Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

5.5. Студентська наука

Науково-педагогічні працівники Університету постійно приділяють увагу організації наукової роботи серед студентів, яка здійснювалася за різними напрямками і формами на факультетах, кафедрах Університету та його відокремлених структурних підрозділах.

Упродовж 2011-2012 навчального року у наукових дослідженнях за внутрішньою тематикою кафедр взяли участь 129 студентів та аспірантів. Крім того, в Університеті було підготовлено і захищено 192 магістерські роботи.

Серед інших напрямів наукової роботи студентів можна зазначити їх участь у конференціях, круглих столах, Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук, Всеукраїнській студентській Олімпіаді, студентських наукових гуртках та товариствах тощо.

Так, у 2011-2012 навчальному році студенти УДУФМТ та його відокремлених структурних підрозділів взяли участь у таких науково-комунікативних заходах:

  • Круглому столі «20 років незалежності України: здобутки і перспективи подальшого розвитку», Київ, УДУФМТ 30 вересня 2011 р.

  • Студентській конференції «Актуальні питання обліку, аудиту і аналізу № 12», Київ, Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі, 12 жовтня 2011 року.

  • ХХ Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасна економічна динаміка в контексті парадигми економічного розвитку Й.А. Шумпетера» Чернівецький національний університет, 14-15 жовтня 2011р.

  • IV Симпозіумі «Трансформація фінансових відносин в умовах економічної глобалізації» Харків ХІФ, 10 листопада 2011р.

  • VI Міжнародній науково-практичній конференції «Фінансово-податкові механізми активізації підприємництва», Львів, ЛДФА 10-11 листопада 2011 р.

  • XIII Міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених «Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми» Донецьк, Донецький національний університет, 16-17 листопада 2011 р.

  • Науковій конференції «Участь України в зонах вільної торгівлі: стан, проблеми, перспективи», ІМВ КНУ ім. Тараса Шевченка, 17-18 листопада 2011р

  • ХІІ Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання» м. Донецьк ДонНУ, 24-25.11 2011 р.

  • ІІІ Міжнародній студентській науковій інтернет-конференції «Проблеми і перспективи реалізації облікової, контрольної та аналітичної функції у соціокультурному просторі сучасного бізнесу», м. Донецьк, Донецький національний університет економіки і торгівлі, 25 листопада 2011 р.

  • Міжнародній науково-практичній конференції молодих науковців, аспірантів, здобувачів і студентів «Сучасні проблеми і перспективи розвитку обліку, аналізу та контролю в умовах глобалізації економіки», Луганський національний технічний університет, 02.12.2011 р.

  • VI Науковій конференції студентів «Сучасні досягнення інформаційних технологій», Донецьк: УДУФМТ Донецька філія, 13.12 2011 р.

  • Круглому столі «Проблеми продовольчої безпеки в світі: причини, реальність, загрози», Київ, УДУФМТ, 14 грудня 2011 р

  • VІ Конференції молодих вчених кафедри економіки підприємств «Управление как фактор экономического равновесия», ХДУ «НУА»,15 грудня 2011 р.

  • ІV Всеукраїнській студентській науковій конференції «Українське суспільство на шляху ринкових перетворень», присвяченої 20-річчю створення Харківського інституту бізнесу і менеджменту (Харківський інститут бізнесу і менеджменту ХІБМ, 2012, 29.02.2012р.).

  • Круглому столі на тему: «Особливості аудиту активів та зобов’язань підприємств різних форм власності», Київ, УДУФМТ, кафедра обліку, аудиту і статистики, 14 березня 2012 р.

  • Міжвузівському науково-теоретичному семінарі «Молодь: відродження духовної самодостатності», Донецьк, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, 16 березня 2012 р.

  • ХІІ Міжнародній науково-практичній конференції молодих науковців «Сучасні моделі, концепції і стратегії інноваційного розвитку країн світу та України: економіка, фінанси, право, системний аналіз», Київ, УДУФМТ, 23 березня 2012р.

  • VІІ Науковій конференції студентів «Економічні, фінансові та облікові орієнтири стабілізації ринкової сфери України», Донецьк, УДУФМТ, 5 квітня 2012 р.

  • XII Всеукраїнській науково-практичній студентській конференції іноземними мовами «Тенденції розвитку економіки та права в сучасному світі», Донецьк, ДонУЕП, 11 квітня 2012 р.

  • IX Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні тенденції соціально-економічного розвитку: виклики посткризового періоду», Львів, Львівська економічна фундація, 13-14 квітня 2012 р.

  • ХІХ Міжнародній міжвузівській студентській науковій конференції в ХДУ «НУА» «Преподаватель – студент: новые формы взаимодействия, современные принципы взаимоотношений», ХДУ «НУА», 14 квітня 2012.

  • Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених та студентів «Моделювання, прогнозування та інформаційно-аналітичне забезпечення інноваційного розвитку фінансової системи країн Європейського простору», Харків ХІФ УДУФМТ, 19 квітня 2012р.

  • Круглому столі «Економіко-математичні моделі та інформаційні технології в економіці та фінансах», Донецьк, Донецька філія УДУФМТ, Кафедра математики та інформатики, 20 квітня 2012 р.

  • VIII Практичній студентській конференції іноземними мовами «Сучасність очима молоді: етичні та професійні питання», Донецьк, Донецька філія УДУФМТ, 24 квітня 2012 р.

  • Круглому столі студентського історичного наукового товариства «КЛІО» «Зовнішня політика незалежної України», Донецьк, Донецька філія УДУФМТ, 25 квітня 2012 р.

  • V Конференції студентського історичного наукового товариства «КЛІО» «Розвиток спорту і туризму в Україні: історичні розвідки та актуальні питання сьогодення», Донецьк, Донецька філія УДУФМТ, 26 квітня 2012 р.

  • Міжвузівському науково-практичному круглому столі, Харків, УДПА, 27 квітня 2012 р.

За результатами участі студентів в науково-комунікативних заходах були опубліковані збірники тез доповідей. Загальна кількість доповідей становить 293, з них 145 є опублікованими, а 148 знаходяться в друці.

Крім того, студенти УДУФМТ брали участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2011/2012 н.р.: в І етапі – 62 студенти, в ІІ етапі – 25 студентів. За результатами ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт дипломами ІІІ ступеня нагороджено студентів: Сарматицьку Н.В. (ХІФ, «Банківська справа»); Димову М.О. (ОІФ, «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит») та Батрак А.С. (Донецька філія, «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит»).

Відповідно до «Графіку І етапу Всеукраїнських олімпіад з навчальних дисциплін та спеціальностей», викладачами кафедри обліку, аудиту і статистики було проведено І тур олімпіади з дисциплін: «Бухгалтерський облік», «Аудит».

Взяли участь в олімпіаді з дисципліни «Бухгалтерський облік» 29 студентів IV курсу; з дисципліни «Аудит» – 29 студентів IV курсу денної форми навчання спеціальності «Облік і аудит». За результатами проведеної олімпіади з дисципліни «Бухгалтерський облік» були розподілені наступні місця: перше місце – Радченко Анжела; друге місце – Войцахівська Оксана.

У лютому 2012 р. був проведений І тур Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Інформатика», в якій взяло участь 21 студент та з дисципліни «Вища математика» – 16 студентів.

За підсумками МОНмолодьспорту України переможцями Всеукраїнської студентської олімпіади з присудженням ІІІ місця визнано наступних студентів: Тетяничко Ю.А. – «Фінансово-економічна безпека» та Радомська А.В. – «Інтелектуальна власність».

Для проведення активної наукової роботи серед студентів на кафедрах УДУФМТ та відокремлених структурних підрозділах створено студентські наукові гуртки. Під керівництвом професора кафедри Костюк Т.Й., у звітному періоді продовжував роботу науковий студентський гурток з проблем міжнародної економіки. На кафедрі міжнародної економіки працює науковий гурток «Міжнародник».

В УДУФМТ плідно працює Наукове товариство студентів та аспірантів. У 2011-2012 н.р. НТСА УДУФМТ взяло участь в організації ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції молодих науковців «Сучасні моделі, концепції і стратегії інноваційного розвитку країн світу та України: економіка, фінанси, право, системний аналіз» (термін проведення: 23 березня 2012 р.), та ХV Міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні процеси та пріоритетні орієнтири розвитку економіки України: економіка, фінанси, право».

У Харківському інституті фінансів УДУФМТ до студентського наукового товариства входить 154 особи. Вони беруть активну участь у роботі студентських гуртків: «Ерудит», «Фінансист», «Економічна думка», «Manager», «Miracle», «Перлини інтелекту», «Алгоритм», «Гуманітарій».

Студентка ІІІ курсу ХІФ УДУФМТ Шибалкіна Н.С. посіла ІІ місце та студент ІІІ курсу Дудкін М. В. посів ІІІ місце серед 45-ти наукових робіт на конференції «Dilemmas of Contemporary Public Economy and Administration» (Краків,17-19 квітня 2012 р.).

Науково-дослідна робота в Одеському інституті фінансів УДУФМТ здійснюється студентами як у вигляді індивідуальної роботи зі| студентами в процесі навчальної роботи, дипломного проектування, так і у роботі секцій та наукових семінарів на всіх кафедрах інституту. Результатами цієї роботи є| щорічна участь студентів в студентських науково-практичних конференціях, олімпіадах та конкурсах в межах вищих навчальних закладів України. У звітному періоді 38 студентів нашого ВНЗ взяло участь у 9 конференціях.

На кафедрах Одеського інституту фінансів за 2011-2012 н.р. було проведено «Всеукраїнський тиждень права» та брифінг на тему «Захист прав та свобод людини в сфері господарської діяльності», у яких прийняло участь 147 студентів.

1. На базі науково-дослідного сектору плідно працює студентське наукове товариство «Літопис», яке було засноване 26 жовтня 2009 року.

Це молодіжна громадська неприбуткова наукова організація ОІФ, основними завданнями якої є:

  • Виховання гармонійно розвиненої особистості студента;

  • Розкриття і розвиток студентів у різних напрямках наукової діяльності;

  • Закріплення у студентів теоретичних та практичних знань, розвитку творчого мислення;

  • Набуття студентами досвіду організації та участі у науково-дослідній роботі, наукових дискусіях, конференціях, семінарах тощо.

З моменту заснування Товариства до нього входять 26 студентів різних курсів, які активно приймають участь у громадському та науковому житті інституту, а саме: у науково-практичних міжвузівських конференціях м. Одеси та України, у круглих столах, симпозіумах тощо.

Товариство проводить засідання два рази на місяць (перша і третя неділя місяця) щочетверга.

2. На кафедрі ВМ і ІТ з 2008 здійснює свою діяльність студентський науковий гурток «Інтеграл».

3. На кафедрі фінансів, грошового обігу і кредиту працює студентський науковий гурток «Фінансист».

4. На кафедрі обліку, аудиту та статистики працює студентський науковий гурток «Нова генерація».

В Одеському інституті фінансів функціонують студентські наукові гуртки з курсів: «Фінансовий аналіз», «Статистика», «Бухгалтерський облік», «Фінанси підприємств», «Історія України».

Науково-дослідною роботою протягом навчального року активно займаються і студенти Донецької філії УДУФМТ. Про результати своїх досліджень вони доповідали на різноманітних наукових конференціях, зокрема, студентки Батрак А.С. та Білик Ю.О (науковий керівник к.е.н. Омельченко О.Ю.) – на IV Симпозіумі за темою «Трансформація фінансових відносин в умовах економічної глобалізації» (Харків, 10 листопада 2011 р.) та на ІІІ Міжнародній студентській науковій інтернет-конференції на тему «Проблеми і перспективи реалізації облікової, контрольної та аналітичної функції у соціокультурному просторі сучасного бізнесу» (м.Донецьк, Національний університет економіки і торгівлі ім. Туган-Барановського), Рассулова Н.В. (наук.керівн. Штик Н.В.) – на ХІ-й Міжнародній науково-практичній конференції за темою «Стан і проблеми оподаткування в умовах мінливої економіки» (Донецьк, ДонНУЕТ імені Туган-Барановського), Козьєва К. (наук.керівн. Донченко Н.В.) – на Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених та студентів за темою «Проблеми управління соціально-економічним розвитком України» (Харків, ХНЕУ) та інші.

Студентка Каруна М. (наук.керівн. Омельченко О.Ю.) посіла ІІІ місце у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з напряму «Бухгалтерський облік, аналіз і аудит» (м. Запоріжжя).

Студенти Донецької філії брали активну участь в роботі XII Всеукраїнської науково-практичної студентської конференції іноземними мовами «Тенденції розвитку економіки та права в сучасному світі», яка проводилася 11 квітня 2012 р. на базі Донецького університету економіки та права. Студентка Сидоренко Д. (гр. ФК-10-А) посіла І місце у секції німецької та французької мов з темою доповіді «Управління капіталом в системі забезпечення фінансової безпеки підприємства» (Kapitalverwaltung im System der Gewährleistung der Finanzsicherheit eines Unternehmens). Студентка Волкова А. (гр. ФК-11-Бск посіла ІІІ місце у секції німецької та французької мов з темою доповіді «Безробіття як соціально-економічне явище» (Arbeitslosigkeit als sozial – wirtschaftliche Erscheinung).

Студенти Донецької філії УДУФМТ брали активну участь в І Регіональній студентській олімпіаді з дисципліни «Вища математика» й отримали такі результати: Півень А.В., студентка І курсу групи ФК/ОА-11а – диплом за ІІІ місце; Осипов Д.І., студент І курсу групи ФК/ОА-11а – грамоту за активну участь у роботі олімпіади (5-е місце); Якобчук Є.В., студентка І курсу групи ФК/ОА-11а – грамоту за активну участь у роботі олімпіади (7-е місце); Ковальов А.В., студент І курсу групи ФК/ОА-11а – грамоту за активну участь у роботі олімпіади (9-е місце).

У Донецькій філії УДУФМТ працюють такі студентські гуртки та наукові товариства: «Природничий», «Математика», «Інформатика», «Speak along», «Парнас», «Світоч», «Шляхами історії», «Кліо», «Правознавець», «Економіст», «Економічний форум», «Accounting». Студенти філії взяли участь у Регіональному конкурсі творчих робіт «Моя рідна Донеччина» – Донецьк, КВНЗ «Донецький педагогічний коледж», 23 березня 2012 р.