Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

4. Виховна робота

За звітний період відділ виховної та позанавчальної роботи спрямував свою діяльність на належну організацію навчально-виховного процесу на факультетах та у гуртожитку, зокрема, на сприяння життєвому самовизначенню та самореалізації особистості, інтелектуальному, моральному, фізичному розвитку студентства, реалізацію його творчого потенціалу, захист і підтримку соціально вразливої частини молоді; стимулювання органів студентського самоврядування; створення умов для задоволення культурних потреб студентів, функціонування їхніх самодіяльних гуртків; підготовки нормативно-правової документації для належного забезпечення реалізації освітньо-виховного процесу в Університеті.

Виховна діяльність здійснювалася відповідно до вимог і положень чинних нормативно-правових документів та згідно комплексного плану виховної роботи УДУФМТ, який охоплює основні напрями виховної роботи: організаційні заходи, національно-патріотичне виховання, художньо-естетичне, екологічне, фізичне виховання, культурно-масову роботу, роботу в гуртожитку та роботу, спрямовану на утвердження здорового способу життя.

4.1. Основні напрями виховної роботи в Університеті

За участю працівників відділу виховної та позанавчальної роботи, кураторів академічних груп було організовано та проведено різнопланові заходи культурного, соціального, правового, спортивного спрямування загально-університетського рівня, на факультетах, у гуртожитку з нагоди відзначення ювілейних дат, особливих досягнень у науковій, спортивній, культурно-мистецькій сферах, пропаганди здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок, правопорушень, активізації роботи органів студентського самоврядування різного рівня і національно-патріотичного виховання, покращення матеріального стану студентів-сиріт, напівсиріт, інвалідів та чорнобильців, оптимізації роботи кураторів академічних груп.

Організаційна робота була спрямована на формування та розвиток колективу, активізацію діяльності студентів, для цього було:

  • організовано збори разом з батьками, кураторами груп 1-го курсу, працівниками Університету, на яких було здійснено ознайомлення з правилами внутрішнього розпорядку, традиціями Університету, організацією навчального процесу;

  • для студентів, які проживають в гуртожитку, були проведені бесіди з метою вивчення Правил внутрішнього розпорядку гуртожитку, правил техніки безпеки та інструктажів щодо охорони здоров’я і життя студентів, попередження травматизму та дотриманню санітарно-гігієнічних норм;

  • було організовано урочистості з нагоди посвячення у студенти Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі;

  • проведено свято «Дебют першокурсника»;

  • проведено анкетування з питання соціально-психологічної адаптації студентів-першокурсників до умов навчання;

  • оновлені списки кураторів і старост академічних груп, з ними проведена інформаційно-методична нарада;

  • постійно проводиться моніторинг студентів-пільговиків та готуються документи для планово-економічного відділу з метою подальшого нарахування соціальних стипендій;

  • щомісяця та окремо до видатних дат і подій оновлюються інформаційні стенди та випускаються стінгазети;

  • проводяться індивідуальні бесіди зі студентами, відбувається контроль за відвідуванням занять та успішністю студентів.

Важливим є те, що було оновлено керівний склад відділу виховної та позанавчальної роботи та призначено на посаду провідного психолога перспективного, кваліфікованого працівника, яка вже почала свою роботу, спрямовану на: вирішення проблем оптимізації психологічного забезпечення навчально-виховного процесу студентів; забезпечення психологічної підтримки і супровід студентів у професійному розвитку на всіх етапах: адаптації, інтенсифікації та ідентифікації; професійне самовизначення студентської молоді; стимулювання та мотивацію до професійної діяльності; всебічний індивідуальний розвиток студентів, збереження їх повноцінного психічного здоров’я.

Психолог виявляє і обстежує за згодою батьків або осіб, що їх замінюють, студентів, які потребують психолого-педагогічної корекції особистісної та інтелектуальної сфери; надає консультації адміністрації навчального закладу з психологічних аспектів навчально-виховного процесу та управлінської діяльності; надає консультації педагогічним працівникам та батькам з психологічних аспектів навчання, виховання і розвитку дітей з врахуванням їх індивідуальних та вікових особливостей; сприяє формуванню позитивного психологічного клімату у студентських та викладацьких колективах навчального закладу шляхом підвищення комунікативної компетентності та психологічної культури викладачів і студентів.

Окрема увага приділяється виховній роботі в гуртожитку. Постійно проводяться планові перевірки, за результатами яких вживаються заходи щодо усунення виявлених порушень. Працівники Університету приймають активну участь у допомозі щодо поселення в гуртожиток студентів перших курсів, у організації належного побуту, відпочинку і дозвілля студентів гуртожитку.

Враховуючи досвід минулих років та традицій, які з’явилися протягом існування Університету, відділ виховної та позанавчальної роботи визначає нові підходи в організації виховної роботи з впровадженням як сучасних, нових форм впливу на студентів, так і активізацією старих, найбільш ефективних методик за участю самих студентів.

Виховна робота в Харківському інституті фінансів УДУФМТ

Основними напрямами організації навчально-виховного процесу є: сприяння життєвому самовизначенню та самореалізації особистості; забезпечення можливостей інтелектуального, морального, фізичного розвитку студентства; захист і підтримка соціально вразливої частини молоді; реалізація творчого потенціалу студентства; стимулювання органів студентського самоврядування; підготовка нормативно-правової документації.

Система виховної роботи спрямована на формування у студентів прагнення до постійного фахового вдосконалення, самоосвіти, саморозвитку, самовиховання, самореалізації, моральної самозавершеності особистості.

Планування та реалізація системи виховних заходів та впливів у цілому ґрунтується на принципах і напрямках реформування освіти, передбачених Законами України «Про вищу освіту», «Про мову», Національною доктриною розвитку освіти України у ХХІ столітті, Національною програмою патріотичного виховання громадян, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства, Положенням про студентське самоврядування у вищих навчальних закладах, рекомендаціями Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України «Студентське самоврядування як невід’ємна складова демократизації вищої школи», інших нормативно-правових та методичних документів.

Розроблені стандарти виховної діяльності зі студентами і ланками студентського самоврядування інституту: Концепція громадянського виховання студентської молоді у Харківському інституту фінансів УДУФМТ; Положення про студентське самоврядування ХІФ УДУФМТ; Положення про клуби, гуртки, конкурси тощо.

Основними суб’єктами виховання студентів є науково-педагогічні працівники інституту, куратори академічних груп, ланки студентського самоврядування, які співпрацюють з владними структурами, соціальними службами, громадськими організаціями, освітніми та культурними закладами тощо.

Виховна робота в Одеському інституті фінансів УДУФМТ

Складається з наступних напрямів:

  • Організаційна робота;

  • Профілактична і просвітницька робота;

  • Робота зі студентами в гуртожитку і з органами студентського самоврядування;

  • Гуманітарна діяльність;

  • Національно-патріотичне виховання;

  • Культурно-масова робота;

  • Спортивно-оздоровча робота.

Відділ організовує і координує виховну роботу в інституті, залучаючи до цього кафедри, деканати, органи студентського самоврядування інституту і гуртожитку. Діяльність відділу спрямована на активізацію виховної і соціально-психологічної роботи зі студентами, як у навчальних групах, так і в гуртожитку.

Профілактична і просвітницька робота

Протягом звітного періоду відділ виховної роботи ОІФ систематично організовував проведення лекцій і бесід зі студентами за напрямами:

  • профілактика нарко- і алкогольної залежності, тютюнопаління;

  • профілактика інфекційних захворювань;

  • формування у молодих людей потреби в здоровому способі життя тощо.

  • Проведено виховні години до Свята вишиванки, Дня рідної мови, державних та релігійних свят.

Гуманітарна діяльність

Силами театральної студії інституту була підготовлена та проведена благодійна новорічна вистава «Новорічна казка» в Одеському будинку-інтернаті №2 (5 січня 2012 р.). Також була проведена інтерактивна гра «Пасхальні скарби» –17 квітня 2012р. Рада студентського самоврядування разом з відділом виховної роботи організувала акцію по збору іграшок та книжок для хворих дітей.

Національно-патріотичне виховання

  • 28 жовтня 2011 року відбулися урочисті збори, присвячені 67-тій річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників;

  • 6 грудня 2011 року в ОІФ було організовано урочисті збори та святковий концерт, присвячені Дню збройних сил України;

  • 7 квітня 2012 року на честь 68 річниці з Дня визволення міста-героя Одеси від німецько-фашистських загарбників відділом за підтримки Центру гуманітарної освіти та розвитку було організовано концерт для ветеранів Великої Вітчизняної війни, викладачів і студентів інституту. У концерті брав участь народний хор ветеранів війни і праці Суворовського району м. Одеси;

  • 7 травня 2012 року були підготовлені урочисті збори і святковий концерт, присвячений 67-ій річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні;

  • вихователями та черговими викладачами організовано бесіди зі студентами за темами:

  • «Історичні сторінки Одеси»,

  • «Сторінки історії Великої Вітчизняної війни»,

  • «Моя Батьківщина – Україна».

Студентською Радою гуртожитку організований регулярний випуск стінних газет та наочної агітації до видатних дат. Також у гуртожитку постійно оновлюється куточок, у якому розміщені державні символи України.

Культурно-масова робота

У 2011/2012 навчальному році були проведені такі культурно – масові заходи:

  • урочисті збори, присвячені Дню державного прапора та Дню незалежності України;

  • День знань і традиційна посвята в студенти груп нового набору – 1 вересня;

  • День першокурсника: «Алло, ми шукаємо таланти» – 28 грудня 2011 р.;

  • Традиційний конкурс «Козацькому роду нема переводу», присвячений Дню захисника Вітчизни – 24 лютого 2012 р.;

  • Традиційний щорічний конкурс «Міс ОІФ» – 19 квітня 2012 р.;

  • Традиційна зустріч з випускниками навчального закладу – 26 травня 2012р.

  • Свято урочистого вручення дипломів випускникам 2012 року.

Спортивно-оздоровча робота

  • укомплектовані секції з 13 видів спорту, в яких тренуються 318 студентів;

  • студенти брали участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції щодо формування здорового способу життя;

  • збірні команди взяли участь у ХSХ обласних студентських іграх;

  • збірна ОІФ з легкої атлетики посіла 2 місце у змаганні,присвяченому 67-річниці Перемоги у ВВВ;

  • збірна команда взяла участь у І міжнародному турнірі по футзалу, де посіла IV місце;

  • Дві студентки посіли II та III місця в міжвузівських змаганнях та міжнародному турнірі (бокс та художня гімнастика);

  • підготовлені спортсмени розрядники: кандидат у майстри спорту – 1; I розряд – 15 осіб, II – 47 осіб, III – 85 осіб, юнацькі – 145 осі;

  • проводилися туристичні походи по місцях бойової слави 25 Чапаєвської Дивізії, на 411 батарею, до Чорноморки, на 16 станцію.

Таким чином, організація виховної роботи в Одеському інституті фінансів та міжнародної торгівлі націлена на формування активної соціальної позиції студентів, сприяє розвитку здібностей, формуванню світогляду, вихованню рис гідного громадянина України.

Виховна робота в Донецькій філії УДУФМТ

Виховна робота здійснюється відповідно до вимог і положень чинних нормативно-правових документів.

Основними напрямами виховної роботи у Донецькій філії УДУФМТ є національно-патріотичне, громадянсько-правове, моральне, екологічне, естетичне, трудове, фізичне виховання та утвердження здорового способу життя й інтелектуально-духовне виховання.

Робота заступника директора з виховної роботи й підпорядкованих йому структурних підрозділів спрямована на належну організацію навчально-виховного процесу в філії та гуртожитку: сприяння життєвому самовизначенню та соціальному становленню, інтелектуальному, моральному, фізичному розвитку студентства, реалізацію його творчого потенціалу, захист і підтримку соціально вразливої частини молоді; стимулювання органів студентського самоврядування; створення умов для задоволення культурних потреб студентів, функціонування їхніх самодіяльних колективів.

Основою організації виховної роботи у філії є план. Систему планування виховної роботи у філії складають: план куратора групи, план роботи бібліотеки, плани роботи зав. відділеннями, плани виховної роботи кафедр, план спортивно-масової роботи, план роботи психолога, план роботи вихователя гуртожитку, плани роботи студентської ради філії та гуртожитку, плани роботи гуртків та спортивних секцій.

Організаційна робота спрямована на формування та розвиток колективу та активізацію діяльності студентів. У цьому напрямі була проведена низка заходів:

  • анкетування студентів з метою виявлення їх соціального статусу, рівня активності та пропозицій щодо організації виховної роботи;

  • вибори студентського активу в групах, філії, гуртожитку та щомісячно проводились засідання студентської ради й старостатів;

  • з метою дотримання і контролю громадського порядку в гуртожитку філії, згідно зі складеним графіком організовано щоденне чергування викладацького складу;

  • у вересні організовано місячник адаптації студентів І курсу до вимог навчально-виховного процесу, проведено збори разом з батьками, кураторами груп І курсу, працівниками гуртожитку, адміністрацією філії; бесіди зі студентами академічних груп та з мешканцями гуртожитку з метою вивчення Правил внутрішнього розпорядку філії та гуртожитку, Положення про гуртожиток, правил техніки безпеки та інструктажів щодо охорони здоров’я і життя студентів, попередження травматизму, дотримання санітарно-гігієнічних норм; проведено загальний виховний захід «Історія, традиції та сучасність ДФ УДУФМТ», а також виховні бесіди «Особиста гігієна», «Режим праці та відпочинку», «Спілкування з книгою» (ознайомлення з роботою бібліотеки);

  • проведено анкетування з питання адаптації студентів-першокурсників, за підсумками якого кураторами та вихователем гуртожитку були проведені додаткові заходи для вирішення проблемних питань;

  • організовано роботу гуртків та клубів за інтересами: соціологічний центр «Соціометр», школа сучасної хореографії «Сакура», екологічний гурток «Природничий», правовий гурток «Правознавець», економічний гурток «Економіст», гурток з інформатики «Інформатик», історико-краєзнавчий клуб «Шляхами історії», літературно-мовний гурток «Світоч», дискусійний клуб «Економічний форум»; спортивних секцій з аеробіки та фітнесу, баскетболу, волейболу, настільного тенісу, футболу;

  • організовано роботу музейної кімнати «Українська хата»;

  • створено театральну студію «Муза»;

  • засновано Книгу «Золоті сторінки ДФ УДУФМТ»;

  • організовано роботу Клубу веселих та кмітливих. У жовтні 2011 року було створено нові команди КВК «Службовий вихід» та «Історія покаже»;

  • організовано роботу студентського радіо;

  • організовано роботу редакції інформаційної газети «Наш ФОРМАТ», що було засновано у січні 2010 року, на сторінках якої висвітлювалась інформація про події, які відбуваються в філії, гуртожитку, місті тощо;

  • щомісяця оновлювались інформаційні стенди «Наші меридіани», «З потоку життя», «Спортивне життя», «Студентське самоврядування», «Наші привітання», а також до видатних дат і подій студентами готуються інформаційні повідомлення, експозиції та стіннівки.

Значна увага в філії приділяється благодійній діяльності. У структурі студентської ради функціонує «Комітет благодійних справ». У 2011-2012 навчальному році проведена акція «Велике серце», за підсумками якої у філії було зібрано дитячий одяг, іграшки, книжки, розвиваючі ігри, засоби особистої гігієни, які передані у дитячі будинки.

Протягом звітного періоду відповідно до напрямів виховної роботи згідно з планом виховної роботи проводились тематичні кураторські години, індивідуальні бесіди зі студентами, відбувається щотижневий контроль за відвідуванням занять студентами, за успішністю студентів. Результати атестації та екзаменаційної сесії доводились до відома батьків.