Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

9.3. Нагороди, почесні відзнаки

За вагомий особистий внесок у реалізацію державної правової політики, заслуги в зміцненні законності і правопорядку, високий професіоналізм Указом Президента України від 4 жовтня 1999 року № 849 Покрещуку О.О. присвоєно Почесне звання «Заслужений юрист України». Він нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ та ІІ ступеня, Грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед українським народом», Почесною відзнакою Міжнародного фонду юристів України «За вагомий внесок у зміцнення правової держави», Почесною відзнакою спілки юристів України, Почесною відзнакою Печерської районної у м. Києві ради, нагрудними знаками: Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України – «За сумлінну працю» ІІ ступеня, Міністерства освіти і науки України – «Відмінник освіти України», Державної митної служби України – «За сприяння митним органам України», медаллю «10 років Службі безпеки України» та іншими.

За вагомий вклад у справу підготовки висококваліфікованих кадрів у сфері зовнішньоекономічної діяльності, міжнародної економіки та права, а також за професійну майстерність, колектив, очолюваний Покрещуком О.О., нагороджений у 2000, 2005 та 2010 роках Почесними Грамотами Кабінету Міністрів України.

ВИСНОВКИ. СТРАТЕГІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ УНІВЕРСИТЕТУ

Формування змісту сучасних соціальних, політичних, економічних та правових відносин супроводжується ґрунтовним переглядом вимог до освіти та науки. Національною доктриною розвитку освіти в Україні передбачається пошук оптимальних шляхів підготовки конкурентоспроможних спеціалістів на ринку праці, які здатні застосовувати сучасні знання в умовах побудови соціальної, демократичної, правової держави. Основний комплекс проблем, який існує в державі не може бути успішно вирішений без участі висококваліфікованих фахівців.

Метою освітньої діяльності Університету є задоволення мультипрофесійннх потреб ринку праці України та зарубіжних країн підготовленими кваліфікованими кадрами з високим рівнем професіоналізму, здатних компетентно і відповідально виконувати завдання та посадові функції. Гнучкість, динамічність і варіативність підготовки фахівців забезпечується завдяки функціонуванню різноманітних організаційних форм. Концентрація та інтеграція науково-педагогічних, методичних, матеріально-технічних та інших ресурсів дозволяє Університету проводити цілеспрямовану політику в сфері підготовки висококваліфікованих фахівців з вищою освітою і реалізовувати перспективні плани та програми, вчасно реагуючи на зростаючі потреби суспільства

Постійна турбота про високу якість освіти, про сучасні підходи до побудови навчальних планів і програм, про залучення найкращих учених, викладачів до студентських аудиторій, лабораторій, дискусійних клубів, про спонукання до саморозвитку особистості, про створення умов для свободи мислення і дій, про активну життєву позицію – характеризуватиме і надалі наш вищий навчальний заклад.

Розвиток Університету вимагає чіткого окреслення сьогоднішньої місії та мети, розуміння складності зовнішнього середовища і потреб молодого покоління українців, яке виросло вже в суперечливих умовах становлення незалежної держави. Нам необхідно чітко спланувати свої наступні дії задля зміцнення потужності і авторитету Університету як сучасного ВНЗ, що приваблює найдостойніших учених і викладачів для плідної співпраці з найталановитішими представниками молодого покоління українців – з метою розвитку здібностей кожної особистості, підготовки студентів до майбутньої ефективної діяльності у юридичній фінансово-економічній сфері сучасного життя.

Для вирішення поставлених завдань поряд із впровадженням в навчальний процес нових навчальних програм, які розроблені відповідно до потреб сьогодення, інноваційних технологій навчання, будуть використовуватися принципи проблемного навчання, що дасть можливість розвитку творчого мислення, формуванню навичок щодо проведення наукових досліджень, залучати фахівців відповідного науково-педагогічного рівня та провідних фахівців і науковців до проведення лекцій на старших курсах, створювати матеріально-інформаційну базу, а також, прищеплювати навички саморозвитку, самоосвіти з метою підвищення академічної мобільності студентів.

На сьогодні Університет забезпечує потребу національної економіки у кваліфікованих фахівцях для сфери фінансів, міжнародних відносин та права, зокрема, і шляхом вдосконалення перепідготовки та підвищення кваліфікації, зокрема, через проведення короткотермінових семінарів та тренінгів для держслужбовців, а також представників бізнес-структур.

Наразі зусилля науково-педагогічних працівників Університету, в першу чергу, мають бути сконцентровані навколо підготовки фахівців з повною вищою освітою – спеціалістів, магістрів, в тому числі і випускників бакалаврату відокремлених структурних підрозділів та створенні умов для продовження навчання в Університеті випускників Одеського та Харківського інституту фінансів, Донецької філії за інтегрованими навчальними планами бакалаврів на базі раніше здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» за скороченим терміном навчання.

Подальший розвиток Університету ґрунтується на створенні передумов здобуття статусу Національного ВНЗ – науково-навчального комплексу випробування інноваційних освітніх технологій та методів поєднання навчального процесу з актуальними науковими дослідженнями, розповсюдженням досвіду серед навчальних закладів галузі.

Прогнозується, що в результаті реалізації:

  • Університет здобуде статус Національного ВНЗ як в освітній галузі, так і в розробці наукових напрямів;

  • завершиться процес удосконалення структури, запровадження цільової підготовки кваліфікованих фахівців;

  • розшириться перелік напрямів та спеціальностей; Сьогодення вимагає від нас розширювати перелік та здійснювати диверсифікацію освітніх послуг. Саме таким новим кроком в подальшому розвитку Університету стало відкриття нової спеціальності «Управління фінансово-економічною безпекою» за ОКР «магістр».

  • усі навчальні програми будуть оновлені до рівня кращих європейських зразків;

  • зміст і структура навчальних програм тісно пов’язані з фундаментальними, прикладними науковими дослідженнями з одночасним відстеженням і урахуванням важливих подій у суспільному житті й на ринку праці;

  • будуть створені належні умови для інтенсивних сучасних наукових досліджень, на базі яких ґрунтується навчальний процес;

  • діяльність окремих структур ВНЗ буде переоцінена й реформована;

  • утвердиться навчальна технологія акцентування уваги на розвиток здібностей використовувати здобуті знання, вміння та навички;

  • навчання в Університеті даватиме випускникам можливість бути ще більше затребуваним на ринку праці, спроможністно реалізувати свої здібності і плани у житті;

  • забезпечення випереджуючого характеру навчання, постійної актуалізації стандартів професійної підготовки та післядипломної освіти дозволить випускникам ефективно використовувати здобуті знання й навички у своїй професійній діяльності;

  • бюджет Університету має забезпечити реальну незалежність та наблизитися до 100% забезпечення потреб фінансування навчального закладу;

  • факультети і кафедри великою мірою забезпечуватимуть підтримку своїх наукових програм коштом, залученим від зацікавлених інвесторів,

  • усі структурні підрозділи активно здобуватимуть гранти (як внутрішні, так і міжнародні) на наукові дослідження та забезпечення потреб навчального процесу;

  • розвинеться система студентського самоврядування;

  • усі учасники науково-навчального процесу ще чіткіше усвідомлюватимуть пріоритети концепції розвитку і обстоюватимуть цінності Університету.

Основне завдання перед Університетом полягає в завершенні трансформації в науково-навчальний ВНЗ. Ми виходимо із того, що високоякісний навчальний процес можна забезпечити на базі солідних наукових досліджень. Без поєднання науки та освіти неможливий прорив до освітніх стандартів європейського масштабу.

У зв’язку з цим на порядок денний постає завдання організувати та здійснювати фундаментальні та прикладні науково-дослідні та аналітичні дослідження з таких напрямів: міжнародні фінансові відносини; інвестиційний клімат України; проблеми європейської та євроатлантичної інтеграції, нейтралізація негативних наслідків вступу України до СОТ; підвищення конкурентоспроможності національної економіки; правове регулювання міжнародних економічних відносин на госпрозрахунковій основі, що дасть додаткове фінансове забезпечення.

Передбачається організація сектору самоаналізу якості надання освітніх послуг. Оцінка буде ґрунтуватися не на тривалості або змісті навчання, а на тих знаннях, уміннях і навичках, що отримали випускники.

Результативність та ефективність навчання буде визначатися застосуванням сучасних форм організації навчального процесу і кваліфікацією викладачів.

На кафедрах посилиться використання комп’ютерної техніки, програм із застосуванням комп’ютерів для рішення завдань, математичних фінансових моделей тощо. Враховуючи розповсюдження навчальної літератури програм на електронних носіях, домогтися їхнього ефективного використання на всіх факультетах, уміння і потребу викладачів користуватися цим матеріалом. Володіння такими технологіями повинно стати одним з обов’язкових показників під час конкурсного обрання викладачів.

Оцінка ефективності навчання студентів здійснюватиметься відповідно до отриманих результатів під час вивчення дисциплін:

  • рівня виконання поставлених перед студентом завдань на семінарських і практичних заняттях;

  • одержання позитивного визнання результатів наукових досліджень під час виступу на конференціях, участь у конкурсах наукових студентських робіт, доповідей на конференціях тощо;

  • рівнем коефіцієнту якісної успішності одержаного за результатами вивчення дисциплін;

  • позитивного відгуку з баз проходження практик від керівників відповідних структурних підрозділів;

  • рівень працевлаштування за фахом.

Рівень навчальних програм з дисциплін гуманітарного циклу відповідає реаліям сучасного життя і стандартам ЄС, у повній мірі задовольняє потреби студентів в гуманітарній підготовці. Але навчальні програми з дисциплін гуманітарного циклу будуть мати практичну спрямованість, наближену до проблем суспільного життя. Гуманітарна освіта в цілому буде ґрунтуватись на фундаментальних знаннях, які пов’язані між собою і спрямовані на соціалізацію особливості та підготовку молоді до професійної діяльності.

Вивчення дисципліни «Іноземна мова» передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня, за якого студент повинен знати:

  • фонетичні особливості вимови та інтонації іноземної мови;

  • нормативну граматику, яка є характерною для загальноекономічних і юридичних фахових текстів;

  • приблизно 2000 лексичних одиниць професійно-орієнтованої тематики;

  • уміти спілкуватися іноземною мовою на побутовому і професійному рівнях (сприймати на слух, висловлювати думки в монологічній та діалогічній формах);

  • читати загальноекономічні, юридичні, професійно-орієнтовані тексти з повним розумінням прочитаного, а також читати і розуміти загальний зміст автентичних текстів без використання словника;

  • застосовувати знання з іноземної мови (фонетики, лексики, граматики, фразеології) в процесі фахової практичної діяльності.

Задля підвищення ефективності та результативності навчання, згідно з АМПС (англійська мова для потреб спеціалізації) Європейської загальної програми, залучення студентів до рефлексії та самооцінки повинне відігравати суттєву роль. Таким чином, «мовні порт фоліо», нададуть змогу студентам взяти на себе відповідальність за власне навчання, поглибити кількісні та якісні показники отриманих знань та кваліфікацій в групах поглибленого вивчення іноземних мов.

Для підвищення ефективності організації навчально-виховного процесу з фізичного виховання передбачається:

  • визначити стандарт фізичного виховання, відповідний мінімальний рівень обов’язкової фізкультурної освіти для студентів, що навчаються у ВНЗ і отримують кваліфікацію – «магістр», «спеціаліст», «бакалавр».

Як обов’язкова навчальна дисципліна, дасть можливість вирішити такі завдання:

  • виховання потреби у фізичному самовдосконаленні та систематичних заняттях фізичними вправами;

  • придбання занять з основ теорії, методики й організації фізичного виховання в системі забезпечення здорового способу життя й навчання прикладному їхньому використанню з метою фізичного самовдосконалення.

  • формування практичних умінь і навичок з основ методики самоконтролю в процесі фізичного вдосконалення; оцінки рівня фізичного стану і фізичної підготовленості;

  • зміцнення здоров’я, підвищення рівня життєдіяльності, підвищення опірності організму дії несприятливих факторів зовнішнього середовища шляхом регулярних занять обраними формами та видами фізичного виховання в обсязі індивідуальної рухової активності;

  • набуття спортивно-технічних умінь та навичок, підвищення функціональних можливостей організму, розвиток і вдосконалення фізичних здібностей і якостей.

Становлення демократичної, правової, соціальної держави, розвиток засад громадського та інформаційного суспільства, євроінтеграція України, проведення економічної, адміністративної та інших реформ, потреба в фахівцях нової генерації вимагають, щоб такі чинники, як компетентність, професіоналізм, інтелект, творчість відігравали провідну роль у діяльності державних органів і структур.

Для досягнення цієї мети передбачено створення комплексної системи профорієнтаційної роботи серед абітурієнтів, а саме:

  • активізація рекламної діяльності;

  • підвищення рівня інформованості абітурієнтів про навчальний заклад, правила прийому, порядок і технологію зарахування студентів, наявні ліцензії і акредитаційні сертифікати, обсяги місць державного замовлення і результати конкурсного відбору на них;

  • формування системної роботи із загальноосвітніми школами в рамках довузівської підготовки, зорієнтованої на пошук і підбір кращих абітурієнтів для формування якісного контингенту студентів I курсу;

  • здійснення підготовки абітурієнтів до вступу в Університет головним чином через підготовчі курси. Після закінчення навчання на підготовчих курсах проводити випускні іспити типу олімпіади. Для участі в олімпіаді, крім слухачів підготовчих курсів, запрошувати учнів 11 класів загальноосвітніх шкіл;

  • активізація цілеспрямованого пошуку здібних учнів у закладах I-II рівнів акредитації.

З метою вдосконалення системи працевлаштування випускників буде зроблено:

  • щорічне проведення моніторингу потреби в фахівцях;

  • здійснення широкомасштабної роботи з встановлення або відновлення тісних зв’язків з роботодавцями – замовниками фахівців або споживачами кадрів як з точки зору забезпечення процесу професійно-практичної підготовки, так і майбутнього працевлаштування випускників Університету;

  • укладання договорів на підготовку фахівців з фінансовими управліннями, управліннями Державного казначейства, контрольно-ревізійними управліннями, Державними податковими адміністраціями, іншими установами та організаціями;

  • систематичне інформування студентів про динаміку ринку праці, надання можливості студентам проходити виробничу практику за майбутнім місцем роботи;

  • відновлення практики супроводження молодих спеціалістів шляхом вивчення ситуації з їх закріпленням на робочому місці, а також рівня їхньої готовності до професійної діяльності та суспільної адаптації.

Тому пріоритетним напрямом повинно бути створення повноцінної системи неперервної професійної освіти з урахуванням динамічних змін на ринку праці.

Виховна робота зі студентами Університету має бути зосереджена на формуванні особистості, яка поєднує в собі високий патріотизм, прагнення оволодіти обраною професією, високі морально-етичні якості, правову культуру, відповідний культурно-естетичний рівень та прагнення до здорового способу життя. Для цього повною мірою буде використаний виховний потенціал навчального процесу та залучений інститут кураторства. Забезпечуватиметься участь студентів у всіх освітньо-професійних заходах міжвузівського, регіонального та загальнодержавного рівнів. В самому Університеті продовжено здійснення масових та групових заходів патріотичного та культурного характеру (святкування державних свят, подорожі та екскурсії, зустрічі з відомими особистостями, конкурси, концерти, тренінги, тощо). Забезпечуватиметься організація діяльності клубів за інтересами, гуртків, спортивних секцій, участь студентів та студентських команд у змаганнях, конкурсах, оглядах культурного та спортивного спрямування.

Посилена увага приділятиметься формування у студентів навичок культурної поведінки, їх відповідності вимогам Правил внутрішнього розпорядку.

Буде посилено психологічне забезпечення навчального процесу, яке здійснюватиметься шляхом поглибленого вивчення соціально-психологічного клімату в колективах, діагностування особистісних якостей окремих студентів та вжиття на їх основі відповідних заходів.

Подальше розгортання системи професійної орієнтації і надалі сприятиме зростанню кількості абітурієнтів, підвищенню їх освітнього рівня, а відтак і підвищенню рівня фахівців, що випускаються навчальним закладом. Для цього буде забезпечена як реалізація вже існуючих форм профорієнтаційної роботи, так і пошук та запровадження нових.

Відкрите суспільство, яким прагне стати Україна, передбачає відкритість його соціальних інститутів. Найближчі роки для УДУФМТ – це час бути більше відкритим світу.

Розвиток міжнародних зв’язків у сучасних умовах допомагає вирішити одразу два завдання. Міжнародні зв’язки забезпечують не лише розвиток науково-педагогічного потенціалу інституту, ознайомлюючи його із закордонним досвідом і сучасними стандартами, але і, що сьогодні вкрай важливо, надають можливість отримання фінансової допомоги від міжнародних фондів і організацій.

Вирішення першої задачі потребує широкого залучення іноземних учених і спеціалістів до праці в межах Університету, а також розширення участі викладачів і співробітників у міжнародних проектах закордонних ВНЗ.

За участі закордонних партнерів повинні створюватися нові організації – за новими науковими напрямками, предметними галузями дослідження, актуальною проблематикою тощо.

З метою забезпечення подальшого розгортання міжнародних зв’язків Університету та багатовекторного інтегрування напрямків його діяльності до світових освітніх процесів планується налагодити співпрацю з міжнародними організаціями для участі у ряді міжнародних заходів, що надасть можливості виходу на передові рубежі професійної діяльності у сфері інформаційного суспільства, забезпечити європейські та світові стандарти якості освітньої та наукової роботи. Також буде продовжено розгортання вже налагодженої співпраці з вищими навчальними закладами Франції, Греції, Кореї, Росії, Білорусі та пошук нових зарубіжних партнерів. Вагомою перспективою підвищення якості навчально-виховного процесу є реалізація можливості залучення іноземних учених і спеціалістів до роботи в Університеті.

Університет повинен прагнути створювати свої філії в інших регіонах України та налагоджувати зв’язки з навчальними, науковими, пошуковими, дослідницькими центрами інших держав.

Зростання кількості факультетів та кафедр, спеціальностей та спеціалізацій поставить завдання розширення платних освітніх послуг для студентів з інших країн. Буде здійснюватися подальше розгортання системи навчання іноземних студентів та доведення їх кількості до встановленого ліцензованого обсягу. З метою подальшого підвищення якості навчання планується для іноземних студентів відкрити в Університеті підготовче відділення

Необхідна міжнародна легалізація диплому УДУФМТ. Заклад має не лише ініціювати, але й, в межах своєї компетенції, за сприяння Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, проводити роботу з включення свого диплому до міжнародних реєстрів.

Особливою сферою діяльності, в тому числі і як співпраця з зарубіжними країнами, має стати підготовка та захист у нашому Університеті кандидатських та докторських дисертацій. Найближчим часом в стінах Університету має бути поновлена робота спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій зі спеціальності 08.00.02 – «Світове господарство і міжнародні економічні відносини», відкрито нові спеціальності в аспірантурі з адміністративного права та педагогічних наук, щоб на перспективу створити спеціалізовані вчені ради із захисту дисертацій за цими спеціальностями.

Якщо визнання дипломів про вищу освіту потребує відповідного адміністративно-правового оформлення, то докторські та кандидатські дисертації, захищені в Україні, визнаються майже повсюдно. Велику зацікавленість до такого роду співробітництва проявляють країни Центральної та Західної Європи, США, Канада, Японія та інші. Це окремий напрям роботи, який повинен безперервно розвиватись та удосконалюватись в інтересах УДУФМТ.

Бібліотека Університету продовжує бути місцем книговикористання, книгоповаги, розумовим центром ВНЗ, банком легкодоступних та постійно використовуваних інформаційних ресурсів. Крім того, бібліотека повинна стати джерелом світового навчально-наукового досвіду, що вимагає широкої міжнародної співпраці з профільними науково-навчальними закладами. Такого статусу і такого визнання наукова бібліотека Університету повинна набути найближчим часом.

Постало питання нагального створення музейного комплексу Університету, який відповідатиме вимогам часу, відображуючи історію створення, становлення та розвитку нашого навчального закладу.

Розвиток видавничої справи в Університеті є невід’ємною складовою розвитку його науково-дослідницької діяльності, кількості та якості освітянських послуг, розвитку матеріальної бази тощо.

Відповідно до зростання кількості та якості складу науково-педагогічних працівників очікується щорічне збільшення видаваної друкованої літератури. Це потребує протягом 2012-2017 рр. оптимізації структури редакційно-видавничого відділу (з урахуванням виробничої та розповсюджувальної функцій), впровадження видавничих пунктів, секторів, груп у відокремлених структурних підрозділах.

Інформаційні та комп’ютерні технології є технологіями осяжної перспективи. У даний час відбувається стрімкий розвиток матеріальних та інтелектуальних основ інформаційних технологій і психологічна адаптація людини до умов життя в глобальному інформаційному просторі.

З метою активної участі Університету в цих процесах необхідно:

  • розробити концепції широкого використання інформаційних технологій в професійно-орієнтованих дисциплінах;

  • сприяти відкриттю нових спеціальностей, пов’язаних з розробкою та створенням інформаційних технологій;

  • забезпечити безперебійне функціонування багаторівневої мережі Університету, електронного документообігу, електронного архіву, електронної бібліотеки тощо;

  • сприяти розвитку Internet-вузлу Університету як регіонального центру науки та освіти з використанням можливостей дистанційного навчання;

  • ширше використовувати ресурси Internet для забезпечення науково-педагогічних працівників, співробітників, студентів, аспірантів Університету інформацією про міжнародні конференції, конкурси, фонди, організацію доступу до електронних версій міжнародних наукових журналів, рефератів, статей, тез тощо;

  • сприяти проведенню електронних наукових конференцій та ефективному використанню електронних форм спілкування для пошуку та реалізації наукових контактів;

  • ефективно використовувати можливості Internet для публікації електронних версій періодичних наукових видань, програм та праць науковців.

Питання забезпечення фінансової стабільності Університету – ключове у концепції його подальшого розвитку з акцентом на якісні зміни в організаційно-змістовній структурі та діяльності навчального закладу. Як державний вищий навчальний заклад, що має для галузі виняткове значення, у фінансово-економічному аспекті потребує істотної державної підтримки для розбудови необхідних інфраструктур та модельного розвитку. Ми ставимо перед собою завдання, залишаючись державним навчальним закладом, бути реально самоврядним, автономним, фінансово спроможним.

Концепція розвитку Університету реалізується в межах загального обсягу видатків, виділеним бюджетом на відповідні роки, а також передбачає залучення позабюджетних коштів інвесторів, меценатів, громадських фондів, інших юридичних і фізичних осіб, що не суперечить чинному законодавству України.

Наступний період вимагатиме від колективу дотримання чіткого плану розподілу фінансових та матеріальних ресурсів, ощадливого ставлення до нього. У свою чергу, керівництво навчального закладу буде спрямовувати зусилля на забезпечення умов, необхідних для виконання статутних цілей та Концепції розвитку УДУФМТ

Ми йдемо шляхом запровадження освітніх інноваційних технологій, створення умов для прозорого й чесного відбору студентів, залучення найкращого викладацького потенціалу, розбудови навчальних та соціально-побутових інфраструктур, підтримки особистісного начала кожного суб’єкта навчального процесу, послідовного утвердження державницького підходу в усіх сферах діяльності, впровадження неперехідних традицій ВНЗ, – і цим закладаємо міцний підмурівок установи, де утверджується інтелект, мораль, патріотизм і відкритість до світу.