Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

5.6. Участь у науково-комунікативних заходах

Науково-педагогічний колектив УДУФМТ постійно бере участь в оприлюдненні наукового доробку шляхом участі в міжнародних, всеукраїнських та регіональних науково-комунікативних заходах, публікації статей та тез доповідей. У 2011-2012 навчальному році науково-педагогічні та наукові працівники Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі взяли участь у 113 наукових заходах, у тому числі 93 конференціях (з них: 60 міжнародних,19 всеукраїнських, 3 міжвузівських, 11 інших), 1 симпозіуму, 2 форумах, 1 міжнародному науковому конгресі, 6 круглих столах, 5 семінарах та 5 інших заходах. Була підготовлена 421 доповідь на конференції, у тому числі надруковано 379 тез доповідей, 35 тез доповідей знаходяться у друці, 7 не публікувалися.

Крім того, УДУФМТ та його відокремлені структурні підрозділи упродовж звітного періоду організували 28 різноманітних науково-комунікативних заходів. А саме: 11 конференцій, серед яких 5 – міжнародних науково-практичних, 1 – Всеукраїнська, 2 – міжвузівських та 3 – інших; 1 симпозіум, 7 круглих столів, 9 науково-практичних семінарів та інших науково-комунікативних заходів.

Серед них – ХІІ Міжнародна науково-практична конференція молодих науковців УДУФМТ «Сучасні моделі, концепції і стратегії інноваційного розвитку країн світу та України: економіка, фінанси, право, системний аналіз», яка відбулася 23 березня 2012 р. в Українському державному університеті фінансів та міжнародної торгівлі, в м. Києві. У конференції взяли участь 276 студентів, аспірантів, здобувачів, науково-педагогічних працівників УДУФМТ та його філій, а також представників інших вищих навчальних закладів, наукових установ Києва та України. За результатами роботи ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції молодих науковців було опубліковано збірник матеріалів, до якого увійшли 221 теза доповідей учасників конференції. Мета цієї конференції – обговорення теоретичних та практичних проблем інноваційного розвитку країн світу та України, його моделей, концепцій та стратегій. Під час проведення конференції проходили пленарне та секційні засідання, дискусії, презентації наукових та навчально-методичних розробок учасників конференції. Реалізація теоретичних розробок і практичних ідей, викладених у матеріалах конференції, дозволить накреслити нові підходи до процесів й алгоритму ефективного інноваційно-модернізаційного розвитку України.

27 квітня 2012 року в УДУФМТ (м. Київ), відповідно до Плану наукової діяльності Університету на 2012 рік, схваленого на засіданні Вченої ради УДУФМТ (протокол від 14 грудня 2011 року №10) відбулася традиційна XV Міжнародна науково-практична конференції «Інтеграційні процеси та пріоритетні орієнтири розвитку економіки України: економіка, фінанси, право». У конференції взяли участь 214 осіб, серед яких: студенти, аспіранти, здобувачі, науково-педагогічні працівники УДУФМТ та його філій, а також представники інших вищих навчальних закладів, наукових установ Києва, України та зарубіжжя. За результатами роботи XV Міжнародної науково-практичної конференції було опубліковано збірник матеріалів, до якого увійшли 183 тези доповідей учасників конференції. У матеріалах збірника розглянуто інтеграційні процеси та пріоритетні орієнтири розвитку економіки України, основи їх фінансово-економічного, та правового аналізу. Досліджено переваги інституалізації торговельних відносин для України в рамках СНД, чітко окреслені європейські інтеграційні прагнення України в якості стимулюючого чинника підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки. Проаналізовано досвід співробітництва ЄС в зонах вільної торгівлі та інше.

На конференції були присутні керівництво Університету та поважні гості: д.е.н., професор Ягеллонського університету (м. Краків, Польща) Тадеуш Вавак; Голова Правління ЗАТ «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій», д.е.н. Бураковський І.В.; д.е.н., профессор, завідувач відділу теорії економіки і фінансів ДННУ «Академія фінансового правління» Леоненко П.М.; к.е.н., зав. відділу проблем зовнішньоекономічної діяльності ДП «Державний інститут комплексних техніко-економічних досліджень» Саліхова О.Б. та ін.

У рамках реалізації Угоди про співробітництво між УДУФМТ та Вроцлавським економічним Університетом (Польща) протягом 23-25 квітня 2012 р. у м. Жешуві (Польща) проходила VІ Міжнародна науково-практична конференція «Кількісні методи в обліку і фінансах». Організатором конференції виступив Вроцлавський економічний університет – представник міжнародної наукової спільноти, один із провідних вищих навчальних закладів з підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі фінансів, фінансового та управлінського обліку, аудиту, міжнародної економіки. Українську сторону представила кафедра обліку, аудиту і статистики Українського державного університету фінансів і міжнародної торгівлі. За результатами конференції опубліковано матеріали конференції англійською мовою, які містять повні тексти доповідей.

Науково-комунікативні заходи ХІФ УДУФМТ.

Серед найбільш вагомих науково-комунікативних заходів, які проходили в Харківському інституті фінансів протягом 2011-2012 навчального року можна відзначити IV Симпозіум «Трансформація фінансових відносин в умовах економічної глобалізації», який було проведено 11 листопада 2011. Тематика симпозіуму викликала цікавість серед наукової еліти. В організаційний комітет надійшло більш ніж 250 тез та статей від учених з України та зарубіжжя, а саме: Каунаського технологічного університету (Литва); Краківського економічного університету (Польща), Полоцького державного університету (Білорусь), Білоруського торгівельно-економічного університету споживчої кооперації, Вятського соціально-економічного інституту, Білоруського державного економічного університету, Мінського інституту управління, Курського інституту менеджменту, економіки і бізнесу (Російська Федерація), Коледжу Короля Сигізмунда (Угорщина), Каунаського Технологічного університету (Литва), Мінського інституту управління (Білорусь), Білоруського торгово-економічного університету споживчої кооперації (Білорусь), Полоцького державного університету (Білорусь). У симпозіумі взяли участь 221 учасників, з них 56 з інших міст.

Доповіді та тези учасників симпозіуму охоплювали широке коло проблем та включали результати досліджень, проведені в сфері економіки, фінансів, бухгалтерського обліку, соціально-економічних наук. Видано збірник матеріалів симпозіуму.

19 квітня 2012 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та студентів «Моделювання, прогнозування та інформаційно-аналітичне забезпечення інноваційного розвитку фінансової системи країн європейського простору», яка зареєстрована в плані проведення міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференцій та семінарів молодих учених і студентів у 2012 році. Конференція була проведена за участі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Державної навчально-наукової установи «Академія фінансового управління», Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі, Асоціації вчених штату Массачусетс, Белгородського інженерно-економічного інституту (Російська Федерація), Белгородський університет кооперації, економіки та права (Російська Федерація), Белгородського державного технологічного університету ім. В.Г. Шухова (Російська Федерація), Курського інституту менеджменту, економіки і бізнесу (Російська Федерація), Каунаського Технологічного університету (Литва), Мінського інституту управління (Білорусь), Білоруського торгово-економічного університету споживчої кооперації (Білорусь), Полоцького державного університету (Білорусь). У роботі конференції взяли участь 272 молодих науковців з більшості регіонів України, а також Росії, Білорусії, Литви, США.

Також проведено:

  • Науково-практичний семінар «Тайм-менеджмент: організаційні засади впровадження в практику діяльності підприємств»;

  • Науковий семінар «Сучасний бухгалтерський облік і аудит в Україні: методологічні засади та практичні аспекти»;

  • Круглий стіл на тему «Забезпечення сталого розвитку фінансової складової територіальних громад в умовах європейської інтеграції».

Науково-комунікативні заходи ОІФ УДУФМТ.

22-23 вересня 2011 р. ОІФ спільно зі Спілкою економістів України, Інститутом проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, Одеським державним екологічним університетом була проведена Всеукраїнська наукова конференція «Раціональне природокористування – важлива умова ноосферного розвитку України».

Одеський інститут фінансів УДУФМТ плідно співпрацює з багатьма вищими навчальними закладами. Предметом та характером співробітництва є співпраця між сторонами з метою оптимізації науково-практичної діяльності; обмін науковою інформацією; спільні наукові дослідження, надання можливості підвищення кваліфікації науково-педагогічних кадрів, участь у науково-практичних конференціях, написання статей у фахових виданнях відповідних ВНЗ.

Участь викладачів Донецької філії УДУФМТ в науково-комунікативних заходах у 2011-2012 н. р. характеризує таблиця 5.3:

Таблиця 5.3.

з/п

Захід, назва (за вихідними документами)

Місце проведення

Дата

Автор виступу

Тема виступу

1

2

3

4

5

6

ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Стан і проблеми оподаткування в умовах мінливої економіки»

Донецький національна університет економіки і торгівлі імені Т. Барановського

11 листопада 2011 р.

Штик Ю.В.

Проблеми відображення витрат на оплату праці в податковій звітності

IV Симпозіум «Трансформація фінансових відносин в умовах економічної глобалізації»

Харків ХІФ УДУФМТ

10 листопада 2011 р.

Гордєєв Г.Г.

Нелинейная модель динамики рынка труда

ХІІ Міжнародна науково-практична конференція молодих науковців «Сучасні моделі, концепції і стратегії інноваційного розвитку країн світу та України: економіка, фінанси, право, системний аналіз»

Київ

23 березня 2012 р.

Гордєєв Г.Г.

Дослідження рівнянь кінетичної моделі інфляції

X Міжвузівська конференція молодих учених «Сучасні проблеми та перспективи дослідження романських та германських мов і літератур»

Донецьк, ДонНУ

24-25.01.2012 р.

Вишнякова С.Г.

Типы градуальных отношений во фразеологических единицах на материале английского языка

Міжнародна науково-практична конференція «Наукові дослідження сучасності»

Київ

15.04.2012 р.

Шевченко О.М.

Індо-Пакистанські відносини як фактор стабільності в регіоні

17-а Міжнародна конференція Асоціації викладачів англійської мови TESOL-Україна «English in Globalised World»

Кам’янець-Подільський КПНУ

15-16.03. 2012 р.

Вишнякова С.Г.

Representation of Gradation in Phraseology

Міжвузівський науково-теоретичного семінар «Українська ідентичність у глобальних вимірах»

ДНУЕТ ім. Туган-Барановського

25.03.2012 р.

Кушнір Л.В.

Арт-хаус як виклик «масовій культурі» в Україні

Міжнародна наукова конференція «Теоретичні та практичні аспекти наукових досліджень»

Київ

25.04.2012 р.

Шевченко О.М.

Теоретичні аспекти створення та функціонування міжнародних режимів

Всеукраїнська науково-методична конференція «Сучасні технології викладання гуманітарних дисциплін, інноваційний та науково-прикладний аспекти»

15.04.2012 р.

Іванченко В.Я.

Вивчення творчості Л.М. Толстого крізь призму гендерних відносин.

VI міжнародна науково-практична конференція «Банківська система України в умовах глобалізації фінансових ринків»

Черкаси

20-21 жовтня 2011 р.

Нікітін М.М.

Роль біржового ринку в конкурентоздатності підприємств

I Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених «Корпоративне управління: сучасні світові тенденції розвитку та проблеми впровадження в Україні

Київ

9-10 листопада 2011 р.

Нікітін М.М.

Сучасний стан обігу цінних паперів на українських біржах

II Міжнародна науково-практична конференція «Фінансово-кредитний механізм активізації інвестиційного процесу»

Київ

18-20 жовтня 2011 р.

Хорошева Г.С.

Забезпечення грошово-кредитної безпеки держави як основа активізації інвестиційних процесів

VI Міжнародна науково-практична конференція «Фінансово-податкові механізми активізації підприємництва»

Львів

10-11 листопада 2011 р.

Нікітін М.М.

Фінансові чинники капіталізації підприємств

Всеукраїнська науково-практична конференція «Україна: Схід-Захід – проблеми сталого розвитку»

Донецьк, ДонНУЕТ

22-23 вересня 2011 р.

Васильєва В.В.

Теоретико-методологічні основи виміру економічної нерівності в суспільстві

Міжнародна науково-практична конференція «Теорія та практика розвитку інноваційної економіки»

Одеса, Центр економічних досліджень та розвитку

30.09.20011 р.

Болгов В.Є., Ахновська І.О.

Концептуальні засади інноваційної моделі економічного розвитку країни

VІ Міжнародної науково – практичної конференції «Фінансово – податкові механізми активізації підприємництва»

Львівська державна фінансова академія МФУ

10-11 листопада 2011 р.

Дзюба С.Г.,

Чубаренко А.С.

Зарубежный опыт как совокупность вариантов активизации и развития предпринимательства в Украине

ХІІ міжнародна науково-практична конференція молодих науковців: Сучасні моделі, концепції і стратегії інноваційного розвитку країн світу та України

Київ, УДУФМТ

23 березня 2012 р.

Болгов В.Є., Гейєр Г.В.

Моделювання інноваційного розвитку економіки України

ІІ Міжн. Наук.-практ. конф. Викладачів, аспірантів та студентів «Маркетинг на міжнародних ринках товарів і послуг: глобальні аспекти»

Донецьк

ДонНУЕТ

25-26 серпня 2011 р.

Дедяєва Л.М.

Оцінка економічної ефективності міжнародної співпраці на рівні підприємства

Всеукраїнська науково-практична конференція «Україна: Схід-Захід – проблеми сталого розвитку»

Донецьк, ДонНУЕТ

22-23 вересня. 2011 р.

Васильєва В.В.

Теоретико-методологічні основи виміру економічної нерівності в суспільстві

ХІІ міжнародна науково-практична конференція молодих науковців: Сучасні моделі, концепції і стратегії інноваційного розвитку країн світу та України: економіка, фінанси, право, системний аналіз

Київ, УДУФМТ

23 березня 2012 р.

Сілакова Н.Є.

Міжнародні освітянські програми як важлива складова інноваційного зростання економіки України

Всеукраїнська науково-методична конференція «Сучасні стратегії та технології підготовки фахівців у вищій школі»

Донецьк: ДонНУ

28 березня 2012 р.

Сілакова Н.Є.

Проблеми оцінювання якості підготовки фахівців вищої професійної освіти України

Міжнародна науково-практична конференція «Теорія та практика розвитку інноваційної економіки»

Одеса, Центр економічних досліджень та розвитку

29-30 вересня 2011 р.

Болгов В.Є., Ахновська І.О.

Концептуальні засади інноваційної моделі економічного розвитку країни

Науково-практична конференція «Розвиток фінансової системи України в сучасних умовах»

Київ

26 – 27 травня 2011р.

Молохова Я.О.

Державне фінансове регулювання як інструмент розвитку соціально – економічних процесів

V Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні кризові явища в економіці

Луцьк

25 травня 2012р.

Молохова Я.О.

Державне регулювання фінансової системи України в посткризовий період

Довідка про науково-комунікативні заходи, в яких брали участь науково-педагогічні працівники УДУФМТ та його відокремлених структурних підрозділів, за період 2009-2012 рр. (станом на 01.09.2012р.)

2009

2010

2011

2011-2012

навчальний рік

Загальна кількість науково-комунікативних заходів, у яких брали участь науково-педагогічні працівники УДУФМТ та його відокремлених структурних підрозділів, у тому числі:

78

115

126

141

– у міжнародних, всеукраїнських, міжвузівських та інших конференціях

60

93

96

104

– у симпозіумах, наукових семінарах, круглих столах та інших

18

22

30

37

Кількість науково-комунікативних заходів, у яких взяли участь науково-педагогічні працівники УДУФМТ та його відокремлених структурних підрозділів, за період 2009-2012 рр. (станом на 01.09.2012 р.)