Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

3. Інформаційне та матеріально-технічне забезпечення освітньої діяльності та управління навчальним закладом

3.1. Інформатизація та комп’ютеризація Університету

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року схвалена Концепція Державної цільової програми впровадження у навчально-виховний процес навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків» на період до 2015 року.

Для забезпечення навчального процесу та проведення наукових досліджень Університет має ряд спеціалізованих лабораторій з ПЕОМ в загальній кількості 202 одиниці та відповідне периферійне обладнання: принтери, сканери, ксерокси тощо. Уся комп’ютерна техніка таких лабораторій об’єднана в мережу на основі домену. Це забезпечило можливість авторизації користувачів, визначення їх належності до відповідної групи і факультету, а також зручність проведення навчального процесу стосовно викладання матеріалу та контролю щодо його засвоєння.

На сьогоднішній день до навчального процесу підключена інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. На кафедрі іноземних мов обладнано 4 відеокласи та лінгафонний кабінет, в яких слухачі мають можливість ознайомлюватись з програмами англійською мовою. Відеокласи також забезпечені супутниковим телебаченням. Слухачі мають можливість прослуховувати новини (CNN, BBC) англійською мовою. В кабінетах іноземної мови встановлені кодоскопи, на кафедрі є 9 портативних магнітофонів, якими користуються викладачі під час проведення занять.

Підключення до мережі Інтернет проведено по виділеній лінії, яка забезпечує швидкісне з’єднання всіх комп’ютерів навчальних лабораторій та структурних підрозділів. Крім цього, в адміністративних корпусах Університету розгорнуто допоміжну інфраструктуру безпровідної комп’ютерної мережі з використанням технології WiFi.

Наразі розпочато тісну співпрацю Університету з великим Українським оператором «WIFI.IN.UA» щодо забезпечення бездротового доступу в Інтернет за технологією Wi-Fi. Це дозволило безкоштовно підключити Університет до відповідної програми, та стати складовою частиною всеукраїнської мережі публічних точок (хот-спотів) відкритого доступу в Інтернет. На території Університету вже встановлено 5 таких хот-спотів, що покривають значну його територію.

Це такі місця як:

  • 1-2 поверх Адміністративного корпусу (вул. Чигоріна, 57);

  • 1-2 поверх корпусу (вул. Раєвського, 36);

  • приймальна комісія;

  • їдальня та кафе;

  • подвір’я Університету та місця колективного дозвілля студентів.

На даний час система повністю розгорнута та працює в режимі вивчення цільової аудиторії та визначення її потреб. На перспективу в подальшому, це дозволить розвивати систему, обґрунтувати необхідність встановлення додаткових хот-спотів та запустити нові сервіси. Це стосується в першу чергу створення зони стійкого покриття у великих аудиторіях та конференц-залі.

Рис. 1. Територія Університету, яка покрита мережею Wi-Fi.

Університету надані повноваження щодо використання доменного імені usufit у зонах edu.ua, які призначені для вищих навчальних закладів України та org.ua для некомерційних організацій.

Використовуючи сучасні інформаційні технології для автоматизації повсякденної життєдіяльності Університету та відображення в Інтернеті його діяльності, фахівцями навчально-наукового інформаційно-бібліотечного центру власними силами створено та підтримується офіційний веб-сайт Університету. Він надає можливість абітурієнтам ознайомитися з основними відомостями про наш навчальний заклад, студентам ВНЗ і аспірантам з конференціями та правилами участі в них. Крім цього, на офіційному веб-сайті представлені основні відомості про факультети та підпорядковані їм кафедри, відображено якісний науково-педагогічний склад, наукову діяльність, структуру, філії та публікації.

Даний проект дозволив залучити до цього талановиту молодь із числа студентів, де вони мали змогу отримати перші кроки щодо самореалізації, використовуючи отримані знання при вивченні базових дисциплін з інформаційних технологій.

Апаратна і програмна частина веб-серверу підібрані так, щоб витримувати велику кількість відвідувачів. Сайт створений на відкритій системі керування вмістом для публікації інформації в Інтернеті на версії «Joomla» 2.5.6, яка являє собою вільне програмне забезпечення, захищене ліцензією GPL.

На даний час ведеться робота щодо науково-технічного обґрунтування процесу оптимізації комунікаційної інфраструктури Університету з урахування усіх можливостей сучасних інформаційних технологій. На перспективу, це дозволить забезпечити ефективне управління доступом до інформаційних ресурсів Університету, реалізувати повноцінних документообіг та концепцію цифрового підпису. В контексті вищесказаного, в Університеті централізовано запроваджено для усіх викладачів, співробітників, аспірантів та студентів у домені Університету (usufit.edu.ua) концепцію електронної поштової скриньки Live@edu, яка забезпечує єдину площадку щодо доступу до необхідних інформаційних ресурсів та сервісів, а також оперативного доведення інформації до структурних підрозділів, реалізовуючи механізм централізованої розсилки розпоряджень та наказів керівництва Університету.

За останні п’ять років постійно проводилася робота щодо модернізації та заміни морально застарілої техніки на більш сучасну. В цьому році, це дозволило ввести в експлуатацію додаткову комп’ютерну аудиторію та розвернути на її базі ситуаційний центр.

Навчально-науковим, інформаційно-бібліотечним центром разом із кафедрою інтелектуальних інформаційних технологій Університету проводилась робота стосовно обґрунтування концепції щодо створення центру ситуаційного моделювання та управління для галузі фінансового і зовнішньоторгового інжинірингу. Було проведено встановлення необхідного мережевого обладнання та обчислювальної техніки, де створюється ситуаційний центр. Крім цього, проведена відповідна робота щодо обґрунтування програмних та інструментальних засобів ситуаційного моделювання та фінансового аналізу.

В рамках створення ситуаційного центру та удосконалення матеріально-технічної бази Університету сучасними та передовими інформаційними технологіями в навчальному процесу було проведено обґрунтування та вибір технології Windows MultiPoint Server. На перспективу, дана технологія дозволить застосувати сучасні новації в навчальному процесі, знижуючи при цьому витрати на 66%. Завдяки MultiPoint Server один комп'ютер можуть використовувати одночасно декілька користувачів, працюючи незалежно один від одного. Крім цього використовується зручний механізм переключення моніторів від викладача на студентів для забезпечення процесу навчання, та навпаки, від студента до викладача – в режимі контролю.

Статистика відвідування сайту:

Для Університету було проведено обґрунтування системи автоматизації бібліотек з урахуванням перспектив реалізації on-line доступу до ресурсів через Інтернет, та зупинено вибір на системі ІРБІС, яка є типовим інтегрованим рішенням в області автоматизації бібліотечних технологій і призначена для використання у бібліотеках будь-якого типа і профілю. Показано, що система повністю відповідає міжнародним вимогам, що пред’являються до подібного роду системам, і підтримує всі вітчизняні бібліографічні стандарти і формати. Система дозволяє описувати всі види видань. Інтерфейси системи максимально наближені до потреб користувача і легко освоюються. Разом із бібліотекою УДУФМТ було проведено впровадження такої системи автоматизації бібліотек. Крім цього, проведено навчання співробітників методам опрацювання матеріалів та занесення даних в базу системи.

У процесі підготовки до вступної кампанії-2012 було проведено ряд робіт щодо впровадження додаткових засобів доступу до інформаційних ресурсів Університету, а також відстеження інформації приймальної комісії та рейтингів абітурієнтів у реальному масштабі часу. Створення додаткової Wi-Fi мережі на території Університету зумовило приріст цільової аудиторії в 3-4 рази, що позитивно вплинуло на закріплення іміджу Університету в Інтернет середовищі.

У Харківському інституті фінансів УДУФМТ нараховується 4 комп’ютерні класи на 58 персональних комп’ютери, 2 мультимедійні класи, 2 мультимедійні класи з використанням інтерактивних дощок. Також використовується 198 персональних комп’ютерів для наукових робіт, роботи викладачів та адміністрації, створена єдина комп’ютерна мережа для потреб як студентів, так і працівників інституту з доступом до Інтернету; 6 потужних БФП та великий обсяг принтерів для викладачів і адміністрації. В бібліотеці є читальна зала на 6 ПК з доступом до електронної бібліотеці та інтернету

Згідно з Державною програмою інформатизації та комп’ютеризації, Комплексною програмою забезпечення сучасними технічними засобами навчання, рішеннями Вченої ради УДУФМТ інформатизація та комп’ютеризація в Одеському інституті фінансів УДУФМТ проводилася в наступних напрямках:

Зміцнення матеріально-технічної бази.

Протягом 2011-2012 навчального року:

  • придбані 6 комп’ютерів, 19 системних блоків, 46 моніторів;

  • до локальної мережі підключено 4 комп’ютерні класи;

  • модернізований сервер інституту, що дозволило обслуговувати одночасно до 100 користувачів мережі;

Розвиток інститутського освітнього Інтернет-порталу.

  • забезпечений доступ до ресурсів і сервісів мережі Інтернет для всіх користувачів інституту;

  • розроблені єдиний інтерфейс інститутського інтернет-порталу і єдині вимоги до наповнення кафедральних Інтернет-сторінок і персональних сторінок користувачів;

  • розроблено «Положення про електронний навчальний курс».

Впровадження нових інформаційних технологій в роботу структурних підрозділів.

В роботу структурних підрозділів впроваджені наступні автоматизовані системи та програми:

  • у бухгалтерії: програма розрахунків заробітної плати, стипендії, відрахувань в соціальні фонди та ін.;

  • у деканаті: програма «Education» для створення баз даних по дипломам, студентським квиткам та ін., з можливістю використання електронного підпису.

  • у приймальній комісії: програмні засоби доступу до ЄДЕБО (автоматизованої системи збирання, верифікації, оброблення, зберігання та захисту даних).

Впровадження нових комп’ютерних технологій в навчальний процес.

  • впроваджена програмна система дистанційного навчання Moodle, яка дозволила автоматизувати складання заліків та екзаменів на факультетах інституту. Так, за допомогою цієї системи під час зимової сесії проведено 74 тестування, під час літньої сесії – 43 тестування, з яких 6 ДЕК;

  • розроблена і впроваджена на практиці автоматизована бібліотечна система ALISEK1, яка дозволяє створювати та підтримувати кафедральні та інститутську електронні бібліотеки, здійснювати доступ до них за допомогою Інтернету або в локальної мережі, вести корпоративну каталогізацію, виконувати пошук по будь-якому слову бібліографічного опису та ін.;

  • розроблена програма обов’язкового підвищення кваліфікації в галузі сучасних інформаційних технологій для співробітників інституту.

Інформаційно-комп’ютерне забезпечення наукової діяльності:

Загальна кількість ПК у інституті – 120 шт.

Задіяна кількість ПК в учбовому процесі – 74 шт.

До мережі Internet підключено 92 одиниці ПК, у тому числі комп’ютери кафедр, деканатів та приймальної комісії.

Проведені наступні планові роботи:

  1. Діагностування та виявлення неполадок у роботі комп’ютерів.

  2. Установка належного програмного забезпечення в аудиторіях та структурних підрозділах інституту.

  3. Здійснювання нагляду за працездатністю комп’ютерного обладнання інституту.

  4. Виявлення та заміна морально-застарілого та непрацюючого обладнання на нове у кількості 40 одиниць.

  5. Було проведено заміну електронно-променевих моніторів на LCD- монітори у кількості 94 шт.

  6. Була проведена заміна сервера, який задіяний в учбовому процесі для обслуговування ЛОМ.

  7. Було придбано два роутери, один з яких встановлений та налагоджений для розповсюдження ЛОМ та мережі Internet до навчальних комп’ютерних лабораторій. Існуюча ЛОМ охоплює 74 ПК.

  8. Впроваджено до ЛОМ система дистанційного навчання програмного комплексу «Moodle», побудовану на вільно розповсюджених технологіях PHP, MYSQL,APACHE, яка включає 1000 користувачів.

  9. Своєчасне продовження та установлення ключів KAV6.0 Workstations для Windows XP з оновленням для стабільної роботи ПК у кількості 100 одиниць.

  10. Проведення комп’ютерних тестувань на іспитах, олімпіадах, модульних зрізах знань, директорських контрольних роботах та практичних заняттях за допомогою системи дистанційного навчання програмного комплексу «Moodle».

  11. Проведення комп’ютерних тестувань викладачів та співробітників інституту за результатами опанування курсів дистанційного навчання.

Для виконання Державної цільової програми впровадження у навчально-виховний процес навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків» на період до 2015 року в Донецькій філії УДУФМТ розроблені відповідні заходи, які враховують результати попередньої Програми впровадження інформаційних та комунікаційних технологій, а також особливості організації навчально-виховного процесу.

Основними завданнями діяльності в цьому напрямку є:

  • підвищення рівня науково-педагогічних кадрів з користування інформаційними та комунікаційними технологіями;

  • подальше удосконалення нормативно-правового, програмно-технічного, інформаційно-комунікаційного забезпечення з метою їх використання в навчальному процесі для підвищення якості підготовки студентів освітньо-кваліфікаційних рівнів «молодший спеціаліст», «бакалавр» та в системі загальної середньої освіти;

  • подальше удосконалення структури інформаційно-комунікаційних технологій з урахуванням попередніх недоліків та подальшим розширенням сфери їх використання (бібліотечна, науково-дослідна діяльність тощо).

Для організації та керування діяльністю з цих напрямків в філії розпорядженням директора створена відповідна робоча група.

Реалізацію завдань щодо подальшого розвитку в філії інформаційних та комунікаційних технологій протягом звітного періоду здійснювалась у двох напрямках:

  • удосконалення технічної складової інформаційних технологій;

  • удосконалення їх програмного та інформаційного забезпечень.

Парк комп’ютерної техніки в філії налічує близько 120 одиниць персональних комп’ютерів, у тому числі навчальний процес забезпечують – 67 комплектів обладнання. Для забезпечення навчального процесу в достатній кількості використовується додаткове обладнання: принтери, модеми, копіювальні апарати, комутатори, сканери, факси, графопроектори, мультимедіа проектори, відеомагнітофони, телевізори.

У філії створена локальна комп’ютерна мережа, до якої підключені ПК з усіх навчальних лабораторій, бібліотеки, денного відділення, інших структурних підрозділів. Окремі локальні комп’ютерні мережі функціонують в гуртожитку та заочному відділенні. Завдяки постійному ADSL- зв’язку студенти мають реальну можливість отримувати різноманітні послуги, які надаються через мережу Internet.

Кількість одиниць наявної комп’ютерної техніки відповідає контингенту студентів, але достатньо морально і фізично зношені. Основною причиною неможливості відновлення парку комп’ютерної техніки зумовлена відсутністю необхідного фінансування.

Серед заходів, передбачених програмою комп’ютеризації філії, важливе місце посідала робота щодо оновлення та постійного супроводження офіційного веб-сайту філії (http//dfududft.dn.ua).

Серед завдань другого напрямку важливе місце було відведено впровадженню в навчальний процес дистанційного навчання. На сьогодні в філії вже створені дистанційні сайти з 15 навчальних дисциплін для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»: кафедра соціально-гуманітарних дисциплін – «Історія України», «Англійська мова»; кафедра фінансів – «Фінанси», «Фінанси підприємств», «Гроші і кредит», «Фінансова діяльність СПД», «Місцеві фінанси»; кафедра економіки та права – «Менеджмент», «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Економіка підприємства»; кафедра обліку і аудиту – «Облік у бюджетних організаціях», «Фінансовий облік ІІ», «Облік у банках»; кафедра математики та інформатики – «Економічна інформатика». Завантаження всіх дистанційних сайтів можливо за допомогою відповідного гіперпосилання з офіційного веб-сайту філії після введення встановленого аканту.

Для організації самостійної роботи студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» в навчальний процес впроваджено відповідну інформаційну систему на основі веб-інтерфейсу, доступ до якої відкритий студентам з бібліотеки.

Ще один проект, який почав активно впроваджуватись в філії, – це інтерактивний каталог електронних видань. Ця діяльність була розпочата через те, що в бібліотеці відсутня достатня кількість деяких книжкових видань з навчальних дисциплін. Відділом з обслуговування комп’ютерних систем розроблена відповідна технологія, яка дозволяє студентам отримати електронний варіант необхідного підручника чи посібника, що рекомендовані Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

Відповідно до програми комп’ютеризації в філії в цьому навчальному році був впроваджений електронний журнал для автоматичного обліку успішності студентів ОКР «бакалавр». Наявність такого журналу дозволяє здійснювати постійний моніторинг навчальної діяльності студентів.