Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

3.2. Наукова бібліотека

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі, його відокремлені структурні підрозділи мають сучасні бібліотеки, метою діяльності яких є найповніше і найоперативніше забезпечення інформаційних потреб науково-педагогічних працівників, студентів, аспірантів, здобувачів та співробітників Університету.

Основні напрями роботи бібліотеки Університету:

  • Забезпечення якісного бібліотечного обслуговування навчально-педагогічного процесу шляхом надання найбільш повної забезпеченості з усіх фахових дисциплін підручниками та навчальними посібниками.

  • Всіляке сприяння колективу Університету у виконанні науково-дослідних робіт та підготовці фахівців і аспірантів шляхом активної пропаганди та бібліотечно-бібліо­графічного обслуговування за тематикою.

  • Сприяння вихованню студентів, росту їх морального, інтелектуального, духовного і творчого розвитку.

  • Координація і взаємодія діяльності бібліотеки зі структурними підрозділами Університету.

Якість знань студентів у значній мірі залежить від наявного фонду наукової, навчальної та методичної літератури наукових бібліотек Університету. Тому бібліотеки УДУФМТ та його відокремлених структурних підрозділів надають читачам сучасні інформаційні послуги, такі як: бібліографічні довідки про нові надходження літератури, тематичні добірки на замовлення читачів, надання в тимчасове користування документів із фонду тощо. Постійно діють тематичні книжкові виставки, виставки-огляди наукової, навчальної літератури, періодичних видань.

Загальний фонд бібліотеки УДУФМТ станом на 05.09.2012 року налічує 81.397 примірників навчальної, наукової, довідкової та нормативної літератури. За змістом фонд універсальний. Є література з питань економіки, міжнародної торгівлі, фінансів, права, міжнародного права, іноземних мов, історії, філософії та ін. У фонді бібліотеки представлені всі типи і види друкованих видань: підручники, навчальні посібники, монографії, збірники наукових праць, автореферати дисертацій, наукові звіти, дисертаційні роботи.

Фонд навчальної літератури становить 28.784 підручники. Увесь фонд розташований за УДК (універсальною десятковою класифікацією).

Протягом 2011-2012 років було отримано 104 назви журналів та газет. З них: на державній мові – 11 газет та 71 журнал, на російській мові – 15 журналів. Іноземною мовою –2 видання: Kiev Post та Business Spotlight.

Крім того у 2011-2012 рр. бібліотека отримала від різних установ та фондів наступну кількість літератури:

Представництво ООН в Україні – 44 пр.

Американська Асоціація туристів – 6 пр.

Державний комітет статистики – 3 пр.

Київський інститут міжнародних відносин – 3 пр.

Національний авіаційний університет – 3 пр.

Київський Національний торговельно-економічний університет – 2 пр.

Київський Національний університет ім. Т.Г. Шевченка – 5 пр.

При комплектуванні бібліотечного фонду особливого значення набуває інтерактивна взаємодія бібліотеки з кафедрами щодо уточнення напрямку комплектування згідно з профілем ВНЗ для найбільш повного та якісного відбору друкованих видань до фонду та вилучення з нього застарілої за змістом літератури.

Так, наприкінці 2011 року бібліотека отримала навчальний посібник, написаний авторським колективом викладачів фінансово-економічного факультету УДУФМТ Якушиком І. Д., Полівановим В. Є., Савчуком В. І. «Міжнародна економіка» в кількості 300 примірників.

Протягом звітного періоду бібліотека приймала участь у наукових конференціях, які проводив Університет.

За 2011-2012 н.р. співробітники бібліотеки проіндексували 30 наукових праць співробітників за класифікацією УДК.

Культурно-просвітницьку діяльність бібліотека координує з кафедрами та дискусійним студентським клубом. Так, у 2011 році бібліотека приймала активну участь у проведенні двох круглих столів-обговорень на теми: «Диплом есть, ума нет: куда пойти работать», «20 років незалежності України».

У вересні 2011 року співробітники бібліотеки разом з професором кафедри світового господарства і міжнародної економічної інтеграції Костюк Т.Й. приймали участь в дискусії на тему «Продовольча безпека України» та експонували виставку на цю тему. Бібліотека постійно у своїй роботі пропагує підвищення рівня культури своїх читачів, особливо серед студентів.

На початку навчального року з першокурсниками проводяться екскурсії по бібліотеці, після чого проводиться запис до бібліотеки. Старшим курсам читаються лекції про історію книги і бібліотеки УДУФМТ. Проводяться лекції-практикуми по роботі з першоджерелами.

Упродовж звітного періоду бібліотекою щорічно проводилось близько 15 тематичних виставок: «Освіта України», «До Дня учителя», «На допомогу держслужбовцю», «Європейський вибір України», «До дня української письменності та мови», «Корупція в сучасному світі», «Ефективна екологія», «До створення ООН», «Інноваційний розвиток України», «До Дня партизанської слави», «До прийняття нового Кримінального кодексу України» та ін.

За цей термін бібліотека провела один перегляд нових надходжень літератури. Було надано 87 нових друкованих видань. Відвідали перегляд викладачі, науковці, аспіранти.

Бібліотекою за 2011-2012 н.р. було підготовлено до друку та надруковано «Перелік періодичних видань, які одержує бібліотека УДУФМТ у 2012 році», «Бібліографічний покажчик нових надходжень до бібліотеки УДУФМТ за 2011 рік». Ці інформаційні матеріали були роздані всім структурним підрозділам УДУФМТ.

Для найбільш зручного користування бібліотекою співробітниками була розроблена «Пам’ятка користувачу».

Упродовж 2011-2012 років співробітники бібліотеки склали бібліографічні списки літератури з питань залучення інвестицій (54 назви), України в СОТ (60 назв), з питань платіжного балансу (30 назв), з питань конкурентоспроможності підприємства (35 назв), з питань транснаціональних корпорацій (25 назв), з питань управління персоналом (45 назв), з питань інноваційного розвитку (35 назв).

До ювілею зав. кафедрою Андрійчука В.Г. у 2012 р. співробітники бібліотеки підготували до друку бібліографічний покажчик його наукових праць (112).

Бібліотека УДУФМТ вже кілька десятиліть є колективним членом методоб’єднання Державної науково-технічної бібліотеки України.

Відповідно листа ДНТБ України від 13.01.2012 р., № 6 співробітники бібліотеки УДУФМТ відвідали такі заходи підвищення кваліфікації:

  • Учбово-методичний семінар. Пріоритетні напрями формування бібліотечно-інформаційних ресурсів – 16 вересня (Безсмертна С. Ю., Черниш І. В.).

  • Школа досвіду роботи. Бібліотечно-інформаційний сервіс з використанням новітніх технологій – 21 жовтня (Безсмертна С.Ю., Матвієнко Л.В.).

  • Учбово-методичний семінар. Сучасні електронні технології: новий рівень отримання, розповсюдження та використання інформації – 20 січня (Безсмертна С.Ю., Мала О.І.).

  • Учбово-методичний семінар. Актуальні питання організації та збереження фондів – 16 березня (Прокопенко Н.В., Ковалевська К.Л.)

Крім того наша бібліотека має МБА (міжбібліотечний абонемент) у ДНТБ України. По МБА бібліотека співробітничає з бібліотекою КУТЕП, бібліотекою НУКІМ. З 1995 року бібліотека УДУФМТ є членом методоб’єднання бібліотек ВНЗ України при МОНУ, де головує бібліотека ім. Максимовича.

У квітні 2012 року бібліотека УДУФМТ пройшла фронтальну перевірку своєї діяльності, яку проводила Науково-методична бібліотечна комісія при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України. За даними цієї перевірки діяльність бібліотеки УДУФМТ було визнано як таку, що повністю відповідає існуючим вимогам Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України в галузі бібліотечної діяльності бібліотек ВНЗ.

27 квітня цього року у бібліотеці УДУФМТ було проведено засідання методоб’єднання бібліотек ВНЗ м. Києва, де були присутні 30 директорів бібліотек вишів.

Завдяки допомозі і співробітництву з навчально-науковим, інформаційно-бібліотечним центром під керівництвом Луцика С.Л., почав працювати зал електронних ресурсів (ЗЕР) на 13 робочих місць. Всі місця підключені до Інтернет-мережі. Була створена web-сторінка бібліотеки. З 28.02.2012 р. почалося навчання співробітників бібліотеки для роботи з автоматизованою бібліотечною системою «Ірбіс», проведено 3 заняття по створенню електронного каталогу, навчання триває. Співробітниками бібліотеки були розроблені «Правила мережевого етикету».

У науковій бібліотеці головного корпусу УДУФМТ до послуг читачів 3 абонементи: науковий (для магістрів, аспірантів, викладачів); учбовий (для бакалаврів та магістрів всіх форм навчання); іноземних видань (в якому зосереджені видання Американської Асоціації Маркетингу, гуманітарні дарунки Посольства ФРН, Ноттінгемського Трент-університету, Варшавської школи бізнесу тощо).

Бібліотека Університету має 4 читальні зали на 111 посадкових місць, в яких широко представлені періодичні видання (100 назв журналів та газет вітчизняних, 19 назв періодичних видань з інших країн, серед яких «Бюллетень иностранной коммерческой информации» – БИКИ).

Читальна зала іноземних видань на 15 місць обслуговує всі категорії читачів. У фонді зосереджена правова та економічна література англійською та німецькою мовами.

За період роботи залу електронних ресурсів його відвідали близько 100 користувачів. Особливо активно відвідували його наукові керівники дисертаційних та магістерських робіт (доц. Баклан О.В., доц. Бондаренко Н.О. та ін.) разом з студентами для використання електронних ресурсів в їх наукових дослідженнях.

У 2011 році бібліотекою скористались 3.143 читачі, з яких: 2.615 студентів, 62 аспіранти, 247 викладачів та науковців, 10 читачів МБА.

За 8 місяців 2011-2012 н.р. бібліотекою було видано на науковому абонементі 18.127 томів літератури, на навчальному абонементі 13.683 томів, в читальному залі 6.427 томів.

Загальна кількість книговидачі за 2011-2012 н.р. становить 38.237 томів.

Загальна кількість виданої навчальної літератури – 20.646 томи, наукової – 12.855 томи. На державній мові – 33.648 примірників, що становить 88 % від загальної кількості, на російській мові – 3.089 примірника, на іноземних мовах – 500 примірників.

Загальна кількість відвідувань – 12.351 особа. Із них: навчальний абонемент відвідало 5.397 осіб., науковий абонемент – 4.043 особи., студентську читальну залу – 2.911 осіб.

За період 2007-2012 рр. у бібліотеці Університету зріс фонд підручників від 16.000 томів до 28.784 томів. У читальних залах бібліотеки зросла кількість посадкових місць від 50 до 116 місць. Зросла забезпеченість комп’ютерною технікою від 2 комп’ютерів до 15.

Порівняльні показники діяльності бібліотеки УДУФМТ

Показники

2007

2012

Загальний фонд бібліотеки

62000

81000

Підручники, навчальна література

16000

28000

Кількість назв періодики

96

104

Користувачів бібліотеки

1686

3143

Загальна площа

360м2

656м2

Кількість комп’ютерів

2

15

Кількість місць у читальному залі

65

116

Діяльність бібліотеки Харківського інституту фінансів УДУФМТ ґрунтується на завданнях забезпечення навчальною, науковою літературою, комплектування фонду та принципах організації доступу до інформації. Сучасні умови навчального процесу зумовили збільшення навантаження на бібліотеку, зростання її ролі у цьому процесі, вдосконалення бібліотечно-інформаційного забезпечення, яке базується на використанні як традиційних, так і сучасних інноваційних технологій навчання та інформатизації бібліотечних процесів.

Бібліотека ХІФ УДУФМТ у відповідності до завдань забезпечує навчально-науковою літературою, здійснює комплектування фондів, розширює перелік підписних періодичних видань та організовує доступ до інформації. З метою покращення якості та ефективності обслуговування користувачів надаються послуги з тиражування записів на електронних носіях, користування персональним комп’ютером як для самостійної роботи, так і для доступу до мережі Інтернет.

Важливою частиною інформаційного апарату бібліотеки є довідково-бібліографічний фонд, який служить базою обслуговування користувачів бібліотеки інституту. На основі ДБФ читачам надається різноманітна інформація, необхідна для навчальної, наукової та практичної діяльності. За рекомендацією бібліографа читачі отримують інформацію із словників, довідників, енциклопедій, законодавчих документів.

Вивчаючи інформаційні потреби та запити користувачів, цілеспрямовано формується фонд навчальної та наукової літератури.

Завдяки якісному комплектуванню та плідній роботі редакційно-видавничому відділу, усі навчальні дисципліни забезпеченні навчально-методичною літературою, а книжковий фонд складає 33,5 тис. примірників. З метою поповнення книжкового фонду та створення фонду художньої літератури в філії бібліотеки в гуртожитку, з книжковим фондом понад 3500 примірників та читальна зала на 54 посадкових місця, серед професорсько-викладацького складу, студентів, співпрацівників та всіх, хто любить книгу, було проголошено благодійну акцію «Подаруй бібліотеці книгу», завданням якої стало намагання привернути увагу до значення книги у житті людини, та було зібрано 636 книг.

Впровадження новітніх технологій в обслуговуванні студентів та викладачів підвищує використання бібліотечних ресурсів. За звітний період послугами бібліотеки скористались 2 тисячі читачів, кількість відвідувань становить 68 тисяч, видано понад 300 тисяч одиниць друкованої продукції, пошуком інформації в Інтернет та електронним каталогом бібліотеки скористались 3,5 тисячі користувачів.

За 2011-2012 навчальний рік бібліотечний фонд поповнився на 2157 примірників нових видань з питань економіки, фінансів, менеджменту, соціально-гуманітарних дисциплін; із них: українською та російською мовами – 2112 примірників; іноземними мовами – 45 примірників. Фахові періодичні видання складають 72 найменування. Значним джерелом формування бібліотечного фонду є редакційно-видавничий відділ.

Усвідомлюючи всю важливість інформаційної підтримки студентів та науково-педагогічних працівників інституту, бібліотека разом із науковим відділом інституту підготувала виставку «Гуманітарна освіта в сучасному вимірі»: досягнення творчих колективів кафедр соціально-гуманітарних дисциплін, сучасних європейських мов, управління персоналом, менеджменту та економіки праці, де були представлені наукові роботи, навчальні посібники, матеріали науково-практичних конференцій, авторами яких є викладачі та студенти інституту.

Бібліотека Одеського інституту фінансів УДУФМТ продовжує формування бібліотечного фонду відповідно до профілю навчального закладу та інформаційних потреб професорсько-викладацького та студентського складу; займається організацією та веденням довідково-бібліографічного апарату з використанням як традиційних, так і електронних носіїв інформації; розширенням номенклатури бібліографічних послуг, підвищення їх якості на основі нової інформаційної техніки і технології, комп’ютеризації інформаційно-бібліографічних процесів; вихованням інформаційної культури читачів, прищеплення їм навичок користування книгою та бібліотекою.

Загальний бібліотечний фонд інституту складає 60,050 примірників, в тому числі навчальна, наукова література – 48 280 примірників.

  • Загальна кількість читачів – 1725 осіб.

  • Відвідування на 01.06.2012 р. – 40981 осіб.

  • Книгообіг – 114255

  • Кількість підручників, отриманих у 2011-2012 н.р. – 580 шт.

  • Кількість назв, отриманих у 2012 році періодичних видань – 60 шт.

  • Кількість комп’ютерів – 5 шт.

Кількість отриманих бібліотекою у 2011-2012 навчальному році книг і брошур українською та російською мовою – 580 примірників, кількість отриманих у 2011-2012 навчальному році книг і брошур іноземними мовами – 10 примірників, кількість назв отриманих у 2011-2012 н. р. періодичних видань – 76 примірників, кількість назв отриманих у 2011-2012 н. р. періодичних видань іноземними мовами – 10 примірників.

Важливе значення набуває координація діяльності бібліотеки із структурними підрозділами та співпраця і взаємодія з бібліотеками інших ВНЗ та навчальних установ, органами науково-технічної інформації.

Пошуковий апарат бібліотеки має в своєму складі систему бібліотечних каталогів та картотек і фонд довідково-бібліографічних видань. Цей фонд включає документи нормативного характеру (закони, укази, постанови тощо), енциклопедії, тлумачні словники, довідники, бібліографічні посібники.

Створено електронний каталог бібліотечного фонду за предметами та мережу INTERNET з метою покращення інформаційного забезпечення навчальної та наукової діяльності науково-педагогічного складу та студентів, поширюються зв’язки між бібліотеками інших вищих навчальних закладів України та міста Одеси.

У 2011/2012 навчальному році бібліотекою інституту були проведені виставки:

  • «Напрями поглиблення бюджетної реформи в Україні»;

  • «Бюджетний Кодекс України в контексті бюджетної реформи»;

  • «Інноваційна діяльність та інтелектуальний капітал»;

  • «Бюджетне обмеження держави як об’єкт економічного аналізу»;

  • «Удосконалення фінансового забезпечення розвитку вищої освіти»;

  • «Податкова політика та економічна теорія»;

  • «Фінансові аспекти економічного зростання в Україні»;

  • «Засади формування фінансової парадигми в сучасних умовах розвитку ринкової економіки України»;

  • «Перспективи Одещини – інтереси держави»;

  • «Державну політику України – на правові і наукові засади»;

  • «Освіта і наука – основа суспільного розвитку»;

  • «Влада очима історії».

Спільно з фінансово-економічним факультетом були проведені науково-студентські конференції:

  • «Актуальні питання бюджетно-податкової політики на сучасному етапі розвитку економіки»;

  • «Проблеми та перспективи розвитку фінансової системи України в умовах економічної нестабільності»;

  • круглий стіл за участю працівників Пенсійного фонду України за темою «Пенсійна реформа – реалії сьогодення».

На обліково-економічному факультеті проведено:

  • науково-студентську конференцію «Проблеми та перспективи розвитку бухгалтерського обліку, контролю та аудиту у сучасних умовах»;

  • науковий диспут – «Роль аудиту в сучасних умовах»;

  • ділові ігри – «Моя професія – бухгалтер», «Моя професія – аудитор», «Аудит фінансової звітності та її окремих елементів».

Бібліотека виконує функції структурного підрозділу Донецької філії УДУФМТ у напрямку забезпечення інформаційних потреб студентів та професорського-викладацького складу для організації навчального процесу та здійснення наукових досліджень. Діяльність бібліотеки активно сприяє підготовці висококваліфікованих спеціалістів, підвищенню культурного рівня студентів та розширення їх світогляду.

Основними напрямами діяльності колективу бібліотеки є комплектування, облік та збереження фонду, обслуговування читачів, інформаційна, довідково-бібліографічна та культурно-виховна робота.

Комплектування фонду бібліотеки здійснювалося у 2011-2012 н. р. згідно з навчальними планами і програмами.

Основні статистичні показники роботи бібліотеки у 2011-2012 н. р. наведені у таблиці 3.1.

Таблиця 3.1. Основні статистичні показники роботи бібліотеки за 2011-2012 н. р.

з/п

Показники

Кількість

1.

Бібліотечний фонд (всього примірників)

38746

у т. ч. книги

38627

періодичні видання (журнали / газети)

94 назв (журнали)/

25 назв (газети)

у т.ч. українською

16091

у т.ч. за цільовим призначенням

наукові видання

558

навчальні видання

32237

2.

Надійшло документів (всього примірників)

796

3.

Всього за єдиним обліком читачів

1315

4.

Кількість відвідувань

49501

5.

Видано документів

117899

6.

Культурно-просвітницька робота:

тематичні виставки, відкриті перегляди літератури

15

масові заходи

9

бібліографічні огляди

8

календар знаменних і пам’ятних дат

10

інформаційно-літературні бесіди

15

7.

Довідково-інформаційне обслуговування:

довідки всього

258

бібліографічні заняття

9

8.

Кількість читальних залів/ місць для читачів

1/50

9.

Кількість комп’ютерів, які мають доступ до мережі

6

10.

Відносні показники:

обертаність

3

книгозабезпеченість

29,5

читаність

89,6

відвідуваність

37,6

Динаміка наявного книжкового фонду бібліотеки за 2008-2012 роки зображена на графіку 3.1.

Графік 3.1. Динаміка книжкового фонду філії за 2008-2012 роки

На графіку 3.2 вказана питома вага кількості екземплярів навчальної літератури в річному книжковому фонді бібліотеки за 2008-2012 н. р.

Графік 3.2. Питома вага кількості екземплярів навчальної літератури в річному книжковому фонді бібліотеки за 2008-2012 н. р.

На комплектування в 2011-2012 н. р. бібліотеці було виділено 15000 грн. спец. грошових коштів. Протягом навчального року було придбано 191 екземпляр літератури.

Бібліотека постійно поповнюється методичними рекомендаціями, планами семінарських занять, лекціями викладачів, навчально-методичними посібниками для самостійної роботи з різних дисциплін, підготовленими викладачами Донецької філії.

Згідно з Державною програмою розвитку і функціонування української мови незмінним залишався пріоритет нових надходжень українською мовою, частка яких становить 98%.

Фонди бібліотеки ДФ УДУФМТ систематично поповнюються періодичними виданнями, які є оперативним, а в деяких випадках єдиним джерелом отримання інформації з окремих питань. Про важливість цього джерела свідчить зростаючий інтерес усіх категорій користувачів.

У 2012 р. було передплачено періодичних видань: 35 назв журналів (36 комплектів), 10 назв газет (11 комплектів).

Обслуговування читачів – одна головних функцій бібліотеки. Важливим завданням роботи абонементу було і залишається:

  • забезпечення навчальною та науковою літературою користувачів;

  • швидкість обробки і надання інформації читачам;

  • збереження фонду бібліотеки;

  • надання допомоги студентам в самостійній роботі;

  • сприяння розвитку освіти студентів через книжкові виставки та проведення культурно-виховних заходів.

В своїй структурі відділ обслуговування включає 1 абонемент навчальної та художньої літератури, 1 читальну залу та 1 пункт нестаціонарного обслуговування (метод. кабінет).

За 2011-2012 н.р. абонементом було зафіксовано за єдиним обліком 1315 читачів, у т.ч. студентів – 1146, викладачів 91, співробітників 54, сторонніх 24. Відвідування становлять – 49501, книговидача – 117899 екземплярів.

Протягом звітного року вивчались інтереси читачів шляхом опитувань, бесід, анкетування, аналізу читацьких формулярів. За підсумками цієї роботи складено «Картотеку читацьких інтересів» за рубриками.

В бібліотеці проведені Дні інформації:

  • новини науково-навчальної літератури, яка вийшла друком;

  • до Дня української писемності та мови;

  • до Тижня кафедри фінансів;

  • до Тижня кафедри обліку і аудиту.

Особливістю сучасного інформаційного обслуговування є те, що вся робота повинна бути орієнтована на індивідуальний запит користувача та відповідати сучасним вимогам його виконання. Найбільш запитуваною протягом року була література за такими темами: економіка, фінанси, міжнародні відносини, бухгалтерський облік, гуманітарні дисципліни (мова, історія, філософія, право, релігія), вища школа.

В 2011 р. бібліотекою було видано анотований бібліографічний покажчик «Наукові праці викладачів УДУФМТ». Покажчик містить відомості про окремі видання, тези та статті, які опубліковані в наукових виданнях ВНЗ, журналах та збірниках, матеріалах наукових конференцій, семінарів, монографії, підручники, посібники викладачів та співробітників філії, що вийшли друком протягом 2010-2012 рр.

Комп’ютеризація бібліографічної діяльності в філії здійснюється з 2008 року. Навчальним закладом було придбано ліцензійну бібліотечну програму IRBIS, у складі 2-х модулів – АРМ «Адміністратор» та АРМ «Каталогізатор» та розпочато формування бази електронного каталогу (ELKAT) навчальної літератури. Відомості про документи в ELKAT та ЕLKPI відповідають стандартному набору елементів бібліографічного опису.

Автоматизація охоплює різноманітні сфери діяльності бібліотеки: введення електронних каталогів та картотек, пошук необхідної інформації, виконання бібліографічних довідок, тематичний пошук для написання курсових та контрольних робіт, друкування каталожних карток для алфавітного, систематичного каталогів, бібліографічних списків нових надходжень та ін.

Протягом 2011-2012 н. р. були створені електронні картотеки:

  • «Статті періодичних видань». Анотований бібліографічний опис зроблено на 24 назви журналів, усього близько 108 нових записів. БД «Картотеки періодичних видань» складає 2011 карток.

  • «Педагогіка». Налічує 27 предметних рубрик. Обсяг власних БД 1278 записів, в 2011-2012 н. р. оновилася на 194 електронних записів.

У вересні 2011 р. було започатковано електронну картотеку «Наукові праці викладачів, до якої увійшли монографії, начальні посібники, підручники, наукові статті, тези доповідей та матеріали наукових конференцій, семінарів професорсько-викладацького складу ДФ УДУФМТ. БД складає 161 запис.

Проблема збереження бібліотечного фонду завжди залишається актуальною.

Культурно-масова робота бібліотеки є органічною частиною всього комплексу культурно-виховної та інформаційної діяльності бібліотеки. Вона сприяє розвиткові гуманістичних поглядів особистості, залучає її до надбань світової культури, до збагачення духовних цінностей, формуванню життєвої і соціальної позиції, соціальної компетентності.

«Поет – драматург, учений – історик» – під такою назвою бібліотекою спільно із мовно-літературним гуртком «Світоч» проведено літературну вітальню, присвячену 130-річниці від дня народження Івана Кочерги, українського драматурга.

У вересні 2011 р. в літературно-мистецькій вітальні відбувся усний журнал «450-років – Пересопницькому Євангеліє», на сторінках якого цікаво була розкрита історія створення святині українського народу – Пересопницького Євангелія. Цей захід мав історико-пізнавальний та виховний характер.

Також у звітному періоді бібліотекою було проведено цікаві виховні заходи: віртуальна презентація «Міфічний та магічний світ Пабло Пікассо», літературна вітальня «Втеча у безсмертя» (до 130-річниці з дня народження Стефана Цвейга), «Сила комічного генія» (літературний вечір до 390-річниці Ж.Б. Мольєра), «Легкий і граціозний живопис Яблонської» (бібліографічний огляд життя та творчості української художниці), «Великодушність і любов Діккенса» (до 200-річчя англійського письменника).

7 травня 2012 р. з нагоди свята Великої Перемоги у бібліотеці ДФ УДУФМТ був проведений літературно-музичний вечір «Вічний вогонь, як пам’ять людська – навіки». А також була представлена однойменна книжкова виставка. До тижня «Права людини в Україні», який пройшов з 1 по 10 грудня, бібліотекою було організовано книжкову виставку «Становлення і розвиток прав людини в Україні».

Створювались віртуальні виставки, огляди, фотогалереї, бесіди, презентації, такі як: «Донбас – земля героїв», «Кращої, ніж рідна, мови не буває…» (до Міжнародного дня рідної мови), «Кидай палити – рятуй себе!» (до Всесвітнього дня без тютюну), «Невгамовна безсмертна душа» (до 190-річчя з дня народження Ф.М. Достоєвського), «Твій вибір – твоє життя» (інформаційна бесіда до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДОМ), «Право бути собою» (інформаційна бесіда до Дня прав людини), «Вихованець почуттів» (до 190-річниці з дня народження Гюстава Флобера), «Я ліру присвятив моєму народу» (до 190-річниці з дня народження російського письменника М.О. Некрасова), «Видатні українські жінки» (літературна бесіда до Міжнародного жіночого дня).

Організовані бібліотекою книжкові виставки були покликані допомогти студентам у навчанні та організації дозвілля, розширенні кругозору. Це, зокрема, такі: «Почесне звання солдат», «Краса та сила рідного слова», «Шевченкове слово – серце української поезії», «Попіл Чорнобиля стукає в наші серця», «Подвигу – жити», «Україно: двадцять років незалежності», «Донбас – земля героїв», «Калейдоскоп цікавих книг». До Дня вшанування жертв Голодомору у читальній залі бібліотеки працювала книжкова виставка «Над білим Янголом скорботи – незгасний духу смолоскип». До Тижня кафедри «Бухгалтерського обліку і аудиту» підготовлено виставку «Облік і аудит – скарбниця знань». Творча виставка «Мистецтво, що живе в віках» була організована до Дня тижня кафедри «Соціально-гуманітарних дисциплін». Експозиція виставки складалась з українських сувенірів, вишитих рушників, збірок українських народних пісень, літератури про народну творчість, оберегів, картин та масляного живопису.