Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

4.2. Культурно-просвітницькі та спортивно-оздоровчі заходи

Розкрити свої творчі здібності студенти Університету могли, приймаючи активну участь у багатьох заходах:

  • урочистостях до Дня знань;

  • відзначенні Дня юриста;

  • Міжнародному Фестивалі-конкурсі студентської художньої творчості «Барви осені – 2011»;

  • відзначенні Міжнародного дня студентів;

  • у студентському параді від Майдану Незалежності до вулиці Хрещатик 36, де наші студенти брали участь у святковому концерті студентської самодіяльності та презентації вищих навчальних закладів;

  • святковому концерті до Міжнародного Дня гумору, проведеному на Майдані Незалежності, де наш студент своїм вокальним номером гідно представив Університет.

  • святковому новорічному концерті;

  • заходах, присвячених до Дня Святого Валентина;

  • конкурсі «Містер Університет», приуроченому до Дня захисника Вітчизни та конкурсі «Міс Університет», приуроченому до Міжнародного дня прав жінок і миру, які були проведені у Національному палаці мистецтв «Україна» та залишили після себе найяскравіші спогади;

  • святковому концерті до Дня Перемоги.

Національно-патріотичне виховання спрямоване на затвердження у свідомості студентів українських ідей державотворення, національної консолідації, національної згоди; виховання любові до рідної землі, її історії, відновлення і збереження історичної пам’яті; виховання громадянина і патріота України; вихованні бережливого ставлення до національного багатства країни, мови, культури, традицій; сприяння формуванню національної свідомості і відповідальності за долю України. Підвищення рівня цього напряму роботи забезпечується за рахунок взаємодії з навчально-науковим, інформаційно-бібліотечним центром та кафедрою суспільних наук.

Протягом звітного періоду проводилася робота щодо роз’яснення основ державної політики, перш за все у фінансовій, економічній, освітній галузях, основ виборчої системи, виборчого права в Україні, висвітлення діяльності усіх ланок законодавчої та виконавчої влади.

Так, для реалізації завдань національно-патріотичного виховання в Університеті були проведені виховні заходи та бесіди за тематикою: «Великі твої жертви, Україно», «Голодомор 1932-1933 – трагедія українського народу», «Захист Вітчизни – конституційний обов’язок громадянина України».

До міжнародного дня рідної мови, який святкується 21 лютого, було розміщено інформацію на стендах відповідно до заданої тематики.

Кураторами академічних груп були проведені бесіди та виховні години, приурочені до Шевченківських днів.

Студенти Університету брали участь у культурному заході «Запуск небесних ліхтариків» на території Печерського ландшафтного парку «Співоче поле» з метою вшанування жертв Великого східно-японського землетрусу, що стався 11 березня 2011 року, організатором якого виступив Українсько-Японський Центр за підтримки Київської міської державної адміністрації та Посольства Японії в Україні.

Відповідно до Комплексного плану виховної роботи УДУФМТ була розроблена та затверджена програма з підготовки і святкування пам’ятних дат Великої Вітчизняної Війни, згідно з якою були проведені численні заходи. На території Університету відбувся святковий концерт, який був організований завдяки плідній взаємодії відділу виховної та позанавчальної роботи, студентів та художнього керівника. Пам'ять тих, хто не повернувся з війни, вшанували хвилиною мовчання. Не залишився і поза увагою ритуал пам’яті – покладання квітів до могили Невідомого солдата в парку Вічної Слави. Було організовано зустріч студентів з учасником бойових дій за визволення України від німецько-фашистських загарбників – доктором історичних наук, професором кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу Шиловцевим Ю.В., який поділився зі студентами та гостями свята своїми спогадами про війну та побажав наостанок всім присутнім мирного неба над головою та світлого майбутнього. Представниками Студентської ради до Дня Перемоги та вшанування загиблих на війні було підготовлено виставку стінгазет та плакатів.

Проводилися організаційні заходи щодо відзначення у 2012 році Дня партизанської слави. Планується організувати покладення квітів до могили державного діяча, одного з керівників партизанського руху, двічі Героя Радянського Союзу Сидора Артемовича Ковпака; організувати тематичну виставку літератури, присвячену героїчним подвигам партизан у роки Великої Вітчизняної війни; провести на факультетах тематичні лекції, присвячені Дню партизанської слави; організувати екскурсії для студентів першого курсу до музею Великої Вітчизняної війни.

Моральне виховання студентства спрямоване на формування моральної культури особистості, засвоєння моральних норм поведінки та ідеалів суспільства на рівні власних переконань; формування працелюбності та самодисципліни. Моральну культуру студента ми також визначаємо як інтегративну якість, що виявляється насамперед у системі моральних знань, умінь та відносин. ЇЇ стрижнем є моральний ідеал особистості. Будь-яка практична діяльність людини базується на розумінні важливості та користі такої діяльності. Без високої моральної грамотності фахівець не зможе виконати свої професійні обов'язки. Однак дієвість моральної освіти виявляється не тільки у знанні основних положень моралі, умінні теоретично вирішувати професійно-моральні проблеми, а, насамперед, у формуванні високих моральних переконань, мотивів поведінки, самих вчинків.

Для реалізації цих завдань протягом звітного періоду зі студентами обговорювалися статті, матеріали періодичних видань, теле- та радіопередачі на морально-етичну тематику; проводилися виховні бесіди та тематичні години: «Формула успіху у сучасному світі», «Міжособистісні стосунки батьків і дітей», «Герой нашого часу у ХХІ столітті», «Моральні цінності у сучасної молоді» тощо.

Значна увага в Університеті приділяється благодійній діяльності. Студентською радою УДУФМТ на засіданні 10 травня 2012 року було висунуто пропозицію відвідати та в майбутньому взяти під свою опіку один з дитячих будинків м. Києва, який знаходиться за адресою м. Київ вул. Маяковського, 28В. Студентський актив підтримав висунуту ідею. З ініціативи студентів-волонтерів було організовано збір речей, іграшок та книг серед студентів та працівників Університету. Запланована поїздка відбулася 22 травня 2012 року. Студенти Університету вручили зібрані речі, познайомилися з вихованцями та провели дружній футбольний матч між студентами і дітьми дитячого будинку. Також була проведена, спеціально розроблена для цієї події, ігрова програма для дітей, враховуючи при цьому їх вікові групи. Такі поїдки стали гарною традицією для студентів Університету.

Розвиток особистості тісно пов’язаний з естетичним вихованням, яке сприяє формуванню системи якостей, що дають змогу особистості виконувати функції носія культури, духовності, творчо настроєного суб’єкта суспільних відносин. Напрям естетичного виховання зорієнтований на формування естетичних поглядів, смаків, які ґрунтуються на українських народних традиціях та кращих надбаннях світової культури; виховання бажань відчувати і відтворювати прекрасне у повсякденному житті; розвиток творчої діяльності.

Працівники Університету зі студентами неодноразово відвідували різноманітні виставки, вистави Київського Національного театру опери та балету.

Студенти Університету брали участь у креативному конкурсі на кращі імпровізовані малюнки «Red-bull Doodle Art». В якості глядачів студенти відвідали кастинг телевізійних шоу каналу СТБ «Х-фактор», «Танцюють всі» та «Україна має талант». У складі гурту «WORKOUT», який цього року став переможцем шоу «Україна має талант 4», перебуває студент УДУФМТ факультету міжнародної економіки та менеджменту Козачок Іван.

Діяльність за напрямом фізичного виховання та утвердження здорового способу життя зорієнтована на виховання відповідального ставлення до власного здоров’я, здорового способу життя; забезпечення повноцінного фізичного розвитку студентів; створення умов для активного відпочинку студентів; формування потреби у безпечній поведінці, протидіяння та запобігання негативним звичкам, профілактиці захворювань.

Проводилися відповідні інструктажі для студентів щодо дотримання техніки безпеки, санітарно-гігієнічних норм, правил поведінки в екстремальних ситуаціях, а також зустрічі з медичними працівниками.

Відділ виховної та позанавчальної роботи разом із лікарями, інструкторами Київського міського Центру здоров’я бере участь в організації та проведенні лекторіїв для студентів УДУФМТ з пропаганди здорового способу життя. Проводились диспути, зустрічі з фахівцями, кінолекторії на теми: «Профілактика тютюнопаління – як не стати курцем, протидіяти рекламі тютюну. Поради щодо відмови від куріння», «Проблеми вживання алкоголю. Розвіювання культу пиття», «Здорове харчування. Приклади оздоровчих дієт.», «Хвороби, які передаються статевим шляхом, в тому числі, ВІЛ/СНІД.», «Профілактика наркоманії. Формування мотивації до утримання», «Здоров’я майбутніх матерів, безпечний секс», «Шкода від нервових зривів і стресів».

У цьому році при Українському державному університеті фінансів та міжнародної торгівлі був створений Спортивний клуб Олега Блохіна.

Від Університету були направлені студенти на форум «Здорова молодь – майбутнє України».

Для студентів Університету проводився тренінг «Один за всіх та всі за одного» з метою формування командної цілісності та групової солідарності, після якого відбулася командна гра в пейнтбол.

Футбольна команда Університету постійно бере участь у різноманітних змаганнях та футбольних матчах. За досягнення, перемоги та активну життєву позицію склад футбольної команди був нагороджений почесними грамотами та преміями.

Для сприяння інтелектуального виховання, розвитку пізнавального інтересу, творчої активності, виховання потреби самостійно здобувати знання та застосовувати їх у практичній діяльності, здатності формувати та відстоювати власну думку, студенти Університету неодноразово брали участь у різноманітних колоквіумах, конференціях, круглих столах.

Виховна діяльність серед студентів Харківського інституту фінансів УДУФМТ формується як система за наступними напрямами громадянського виховання: національно-патріотичним, правовим, моральним, професійно-трудовим, художньо-естетичним, фізкультурно-оздоровчим та екологічним.

У рамках національно-патріотичного виховання щороку:

- студенти разом з патріотичними організаціями Харківщини, родичами наших співвітчизників, що постраждали від репресій, представниками духівництва проходять жалобною ходою вулицями Харкова до Хреста пам'яті Голодомору, беруть участь у мітингу «Засвіти свічку»; приймають участь у засідання круглого столу « Голгофа – голодної смерті» за участю студентів І курсу (листопад);

- до Дня Українського козацтва беруть участь у спортивно-розважальному конкурсі «Козацькі розваги» (жовтень);

- до Міжнародного Дня матері кафедрою соціально-гуманітарних дисциплін проводиться конкурс студентських робіт на тему «Мій родовід» (грудень);

- до Дня захисника вітчизни члени туристично-пошукової секції відвідують та поздоровляють ветеранів Великої Вітчизняної війни, бійців загону особливого призначення армії генерала Чеснова (лютий);

- до Дня перемоги члени туристичної секції спільно з курсантами Університету цивільного захисту України організують святкову концертну програму, на яку завітали бійці загону особливого призначення та їх рідні. Відбувається покладання гірлянди до меморіалу (травень);

- До Дня Європи проводяться виховні години на тему «Основні тенденції розвитку європейської культури» (травень), в бібліотеці організовуються інформаційні експозиції, присвячені питанням європейської інтеграції (травень-червень).

З метою знайомства з історичними місцями, з культурою рідного краю були організовані екскурсії в міста, які багаті архітектурними пам'ятниками, у яких переплітаються образи минулого й сьогодення: – екскурсія до Софіївського парку, м. Умань – (2007 р., 2008 р., 2010 р.); екскурсійна подорож до Києва (2007 р., 2009., 2011р.);

- екскурсія до Свято-Успенської Святогорської Лаври, до шахт Соледара (2007 р., 2008 р., 2009 р., 20011р., 2012 р.); екскурсійна подорож до м. Одеса (2008 р., 2011р); екскурсійна подорож до м. Кам’янець-Подільського (2008р., 2009р., 2010р.).; екскурсійна подорож до м. Львів (2008 р., 2009 р., 2010 р., 2011 р.); екскурсійна подорож до м. Санкт-Петербург (2012 р.); екскурсійна подорож до міст Чернівці, Ужгорода, Мукачева, Рахова (2008р.); подорож до Краснокутського дендропарку (2009 р., 2010 р.).

З метою формування у студентів правового виховання, поваги до Конституції України, до законів, державних символів, до прав і свобод людини, практичних умінь і навичок застосування законодавства України в професійній діяльності щороку проводяться:

- звітно-виборча студентська конференція «Стан організації студентського самоврядування у інституті та гуртожитку та роль студентських активів у процесі демократизації життя інституті, яку студентська рада провела спільно з Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Червонозаводського району м. Харкова (вересень);

- звітно-виборчі збори студентів-мешканців гуртожитку, на яких розглянуто стан студентського самоврядування у гуртожитку (вересень)

- лекція Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Червонозаводського району м. Харкова з питань продовження навчання, працевлаштування за кордоном, та запобігання торгівлі людьми (листопад);

- до Дня прав людини студенти проводять лекції-бесіди серед студентів І курсу за такими напрямами: права жінок; права дитини; соціально-економічні, культурні, екологічні, громадянські права, шляхи юридично правильного працевлаштування за кордоном (грудень).

2007-2008 н. р.

У рамках святкування Дня Незалежності України 24-26 серпня 2008 року на території молодіжного комплексу «Зоряний Берег» під Севастополем пройшов фінальний етап Всеукраїнського мульти-фестивалю «Студентська Республіка-2007». Ціль якого – сприяння зміцненню громадянського суспільства через розвиток у молоді культури громадської участі й демократичних цінностей за допомогою моделювання політичних і соціальних процесів квазідержавного молодіжного утворення. У складі харківської команди, яка стала безперечним переможцем фестивалю, були і студенти Харківського інституту фінансів УДУФМТ. В рамках фестивалю кожний член команди відігравав свою вагому роль: Руденко Ірина була лідером команди та представником магістрату; учасниці колективу «Джам-форс» – допомагали в організації дозвілля, брали участь у кожному концерті; мужня половина нашої команди взяла участь в пляжному футболі та принесла харківській команді почесне трете місце серед команд усіх регіонів України. Але найбільш вагомим досягненням стала перемога Твердохліб Аліси, вона стала Першою віце-Міс Міжнародного конкурсу краси серед студенток «Перша леді – 2007», що проводився в рамках мульти-фестивалю.

Також, студенти брали участь у Міжнародному студентському форумі «Україна-Росія», який проходив на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», де протягом двох днів, його учасники розглядали питання щодо Державної молодіжної політики двох сусідніх країн, обговорювали роль студентства в розвитку діалогу національних культур, питання взаємодії студентів України та Росії в умовах Болонського процесу (13-15 вересень 2007 р.).

16-17 жовтня 2008 року в Харківському інституті фінансів УДУФМТ проходили урочистості з нагоди святкування 65-ї річниці з дня утворення навчального закладу. Колектив інституту привітали: директор департаменту роботи з персоналом Міністерства фінансів України Микола Степанович Осійчук, голова Харківської обласної ради Сергій Іванович Чернов, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Ярослав Петрович Ющенко, заступник міського голови – директор Департаменту бюджету та фінансів Тетяна Дмитрівна Таукешева, перший заступник голови Червонозаводської в місті Харкові ради Неля Миколаївна Ярош, представники вищих навчальних закладів Міністерства фінансів України та навчальних закладів міста Харкова. З нагоди ювілею з особливою шаною і теплотою вітали науково-педагогічних працівників Харківського інституту фінансів: і тих, хто стояв біля його витоків, мудрим словом і досвідом допомагаючи колегам, і тих, хто розбудовує навчальний заклад сьогодні, підвищуючи своєю кропіткою і самовідданою працею його престиж. Студенти активно брали участь у підготовчій роботі, пошуковій роботі, а саме – збір інформації про випускників навчального закладу.

У рамках духовно-морального й естетичного виховання інститут має багатий досвід по організації й проведенню культурно-масової й виховної роботи зі студентами.

Щороку проводяться традиційні заходи, зокрема: концерти з нагоди Дня знань, Дня вчителя, Дня Студента, Нового року, 8 березня, Дня перемоги; конкурс КВК серед команд І курсу; конкурси: Міс інституту, Містер інституту; конкурс ритмічного танцю; зустріч з випускниками минулих років.

2007-2008 н. р.

Харківський інститут фінансів проводив ІІІ Всеукраїнський фестиваль КВК серед команд вищих навчальних закладів Міністерства фінансів України (команда посіла І місце);

Окрім того, студенти інституту брали участь у:

- Міжнародному молодіжному фестивалі театрів вогню «East fire festival» (24-26 травня 2008 року);

- Х ювілейному Міжнародному Фестивалі – конкурс «Барви осені – 2007», що проходив у м. Києві (листопад 2007 року), де Кравченко Людмила пройшла перший та другий відбірковий тур і потрапила до гала-концерту.

2008-2009 н. р.

Харківський інститут фінансів проводив ІV Всеукраїнський фестиваль КВК серед команд вищих навчальних закладів Міністерства фінансів України. У цьому році фестиваль взяв назву «міжнародний», тому що серед команд, які брали участь, була команда з міста Курськ (Росія).

2010-2011 н. р.

Деканами факультетів започатковано проведення «Дня факультету».

В інституті активно працюють творчі об’єднання та клуби студентів. Так, команда КВК, протягом 2010-2011 н.р. гідно представляла інститут у різних змаганнях:

- команда КВК «Друзі Валери» прийняла участь в 1-й грі сезону 2010/2011 року Кубку МЕБІК (м. Курськ, Російська Федерація); у VI Всеукраїнському фестивалі КВК команд вищих навчальних закладів Міністерства фінансів України на базі УДУФМТ (м. Київ);

- команда КВК «Гости города» стали фіналістами Центральної Слобожанської Ліги сезону 2010 року.

Театр вогню Fire-show взяв участь у параді ВНЗ м. Харкова 1 вересня 2010 року на площі Свободи м. Харкова; етнографічному фестивалі Печенізьке Поле; у карнавально-постановчому параді на танцювальному шоу Майдан`s.

2011-2012 н. р.

Серед найбільш успішних заходів культурного, духовного та інтелектуального спрямування, організованих студентським самоврядуванням гуртожитку можна назвати: Осінній та Різдвяний бал, Вечорниці, Масляниця, Вечір поезії.

Театр вогню Fire-show взяв участь у міській урочистій посвяті в студенти, етнографічному фестивалі Печенізьке Поле, в урочистому відкритті головної новорічної ялинки міста на площі Свободи.

Екологічне виховання спрямоване на формування екологічної культури особистості. Здійснюється екологічне виховання через лекційні курси екологічної спрямованості, через туристично-пошуковий гурток, роботу побутового сектора і екологічного сектора. З метою екологічного виховання студентів, формування в них екологічної культури щороку студенти приймають участь у: екологічному двомісячнику «Зелена весна», декаді екології «Збережемо планету Земля», у ході яких проводилися конкурси екологічного плаката, засідання «круглого столу», суботниках, що проходять під девізами: «Зробимо місто чистим!», генеральних прибираннях території інституту й гуртожитку.

Для підтримання чистоти та порядку у гуртожитку на блоках постійно аналізується стан чергування, проводиться огляд-конкурс на кращу кімнату, блок. Результати огляду-конкурсу обговорювались на засіданнях студентської ради та старостату. Постійно проводилися профілактичні заходи щодо забезпечення високого санітарного рівня побуту.

Професійно-трудове виховання припускає формування творчо активної, працьовитої особистості, що володіє професійною майстерністю, розвиненими трудовими якостями, почуттям відповідальності.

З цією метою щорічно проводяться:

- комплексний захід для випускників – День кар’єри, на який запрошують представників підприємств, фахівців центрів зайнятості, спеціалістів фінансово-економічної галузі, представників ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації;

  • конкурс «Брейн-ринг» з дисципліни «Бухгалтерський облік». За підсумками «Брейн-рингу» студенти ХІФ УДУФМТ посіли І місце (2009р., 20011 р.) У районному конкурсі «Молода людина року», ІІ місце у номінації «громадська діяльність» посіла Руденко І., у номінації «наукова діяльність» посіла – Підкопай І., у номінації «художня самодіяльність» посіла – Кравченко Л.;

Значна робота проводиться викладачами кафедри фізичного виховання з формування здорового способу життя. Організовано і працюють 6 спортивних гуртків: з ЗФП, туризму, спортивних ігор, аеробіки, настільного тенісу, л/атлетики, шахи-шашки. Кафедра займається формуванням збірних команд ХІФ, які постійно беруть участь у змаганнях ВНЗ Червонозаводського району та м. Харкова. Збірні команди інституту брали участь у Спартакіаді ВНЗ м. Харкова з таких видів спорту: з легкої атлетики, настільного тенісу, волейболу, футболу.

Наші досягнення у Спартакіаді ВНЗ Червонозаводського району за:

2007-2008 н. р.

- осінній легкоатлетичний крос – ІІ місце,

- гирьовий спорт - ІІІ місце,

- волейбол (дівчата) - І місце,

- волейбол (юнаки) - І місце,

- баскетбол (дівчата) - ІІІ місце,

- баскетбол (юнаки) - ІІІ місце,

- аеробіка - ІІ місце,

- настільний теніс - ІІІ місце,

- весняний легкоатлетичний крос- ІІІ місце,

- футбол - ІІ місце.

2009-2010 н. р.

- осінній легкоатлетичний крос – ІІ місце,

- волейбол (дівчата) - І місце,

- волейбол (юнаки) - І місце,

- баскетбол (дівчата) - ІІ місце,

- баскетбол (юнаки) - ІI місце,

- аеробіка - І місце,

- настільний теніс - ІІ місце,

- весняний легкоатлетичний крос – ІІ місце,

- футбол - ІІ місце.

Чоловіча волейбольна команда інституту посіла VІ місце, а жіноча волейбольна команда посіла V місце у Чемпіонаті м. Харкова серед команд ІІ ліги ВНЗ.

2008-2009 н.р.

- осінній легкоатлетичний крос - ІІ місце,

- волейбол (дівчата) - ІІ місце,

- волейбол (юнаки) - ІII місце,

- баскетбол (дівчата) - ІІ місце,

- баскетбол (юнаки) - ІI місце,

- аеробіка - І місце,

- настільний теніс - ІІ місце,

- весняний легкоатлетичний крос – ІІ місце,

- футбол - ІІ місце.

Студент ІІІ курсу Мірошниченко Максим увійшов до складу збірної команди України з регбі.

2010-2011 н.р.

- волейбол (дівчата) - ІІІ місце,

- волейбол (юнаки) - ІІ місце,

- аеробіка - І, ІІІ місце,

- настільний теніс - ІІ місце,

- футбол - ІV місце.

Старший викладач кафедри фізичного виховання майстер спорту Понікарьова В.Г. посіла ІІ місця у ІV літніх Всеукраїнських іграх ветеранів спорту серед жінок у віці 50-54 рр. на дистанціях к-1-500 м, к-1-200 на байдарках і каное.

2011-2012 н.р.

- аеробіка - І місце,

- настільний теніс - ІІ місце,

- футбол - І місце.

Щороку в інституті проводяться змагання з аеробіки серед студентів І-ІІІ курсів, в яких бере участь понад 90 дівчат, «Козацькі розваги» серед студентів І-ІІ курсів.

В 2012 році у змаганнях серед ВНЗ «Металіст-ліга» збірна команда інституту з футболу посіла почесне ІV місце.

Заради залучення студентів до занять фізичною культурою і спортом у 2012 році було започатковано проведення змагань з футболу на розіграш кубку Директора.

14-15 травня 2012 року провели Міжнародний турнір з футболу.

Студент І курсу Щербатюк Костянтин посів І місце у Кубку України зі спортивної радіопеленгації на діапазон 144 МГц в категорії М-19, Ч-19.

Старший викладач кафедри фізичного виховання майстер спорту Понікарьова В.Г. посіла І місце у Чемпіонаті України серед ветеранів жінок у віці 50-54 рр. на дистанціях к-1-500м, к-1-200 на байдарках і каное.

Особливою популярністю серед студентів користується туристично-пошукова секція (керівник Венгерова Ельвіра Сергіївна), члени якої прокладають свої численні маршрути через Кримський півострів, Карпати, Карелію, місцями й річками Слобожанщини.

Належна увага науково-педагогічним колективом навчального закладу приділяється соціальній підтримці, допомозі і захисту студентів-інвалідів, сиріт, осіб постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, студентів з багатодітних та малозабезпечених сімей.

Для забезпечення виконання студентами своїх обов’язків та захисту їх прав члени стипендіальної комісії беруть участь у вирішенні питань щодо призначення стипендій різного рівня, надання матеріальної допомоги, поселення до гуртожитку, а також з питань удосконалення діяльності навчального закладу. В гуртожитку активно діє старостат, який серед інших покладених на нього обов’язків організовує щоденне чергування на поверхах, перевіряє санітарний стан житлових і побутових приміщень, розглядає питання та вживає заходів до порушників Правил внутрішнього розпорядку у гуртожитку тощо. Адміністрація інституту, профспілкова організація постійно збільшують витрати на матеріальну допомогу та на заохочення студентів.

За підтримки Міністерства фінансів України для студентів пільгових категорій було організовано екскурсії: до міста-герой Одеса, до м. Севастополь, під час якої студенти ознайомилися з героїзмом його захисників в період Кримської війни (Панорама «Оборона Севастополя 1854-1855 рр.); дізналися про військові подвиги радянської армії та одеситів у часи Великої Вітчизняної війни (музей Партизанської Слави в с. Нерубайське).

У Донецькій філії щорічно проводяться культурно-розважальні та культурно-просвітницькі заходи, серед яких:

- День знань та Посвята в студенти першокурсників;

- Вечір відпочинку «Королева осені»;

- День працівників освіти (святковий концерт);

- Дебют першокурсника (до Дня студента);

- Я люблю життя (театральна вистава до Дня боротьби зі СНІДом);

- Пані бухгалтер;

- Тетянин день (День студента);

- Шоу-програма до дня Святого Валентина «Дорога до країни закоханих»;

- Свято «Масляна»;

- Вечір гумору «Збірна ДФ УДУФМТ «Донецький кряж» запрошує друзів»;

- «Міс ДФ УДУФМТ» (до 8 Березня);

- Урочисті заходи до вручення дипломів;

- Літературні та літературно-музичні вечори: «Вічний вогонь, як пам'ять людська, – навіки! (до річниці Великої Перемоги); «Легкий і граціозний живопис» (бібліографічний опис життя та творчості української художниці Тетяни Яблонської); до 390-ї річниці від дня народження Ж.- Б. Мольєра, французького драматурга;

- Зустрічі з цікавими людьми: із заслуженим художником України М.М.Капустою; з тріо бандуристів «Берегиня» Донецької державної музичної академії.

Студенти філії брали участь у Фестивалі КВК «Національна ліга», «Відкрита ліга Донбасу»; провели Кубок КВК ДФ УДУФМТ «Жемчужина Умора – 2012».

Куратори груп спільно зі студентами відповідно до планів виховної роботи відвідували театри, музеї, кіно. Були організовані екскурсії до ботанічного саду, краєзнавчого музею, планетарію, дельфінарію та до національного парку «Святі гори»; одноденний туристичний похід до Курахівського водосховища з метою вивчення та вдосконалення екологічного стану навколишнього середовища.

Члени гуртка «Шляхами історії» брали участь у заходах до 26-х роковин Чорнобильської аварії.

Для студентів філії проводились тренінги за методикою «Рівний рівному»: «Профілактика здорового способу життя серед студентів ДФ УДУФМТ», «Знай свої права та обов’язки», «Стреси. Як боротися з ними?».

У філії працюють спортивні секції з аеробіки та фітнесу, баскетболу, волейболу, настільного тенісу, футболу. Активізовано роботу спортивної кімнати в гуртожитку.

Спортивна команда філії брала активну участь у районних, міських, обласних спортивних змаганнях, зокрема, у спортивних міських естафетах до «Дня Шахтаря», «Дня міста Донецька»; відвідували матчі чемпіонату України з футболу команд «Шахтар», «Титан». До Дня українського козацтва проведено змагання серед студентів нового набору з фізкультурно-оздоровчим комплексом «Козацькі розваги». У лютому пройшов традиційний турнір пам’яті героя Радянського Союзу воїна-афганця В. Арсьонова з волейболу, в якому взяли участь спортивні колективи Куйбишевського району м. Донецьк.

За окремим планом проводилась Спартакіада ДФ УДУФМТ з таких видів спорту: волейбол – юнаки; волейбол – дівчата; футбол – юнаки; настільний теніс; шахи; триборство з легкої атлетики; важка атлетика (гирьовий спорт).

Збірна команда з легкої атлетики взяла участь у першості міста Донецька, присвяченій 67 річниці Дня Перемоги та посіла ІІІ місце.

До дня фізкультури та спорту був організований культурно-масовий похід на льодовий каток «Марабушта».

У Донецькій філії систематично відбувається пропаганда здорового способу життя. Слід відзначити масштабні заходи, що були проведені з цього питання. Так, у березні – тематична бесіда з гінекологом; у грудні до Дня боротьби зі СНІДом було проведено цикл заходів «Молодь – проти наркоманії та СНІДу»: випуск інформаційних листків-стіннівок; кураторські тематичні години; тематична зустріч з міської громадською організацією «Ісход», Благодійним фондом «Каритас» та клінікою «Дружня молодь»; постановка театральною студією філії «Муза» міні-спектаклю «Я люблю життя», з яким пізніше студенти виступали в інших навчальних закладах м. Донецька; участь у міській акції «СТОП-СНІД»; проведено акцію проти паління «Зроби свій вибір».

Протягом звітного періоду на виховних годинах проведено цикл бесід про красу здорової, фізично розвиненої людини, збереження здоров’я через заняття фізичною культурою та спортом, про досягнення українських спортсменів на міжнародних змаганнях, необхідність відмови від шкідливих звичок: «Ми – за здоровий спосіб життя», «Раціональне харчування підлітків – запобігання хворобам», «Здоровий спосіб життя – основа запобігання ВІЛ інфекції», «Вплив наркоманії на розумові здібності», «Життя – це рух, здоров’я і краса», «Молодь проти тютюну, алкоголю і наркотиків» та ін. Проведене санітарно-гігієнічне навчання за темами «Особиста гігієна», «Раціональне харчування», «Профілактика туберкульозу», «Гігієна статевого життя», «Венеричні захворювання», «Інфекційні захворювання та їх профілактика» тощо.

У 2011-2012 н. р. до Дня здоров’я на території ботанічного саду м. Донецька для студентів нового набору проведено спортивно-масовий виховний захід «День здоров’я».