Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

1. Загальна характеристика українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі. Нормативно-правове та організаційне забезпечення його діяльності

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі створений відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.03.07 № 98-р «Про реорганізацію вищих навчальних закладів, що перебувають у сфері управління Міністерства фінансів та Міністерства економіки» (із змінами, внесеними розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 р. № 513-р) та спільного наказу Міністерства фінансів України і Міністерства економіки України від 08.05.07 № 585/124 «Про заходи щодо реорганізації вищих навчальних закладів». Новостворений Університет було підпорядковано Міністерству фінансів України і він є правонаступником реорганізованих вищих навчальних закладів: Українського державного університету економіки і фінансів, утвореного в 2004 році та Української академії зовнішньої торгівлі, заснованої Указом Президента України від 30 травня 1995 року № 403/95 на базі Українського інституту бізнесу та Українського державного науково-дослідного інституту маркетингу та зовнішньоекономічної інформації.

Університет є юридичною особою, права і обов'язки якої він набув з дня його державної реєстрації (свідоцтво № 258343, видане Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією від 28.08.2007). Засновником УДУФМТ є Міністерство фінансів України.

Вищий навчальний заклад включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (нова довідка від 03.05.2012 р. АБ № 511360, видана Головним управлінням статистики у м. Києві).

Сьогодні Український державний університет торгівлі та міжнародних відносин – це вищий навчальний заклад IV рівня акредитації, провідний ВНЗ України з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів та ступенів за навчальними планами, гармонізованими з навчальними планами провідних університетів світу.

Відповідно до Концепції освітньої діяльності Університет створено з метою забезпечення права громадян на здобуття вищої освіти, підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців для фінансової системи, а також для роботи у сфері зовнішньоекономічної діяльності, міжнародної торгівлі та права.

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі за звітний період здійснював свою діяльність відповідно до Статуту, розробленого та затвердженого відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно до Положення «Про державний вищий навчальний заклад», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.1996 року № 1074, Статут вищого навчального закладу приймається на загальних зборах (конференції) трудового колективу та затверджується у порядку, передбаченому ч.6 ст. 18 Закону України «Про освіту». Статут Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі був прийнятий Конференцією трудового колективу Університету 25.09.2007 р., затверджений Міністерством фінансів України та погоджений Міністерством освіти і науки України.

Подальший розвиток Університету знайшов відображення в змінах та доповненнях до установчого документу – Статуту, яким Університет керується при здійсненні своєї діяльності. Такі зміни були внесені на Конференції трудового колективу 30.09.2010 р.

Відповідно до спільного наказу Міністерства фінансів України і Міністерства економіки України від 08.05.07 № 585/124 «Про заходи щодо реорганізації вищих навчальних закладів» створено три відокремлені структурні підрозділи Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі: Харківський інститут фінансів, Одеський інститут фінансів, Донецька філія, діяльність яких буде відображена в цьому звіті.

Організація роботи Університету здійснюється на основі чинних державних нормативно-правових документів, розпорядчих документів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, відповідно до рішень Вченої ради УДУФМТ, згідно з Концепцією розвитку Університету.

Відповідно до Законів України «Про колективні договори й угоди», «Про оплату праці», «Про охорону праці», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Кодексу законів про працю України між Адміністрацією Університету та його трудовим колективом укладено Колективний договір, який гарантує захист прав та інтересів усіх працівників Університету незалежно від їх членства у профспілці.

Відповідно до Статуту, Конференція трудового колективу є вищим колегіальним органом громадського самоврядування в Університеті та скликається за потребою, але не рідше одного разу на рік. Делегати Конференції обираються за встановленими квотами. Загальна кількість делегатів Конференції визначена до 85 осіб. При цьому не менше 75 відсотків становлять науково-педагогічні працівники.

Відповідно до Статуту обрано Вчену раду Університету як колегіальний орган, що вирішує найважливіші питання успішного функціонування навчального закладу. До її складу входять представники структурних підрозділів Університету, безпосередньо пов’язаних з навчально-виховним процесом, і представники студентського самоврядування. Повноправне членство студентів у Вченій раді Університету посилює роль студентства і надає повноваження приймати відповідні рішення за їх згодою, що робить діяльність ради демократичною, відкритою.

Робота ради спрямовується на вивчення та поширення передового досвіду навчально-виховної, фінансово-економічної діяльності, соціального розвитку Університету, вдосконалення навчально-методичного забезпечення, проведення державної атестації та інших актуальних питань.

Щорічно розробляється і затверджується план роботи Вченої ради на поточний навчальний рік, в якому увага акцентується на діяльності ради як колегіального органу управління закладом. На засіданнях, частота проведення яких становить 1 раз на місяць, підводяться підсумки навчально-наукової, виховної, спортивної та культмасової роботи в Університеті, науково-дослідної роботи викладачів, навчальної, наукової, громадської діяльності студентів за окремі періоди, розглядаються питання ліцензування напрямів та спеціальностей підготовки фахівців, підвищення якості освіти, приймаються рішення, в яких відображена оцінка зробленого та вказані шляхи подальшого вдосконалення діяльності Університету, окремих його структурних підрозділів, зазначені прізвища відповідальних за виконання прийнятих рішень.

Рішення Вченої ради є вирішальним для затвердження тем дисертаційних робіт аспірантів та здобувачів, рекомендацій до друку навчально-методичних і наукових праць викладачів Університету та порушення клопотання перед МОН України про надання їм відповідного грифа, про присвоєння вчених звань, обрання почесним доктором і почесним професором Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі видатних осіб держави, відомих учених з інших установ, надання іменних стипендій і висунення на державні премії студентів та аспірантів тощо.

Затвердженим Вченою радою Університету положенням «Про звання Почесний доктор та Почесний професор Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі» передбачена можливість присвоєння почесного звання іноземним науковцям.

За час існування ВНЗ Почесними докторами стали:

ПІБ

№ свідоцтва

Посада на час присвоєння почесного звання

Рік присудження

Рішення Вченої ради

Теренс П.

Стюарт

001

Керуючий партнер спеціалізованої юридичної фірми «Стюарт і Стюарт»

1999

Протокол ВР №14 від 29 грудня 1999 р.

Мірчев

Александр Василєв

002

Директор юридичної фірми «Стюарт і Стюарт»

1999

- « -

Осика

Сергій Григорович

003

Радник Президента України

1999

- « -

Семиноженко

Володимир Петрович

004

Віце-прем’єр-міністр України з питань гуманітарної політики

1999

- « -

Гончарук

Андрій Іванович

005

Заступник міністра економіки України

2000

Пр. № 2 від 24.02.2000 р.

Толстоухов

Анатолій Володимирович

006

Заступник Голови Київської міської державної адміністрації

2000

Пр. № 3 від 29.03.2000 р.

Брезвін

Анатолій Іванович

007

Заступник Голови Державної податкової адміністрації України

2000

Пр. № 3 від 29.03.2000 р.

Кучма

Леонід Данилович

008

Президент України

2000

Пр.№ 4 від 26.04.2000 р.

Підпалов

Леонід Васильович

009

Заступник Глави Адміністрації Президента України

2000

- « -

Шпек

Роман Васильович

010

Спеціальний представник України при Європейських співтовариствах

2000

- « -

Шиманські-Гайер

Герд

011

Керівник відділу «Новые независимые государства» Товариства ім. Карла Дуйсберга в Україні

2000

- « -

Долгов

Сергій Іванович

012

Ректор Всеросійської академії зовнішньої торгівлі

2001

Янукович

Віктор Федорович

013

Прем’єр-міністр України

2003

Пр. № 1 від 10.09.2003

Азаров

Микола Янович

014

Прем’єр-міністр України

2004

Пр. № 11 від 21.04.2004

Кінах

Анатолій Кирилович

015

Президент Українського союзу промисловців і підприємців

2004

Пр. № 11 від 21.04.2004

Сігуа

Георгій Варламович

016

Представник торгово-промислової палати Грузії в Україні

2004

Пр. № 11 від 21.04.2004

Ніколаєнко

Станіслав Миколайович

017

Міністр освіти і науки України

2004

Єгоров

Олександр Борисович

018

Голова Державної митної служби України

2006

Пр. №27 від 22.06.2006

За вагомий внесок в розвиток освітньої діяльності у 2012 р. звання «Почесний професор» присвоєно доктору економічних наук Д.П. Даскалеасу.

№ свідоцтва

Посада на час присвоєння почесного звання

Рік присудження

Рішення

Вченої ради

Даскалеас Джордж

001

Головний економічний стратег консалтингової компанії з управління та менеджменту, Доктор філософії в галузі фінансового аналізу, Греція.

2012

Протокол ВР № 5 від

30 травня 2012 р.

Прийняті Вченою радою рішення перебувають на контролі. Про хід їх виконання доповідає на засіданнях секретар Вченої ради Університету.

У договірній роботі Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі керується положеннями Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Бюджетного кодексу України, Положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 року № 921 зі змінами та доповненнями, Переліком платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 року №38, та ін.

Ректор Університету – Покрещук Олександр Олексійович – доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України. Призначений на посаду ректора Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі з 22 жовтня 2007 року (наказ Міністерства фінансів України від 19.10.07 № 950-о).

Покрещук О.О. щорічно звітував про свою роботу перед Міністерством фінансів України та Конференцією трудового колективу Університету.