологій, поглиблене вивчення іноземних мов сприяють ефективному оволодінню професією і формуванню особистості майбутнього фахівця.

На сьогодні в Університеті та його відокремлених структурних підрозділах: Харківському інституті фінансів, Одеському інституті фінансів та Донецькій філії навчається понад 6000 студентів, працюють понад 500 науково-педагогічних працівників, серед яких 57 докторів наук, професорів та понад 250 кандидатів наук, доцентів.

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі пишається доробком своїх викладачів, серед яких багато заслужених діячів науки, адже сучасний університет неможливо уявити без науково-дослідницької бази. В зв’язку з цим, проведення наукових досліджень на актуальні фінансово-економічні теми є одним з пріоритетів подальшого розвитку нашого навчального закладу. Науково-дослідна робота в Університеті є невід'ємною складовою навчального процесу, у якій беруть участь науково-педагогічні працівники, аспіранти, докторанти, а також значна частина студентів.

В стінах Університету функціонує аспірантура, готується та видається навчально-методична література, його студенти пишаються перемогами на міжнародних та всеукраїнських олімпіадах, мистецьких конкурсах та спортивних змаганнях.

Організація навчального процесу в Університеті спрямована на те, щоб забезпечити випускникам не лише отримання відповідних знань та умінь, а й певне місце в соціально-економічній системі держави — в науці, виробництві, підприємництві та інших сферах, напрацювання своєї інтелектуальної власності на основі поєднання навчального процесу з практикою наукової, науко-технічної та інноваційної підприємницької діяльності

Зараз Університет є не лише всеукраїнським, а й інтернаціональним навчальним закладом, оскільки в ньому здобувають освіту іноземні студенти з різних країн.

Враховуючи вимоги сьогодення, Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі впевнено перебудовується в багатопрофільний навчальний заклад, гнучко реагуючи на кон’юнктуру попиту і пропозиції фахівців в умовах ринкової економіки, оперативно коригує та поповнює перелік своїх спеціальностей, серед яких – підготовка магістрів зі спеціальності «Управління фінансово-економічною безпекою». За умови забезпечення і подальшого зміцнення навчально-наукового потенціалу, матеріально-технічного забезпечення тощо колектив Університету здатен успішно працювати, примножуючи здобутки на ниві підготовки висококваліфікованих фахівців.