Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

4.3. Роль студентського самоврядування

Студентська Рада – важливий елемент удосконалення навчально-виховної роботи. Її діяльність спрямована на інтенсифікацію процесів зростання соціальної активності у студентському середовищі, ініціативності та відповідальності за доручені справи, а також сприяння гармонійному розвитку особистості студентів, набуття ними якостей та навичок лідера, організатора, керівника. Основна мета Студентської Ради – сприяння сумлінному виконанню студентами своїх обов’язків; захист їхніх законних прав та інтересів; надання можливості гармонійного, творчого та інтелектуального розвитку.

Відповідно до Положення про студентське самоврядування 11 та 25 квітня 2012 року відбулися вибори нового складу Студентської Ради Університету та факультетів.

Представники Студентської Ради, при сприянні та допомозі адміністрації УДУФМТ, вже впевнено та активно включаються в життя рідного навчального закладу.

На сьогодні сформована надійна команда помічників голови студради УДУФМТ.

Голова Студентської Ради УДУФМТ – Дяченко Оксана.

Заступник голови студради – Петричук Остап.

Секретар – Колесник Володимир.

Науковий відділ очолює – Острогляд Людмила.

Навчальний відділ очолює – Білогай Ігор.

Спортивний відділ очолює – Ходневич Вадим.

Культурно-просвітницький відділ очолює – Король Ксенія.

Інформаційно-організаційний відділ очолює – Гатман Олександра.

Відділ зовнішніх зв’язків очолює – Булка Володимир.

Юридичний відділ очолює – Ніколенко Артем.

Соціальний відділ очолює – Андрейчик Аліна.

Студентське самоврядування у ХІФ УДУФМТ діє протягом багатьох років і є важливою структурною ланкою громадсько-виховної діяльності, соціалізації студентської молоді та демократизації навчально-виховного процесу у закладі.

Структурний склад студентського самоврядування інституту та гуртожитку систематизований та ієрархізований. Усю діяльність врядування організує студентська рада інституту. Їй підпорядковуються студентська рада і старостат гуртожитку, старостат інституту, студентські активи академічних груп, студентські гуртки та клуби за інтересами.

У складі ради діє 8 секторів: сектор навчальної роботи; сектор наукової роботи та міжнародних зв’язків; сектор волонтерської роботи; сектор професійного виховання та професійної роботи; сектор спорту та туризму; сектор журналістики та діловодства; культурологічний сектор; сектор побуту.

До студентської ради гуртожитку входить 5 секторів: сектор громадського порядку; культурологічний сектор; сектор фізичного виховання та спорту; сектор побуту, редколегія.

Студентське самоврядування в інституті динамічно розвивається. Студенти інституту брали активну участь:

  • у Громадських слуханнях Громадської палати Російської федерації (1-15 жовтня 2010 р., Курський інститут менеджменту, економіки і бізнесу, м. Курськ);

  • у нараді керівників органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації «Завдання і функції органів студентського самоврядування: нові тенденції» (25-27 березня 2011 року, Національний університет кораблебудування імені Адмірала Макарова, м. Миколаїв);

  • у Міжнародній студентській конференції «Громадський сектор та студентське самоврядування як складова розвитку українського суспільства» (1-3 квітня 2011 року, Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка, м. Тернопіль);

  • у круглому столі «Роль органів студентського самоврядування у процесах модернізації системи вищої освіти», м. Миколаїв (25 лютого 2012 р);

  • у Всеукраїнському семінар-нараді органів студентського самоврядування щодо актуальних студентських проблем, м. Львів (2-4 березня 2012 р.);

  • у конференції на тему «Теоретико-правові засади організації студентського самоврядування в Україні і світі», м. Київ (21-22 березня 2012 р.);

  • у конференції на тему «Студентське самоврядування: досвід, проблеми, перспективи розвитку», м. Запоріжжя (20-21 квітня 2012 р.);

  • у конференції на тему «Громадський сектор та студентське самоврядування як складова розвитку українського суспільства», де було розглянуто законопроект «Про вищу освіту», м. Тернопіль (27-29 квітня 2012 р);

  • в обласному форумі молодіжних і студентських організацій «Молода Харківщина 2012» на базі ХНЕУ.

З метою залучення сучасної активної молоді до вирішення актуальних суспільних питань та обміну досвідом між молодіжними лідерами різних організацій студентською радою Харківського інституту фінансів УДУФМТ разом з Всеукраїнською студентською радою при МОНМС, започатковано проведення міжнародного студентського круглого столу: «Студентське самоврядування: досвід, проблеми та розвиток у розрізі співробітництва держав» (13.05.2011). На круглому столі були присутні і активно брали участь в обговоренні питання студенти інших ВНЗ України, Російської Федерації, Польщі: МЕБІК (м. Курськ), ДДФА (м. Дніпропетровськ), УДУФМТ (м. Київ), ЛДФА (м. Львів), БУПК (м. Бєлгород), Cracow University of Economics (м. Краків).

Члени Студентської ради інституту тісно співпрацюють з організаціями молоді інших учбових закладів. Так, студентською радою Харківського інституту фінансів УДУФМТ спільно з ВСР при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України проведено ІІ міжнародний студентський круглий стіл «Студентське самоврядування: бенчмаркінг в контексті міжнародного співробітництва» (11-12 листопада 2011 року). У круглому столі взяли участь представники студентських активів з Кракова (Польща), Риги (Латвія), Києва, Одеси, Дніпропетровська та Харкова. В ході роботи круглого столу було розглянуто ряд проблемних питань, за результатами яких було написано та схвалено резолюцію. Студентський круглий стіл дав змогу поділитися досвідом організації студентського дозвілля та заходами щодо забезпечення прав захисту студентів.

Також студентською радою спільно з ВСР при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України проведено Круглий стіл на тему «Актуальні проблеми студентського самоврядування в Україні та шляхи їх вирішення», де приймали участь близько 50 представників ОСС з різних міст України. Під час роботи круглого столу студенти обговорили питання вдосконалення діяльності Всеукраїнської студентської ради. Зокрема, було презентовано проект положення про Департамент з фінансових питань та питань навчального процесу Всеукраїнської студентської ради при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України. За результатами обговорення було вирішено звернутися до Голови Державної інспекції навчальних закладів України М. Ф. Гончаренка.

Особливо слід відзначити організаційну роль розвитку волонтерського руху. Студенти Харківського інституту фінансів систематично відвідують притулок для неповнолітніх «Гармонія», дитячий будинок «Радість», Будинок «Малютка», обласний дитячий багатопрофільний санаторій Червонозаводського району, школу інтернат для дітей зі зниженим слухом м. Харкова. До Дня захисту дітей студентська рада інституту організувала благодійну акцію, подарувавши спеціальній ЗОШ-інтернату для дітей зі зниженим слухом два телевізори, дев’ять альбомів для фотокарток.

Окрім цього, студенти беруть активну участь в організації та проведенні всіх заходів, акцій, які організовує міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді «Довіра».

З метою формування особистості, наділеної всіма необхідними професійними та лідерськими якостями, за ініціативи студентів у 2011 році розпочала роботу «Школа лідера». Студенти протягом навчального року брали участь в тренінгах «Основи проектного менеджменту в діяльності органів студентського самоврядування» (12.11.2011 р.), «Ефективний лідер і управління комунікаціями» (03.12.2011р), «Тайм-менеджмент» (12.05.2012 р.), діловій грі «Проекти міжнародного студентського співробітництва».

Слід відзначити, що:

– Студентська рада інституту – переможець Міського конкурсу студентських рад (2009 р.);

– студенти Харківського інституту фінансів стали фіналістами та посіли ІІІ місце в міському конкурсі «Битва ВУЗів», де показали гарні результати, проявили себе дружнім та креативним колективом. Ця гра складається зі спортивних та інтелектуальних завдань. Гру освітлювали міські ЗМІ та постійно транслювали на Харківському телеканалі «Фаворит».

У Донецькій філії значну увагу приділяється розвитку та затвердженню основ студентського самоврядування. Своєчасно була проведена робота з формування активу студентських груп, студентської профспілки, студентської ради філії та гуртожитку.

Структура органів самоврядування філії складається із секторів: культурно-масової роботи, виховної роботи, навчальної роботи, сектору спорту та пропагування здорового способу життя, інформаційного сектору, сектору профорієнтаційної роботи з питань працевлаштування, сектору господарської діяльності та наукового сектору.

Студентський актив за сприяння адміністрації філії веде активну участь у забезпеченні і захисті прав та інтересів студентів. Студенти введені до складу педагогічної Ради філії.

З метою забезпечення виконання студентами своїх обов’язків органи студентського самоврядування залучені до контролю за виконанням студентами правил внутрішнього розпорядку навчального закладу та гуртожитку, а також до проведення виховних бесід із студентами, які порушують встановлені правила. Студентський актив сприяв створенню та вдосконаленню відповідних умов для проживання та відпочинку студентів, здійснював заходи щодо організації студентських гуртків.

Студентська рада бере активну участь в усіх загальних заходах, що проводяться у філії, сприяє інтелектуальному, духовному і фізичному розвиткові студентів, яке відбувається під час відзначення державних і національних свят, в організації позааудиторної роботи (творчі зустрічі, конкурси, екскурсії до музеїв, перегляди театральних вистав, засідання клубів, творчих гуртків, лекції з питань охорони здоров`я, сімейного життя, економічних проблем, правових питань); участь у культурно-освітніх заходах, що проводилися органами влади міста й області, культурно-мистецькими, науковими товариствами, спілками).

Щомісячно проводяться засідання Студентської ради і профспілки, на яких вирішуються актуальні проблеми студентів, підводяться підсумки роботи попередніх періодів.

У травні 2012 року в Донецькій філії відбувся ІІ щорічний студентський круглий стіл «Роль студентського самоврядування в діяльності освітнього закладу».

За ініціативою студентської ради засновано Книгу «Золоті сторінки ДФ УДУФМТ».