Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

2. Освітня діяльність

2.1. Концептуальні засади освітньої діяльності

Освітня діяльність Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі, як державного вищого навчального закладу ІV рівня акредитації, здійснюється згідно до вимог Конституції України, законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність», інших чинних нормативно-правових актів та керівних документів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Статуту Університету і ґрунтується на принципах:

- доступності та конкурсності здобуття вищої освіти кожним громадянином України;

- незалежності здобуття вищої освіти від впливу політичних партій, громадських і релігійних організацій;

- інтеграції системи вищої освіти України у світову систему вищої освіти при збереженні і розвитку досягнень та традицій української вищої школи;

- наступності процесу здобуття вищої освіти;

- державної підтримки підготовки фахівців для пріоритетних напрямів фундаментальних і прикладних наукових досліджень;

- гласності при формуванні структури та обсягів освітньої та професійної підготовки фахівців.

Предметом діяльності Університету є провадження освітньої діяльності з метою підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів, науково-педагогічних і наукових кадрів з відривом і без відриву від виробництва.

Навчально-виховний процес в Університеті спрямований на високу якість підготовки та забезпечення конкурентоспроможності фахівців; удосконалення системи менеджменту згідно з міжнародним стандартом ISO 9001:2008; перехід на компетентнісну модель підготовки, яка базується на формуванні цілісної системи знань, умінь, навичок, практичних здібностей у вирішенні професійних завдань на основі покращення контингенту студентів, якісного складу викладацьких кадрів, впровадження нових методів і технологій навчання, підсилення фундаментальної та практичної підготовки, глибокої інтеграції навчального та наукового процесів; реалізацію положень Державної національної програми «Освіта України ХХІ століття», комюніке конференції Європейських міністрів, відповідальних за вищу освіту «Болонський процес 2020 – Європейський простір вищої освіти у новому десятиріччі» від 28-29.04.2009, виконання наказу МОНУ № 943 від 16 жовтня 2009 року «Про запровадження у вищих навчальних закладах України Європейської кредитно-трансферної системи» та листа МОНмолодьспорту №1/9-556 від 21.07.11 року «Щодо організації навчально-виховного процесу у 2011-2012 навчальному році».

Взаємодія факультетів і кафедр, викладачів та студентів була спрямована на підготовку фахівців, які відповідають запитам ринку, адаптованих до сучасних умов, з високою раціональністю та результативністю діяльності.

Протягом звітного періоду продовжувалось запровадження Європейської кредитно-трансферної системи та її ключових документів, стандартів та рекомендацій, метою якої є забезпечення якості вищої освіти та інтеграція національної системи вищої освіти в європейське та світове освітнє співтовариство. Удосконалювались науково-методичне забезпечення, система Державної атестації випускників, розширювались форми співпраці з роботодавцями, ефективно використовувалась і зміцнювалась матеріально-технічна база.

Підготовка фахівців в Університеті здійснюється за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр за відповідними освітньо-професійними програмами ступенево або неперервно.

Головними завданнями Університету, як багатопрофільного навчального закладу, є:

- проведення освітньої діяльності, пов’язаної з підготовкою фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів вищої освіти для фінансової системи, а також для роботи у сфері зовнішньоекономічної діяльності, міжнародної торгівлі, права, включаючи набуття студентами теоретичних та практичних знань у відповідній галузі, підготовка їх до професійної діяльності відповідно до стандартів вищої освіти. Університет має право на ліцензування спеціальностей інших напрямів підготовки фахівців, які затверджені Кабінетом Міністрів України;

- забезпечення виконання державного замовлення та угод на підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації кадрів з вищою освітою;

- організація та проведення на основі тісного зв’язку навчального процесу і наукових досліджень, науково-дослідних робіт, які забезпечують випереджальний розвиток фундаментальних та прикладних досліджень, розв’язання найважливіших проблем у сфері державних фінансів, зовнішньоекономічної діяльності та міжнародної торгівлі:

- здійснення підготовки наукових і науково-педагогічних кадрів та їх атестація;

- підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів;

- здійснення наукової та науково-дослідної, творчої, методичної, культурно-виховної, спортивної, та оздоровчої діяльності;

- профорієнтаційна робота з добору найбільш обдарованої і здібної молоді, підготовка до вступу в Університет та інші вищі навчальні заклади;

- вивчення попиту на окремі спеціальності на ринку праці і сприяння працевлаштуванню випускників;

- участь у міжнародних наукових програмах на конкурсних засадах;

- організація і проведення конференцій, симпозіумів, семінарів, у тому числі й міжнародних;

- здійснення зовнішніх зв’язків та міжнародного співробітництва за основними напрямами своєї діяльності;

- забезпечення культурного і духовного розвитку особистості, виховання студентів у дусі патріотизму та поваги до Конституції України, підвищення їх освітньо-культурного рівня.

Ректорат та Вчена рада Університету протягом звітного періоду зосереджували свої зусилля на виконанні державного замовлення та якісній підготовці, перепідготовці та підвищенні кваліфікації фахівців. З усіх напрямів підготовки обсяги державного замовлення було виконано. Виключення складає лише набір студентів, які навчаються за кошти фізичних та юридичних осіб, тому треба працювати і далі над збільшенням їх числа.

Навчально-виховний процес в Харківському інституті фінансів УДУФМТ проводився відповідно до плану роботи та чинної нормативно-правової бази.

Факультет фінансів здійснював навчальний процес за денною формою навчання за такими напрямами підготовки та спеціальностями галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»:

– 6.030508 «Фінанси і кредит» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр;

– 6.030503 «Міжнародна економіка» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»;

– 7.03050801 «Фінанси і кредит» освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»;

– 8.03050801 «Фінанси і кредит» освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

Факультет обліку та організації управління персоналом здійснював навчальний процес за денною формою навчання за такими напрямами підготовки та спеціальностями галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»:

– 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»;

– 6.030509 «Облік і аудит» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»;

– 7.03050901 «Облік і аудит» освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст».

Факультет обліку та організації управління персоналом здійснював навчальний процес за заочною формою навчання за такими напрямами підготовки та спеціальностями галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»:

– 6.030508 «Фінанси і кредит», освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»;

– 6.030509 «Облік і аудит» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»;

– 7.03050801 «Фінанси і кредит» освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст».

Забезпечено виконання робочих навчальних планів, затверджених Вченою радою ХІФ підготовки бакалаврів (протокол від 29.03.2011р. №15), бакалаврів зі скороченим терміном навчання (протокол від 17.06.2011 № 18) спеціалістів денної та заочної форм навчання, магістрів денної форми навчання (протокол 17.06.2011 № 18).

Навчальна, наукова, методична та виховна робота забезпечувалась кафедрами: економіко-математичних методів та інформаційних технологій; іноземних мов; соціально-гуманітарних дисциплін; фізичного виховання та випусковими кафедрами: фінансів і кредиту, державних фінансів, обліку, аудиту та економічного аналізу, економічної теорії та міжнародної економіки, управління персоналом та економіки праці.

Загальний контингент студентів становить 1456 осіб; за денною формою навчання – 851 особа, за заочною – 605 осіб.

Сукупний ліцензований обсяг прийому студентів становить 605 осіб, в тому числі 345 осіб – за денною формою навчання та 260 – за заочною формою навчання. Ліцензований обсяг підготовки до вступу у вищі навчальні заклади становить 200 осіб.

Освітня діяльність Одеського інституту фінансів УДУФМТ протягом звітного періоду була підпорядкована виконанню законодавчих, нормативних та розпорядчих документів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства фінансів України і Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі.

Пріоритетні напрями роботи інституту:

  • Формування компетентності випускників через знання, уміння, навички в умовах інноваційних процесів, які відбуваються у суспільстві і потребують швидку зміну знань, сучасних інформацій, технологій (Інтернет, дистанційне навчання), нових методик організації навчального процесу.

  • Удосконалення та створення ефективної сучасної нормативно-правової бази інституту, комплексу методичного забезпечення викладання навчальних дисциплін на основі чинного законодавства з метою розвитку та удосконалення навчально-виховного, методичного процесу, фінансово-господарської діяльності.

  • Підвищення рівня наукової роботи, досліджень, впровадження їх результатів, створення і використання наукової бази: навчально-методичної літератури, монографій, наукових статей тощо. Більш ширше залучення студентів до проведення наукових досліджень, посилення ролі студентських олімпіад у науковому та професійному зростанні студентів.

  • Забезпечення реалізації системи сприяння працевлаштуванню випускників через створений при інституті відділ працевлаштування та практики. Посилення зв’язків з роботодавцями в питаннях організації і проведення виробничої практики та працевлаштування. Вивчення перспектив регіонального ринку праці.

  • Створення ефективної системи контролю якості проведення навчально-виховного процесу та оцінювання знань, умінь і навичок студентів. Реалізація скоординованих заходів деканів, завідувачів кафедрами, виховного відділу, студентського самоврядування, спрямованих на запобігання та викриття проявів вимагання, негативного ставлення до студентів. Розвиток та створення умов конструктивної участі студентів в організації та управлінні навчально-виховним процесом, як рівноправних партнерів.

  • Підвищення організаційного рівня виховної роботи серед студентської молоді, посилення патріотичного виховання, роботи щодо проведення спортивно-масових заходів, розвиток студентського самоврядування, формування у студентів трудової і моральної мотивації активної громадської та професійної позиції, здорового способу життя.

  • Професійне зростання науково-педагогічних кадрів шляхом системного підвищення їх кваліфікації різними системами та методами (ФПК, стажування, семінари, школи, проходження стажування у ВНЗ інших регіонів України та Європи).

  • Забезпечення виконання планів прийому абітурієнтів до вступу в інститут, дотримуючись вимог нормативно-правових документів з питань вступу, активізація профорієнтаційної роботи шляхом проведення «днів відкритих дверей», зустрічей з випускниками шкіл, випускниками інституту, розміщення реклам, оголошень в ЗМІ тощо.

  • Забезпечення організації навчального процесу в інституті, відповідно до вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року та листа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 02.06.2011 р. №1/9-426 (Євро – 2012).

Донецька філія УДУФМТ – вищий навчальний заклад державної форми власності здійснює професійну підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» і «бакалавр» за напрямом 0501 «Економіка та підприємництво» зі спеціальностей 5.03050801 «Фінанси і кредит», 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит».

Юридичні підстави для здійснення освітньої діяльності:

  • Ліцензія Міністерства освіти і науки України серії АВ № 395478, видана 16.05.2008 р. Українському державному університету фінансів та міжнародної торгівлі (в т.ч. і філіям). Ліцензований обсяг підготовки за спеціальністю 5.03050801 «Фінанси і кредит» становить – для денної форми навчання – 150 осіб, для заочної – 30 осіб. Ліцензований обсяг підготовки за спеціальністю 6.030508 «Фінанси і кредит» становить – для денної форми навчання – 75 осіб, для заочної – 75 осіб. Ліцензований обсяг підготовки за спеціальністю 6.030509 «Облік і аудит» становить – для денної форми навчання – 75 осіб, для заочної – 75 осіб. Термін дії ліцензії: до 1 липня 2014 р.

  • Сертифікат про акредитацію Міністерства освіти і науки України серії НД-IІ № 1140510, виданий 2 липня 2009 р. Українському державному університету фінансів та міжнародної торгівлі (для Донецької філії Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі), згідно з яким ВНЗ визнаний акредитованим за ІІ рівнем. Термін дії сертифіката – до 1 липня 2014 року.

Основними напрямами діяльності філії є:

- підготовка висококваліфікованих фахівців для економіки України, зокрема для фінансової системи держави, згідно з державним замовленням і договірними зобов’язаннями;

- організація навчального процесу;

- науково-дослідна та методична робота;

- підготовчі, мовні, комп’ютерні курси та ін..;

- надання консультацій у сфері фінансів, грошового обігу та кредитних відносин;

- культурно-освітня, видавнича, фінансово-господарська діяльність, які визначені Статутом Університету і Положенням про Донецьку філію Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі.