Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

2.4. Організаційне та науково-методичне забезпечення навчально-виховного процесу

Організація навчально-виховного процесу в Університеті здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про вищу освіту», Положення «Про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах», затвердженого наказом Міністерства освіти України від 02.06.1993 р.№ 161, Статуту Університету та інших нормативно-правових документів.

Навчальні плани напрямів підготовки та спеціальностей, навчальні програми, робочі навчальні програми є нормативними документами, що регламентують організацію навчального процесу. На їх основі складалися розклади навчальних занять на кожний семестр, графіки навчального процесу із зазначенням строків і організаційних форм навчання.

Розклади занять враховували основні вимоги щодо послідовності, логічності та черговості форм проведення навчальних занять. Додатково до розкладу занять складалися графіки консультацій із дисциплін навчального плану. Облік і контроль за виконанням навчального навантаження велися в індивідуальних навчальних планах викладачів. Аналіз виконання навчального навантаження проводився щосеместру та в кінці навчального року.

За звітний період програмний матеріал виконано на 100 відсотків. Із метою оптимізації навчального процесу, контролю за навчальною діяльністю студентів та виконанням навчальних планів викладачами в Університеті використовувалася програма «Деканат».

Усі дисципліни циклів гуманітарної і соціально-економічної, природничо-наукової та загальноспеціальної підготовки, професійної та практичної підготовки, всі види практик були забезпечені навчальними та робочими програмами, методичними вказівками щодо виконання курсових, практичних робіт, проведення семінарських занять; завданнями та методичними рекомендаціями для самостійної роботи студентів.

Методичне забезпечення було згруповане в навчально-методичні комплекси з конкретних дисциплін.

Науково-педагогічні працівники Університету приділяли значну увагу навчально-методичній роботі, насамперед:

- підготовці конспектів лекцій відповідно до робочих програм дисциплін;

- розробці методичних рекомендацій із дисциплін для студентів заочної форми навчання, інструкцій до виконання практичних робіт, методичних вказівок щодо написання курсових робіт;

- підготовці методичних рекомендацій щодо організації самостійної роботи студентів;

- методичному забезпеченню контролю знань студентів.

Загалом навчально-методична робота проводилась в Університеті з акцентом на запровадження до навчального процесу основних елементів Європейської кредитно-трансферної системи (ЄКТС) згідно наказів та методичних рекомендацій МОНмолодьспорту України.

У процесі навчальної діяльності, зокрема при організації самостійної роботи, застосовувалися сучасні інформаційні засоби, які є невід’ємною частиною методичного забезпечення.

Пріоритетними напрямами діяльності науково-педагогічних працівників Університету є:

- впровадження інноваційних технологій навчання, інтерактивних методів із використанням інформаційних технологій;

- розробка методичних матеріалів нового покоління, зокрема електронних;

- перехід на нові форми документів з підготовки кадрів у вищих навчальних закладах 1-1У рівнів акредитації (наказ МОНмолодьспорту України від 29.03.2012 р. № 384).

До навчального процесу запроваджено кредитно-модульну систему, яка є важливим фактором підготовки спеціалістів, оскільки забезпечує нові підходи до контролю та оцінювання знань студентів.

З метою оптимізації розподілу навчальних дисциплін за кафедрами керівництвом Університету введено до штатного розпису нову кафедру фінансового та адміністративного права з закріпленням за нею спеціалізації «Фінансове та адміністративне право» з підготовки спеціалістів (магістрів) за спеціальністю «Правознавство».

Для підвищення якості практичної підготовки студентів були передбачені такі види практик: навчальна, виробнича, науково-дослідна, асистентська, переддипломна і стажування з фаху. Терміни проведення практик визначені навчальними планами, а строки проведення – графіками навчального процесу.

З усіх видів практик розроблені навчальні програми відповідно до вимог освітньо-професійної програми, які входять до складу наскрізної програми практичної підготовки студентів, створені комплекси методичного забезпечення.

Керівництво практикою здійснювали досвідчені науково-педагогічні працівники Університету, на базах практики – кваліфіковані спеціалісти підприємств, установ, організацій. Після закінчення практики студенти подавали письмовий звіт із додатками відповідно до програми, щоденники практики, характеристики.

Завершальним етапом фахової підготовки студентів є складання державних екзаменів та захист дипломних і магістерських робіт. Для цього були призначені відповідні Державні екзаменаційні комісії, які в установлені терміни провели державну атестацію випускників Університету.

Навчально-методична робота координувалася науково-методичною радою, Вченою радою Університету і спрямовувалася на пошук нових, ефективних методів і форм організації навчального процесу та їх впровадження; вдосконалення навчальної та програмної документації; обмін досвідом педагогічної діяльності; підвищення кваліфікації педагогічних кадрів.

Своєчасному виконанню планів навчально-виховного процесу, директивних та нормативних документів Міністерства освіти і науки України в Університеті сприяло здійснення постійного контролю з боку Ректорату та посадових осіб навчально-методичного центру і деканатів факультетів за процесом удосконалення діяльності Університету в цілому та кожного з підрозділів зокрема, за виявленням та ліквідацією недоліків, пошуком резервів покращення навчально-виховного процесу.

Згідно з графіком проведення основних заходів структурних підрозділів у Харківському інституті фінансів УДУФМТ проводились щопонеділка засідання директорату; засідання Вченої ради – щомісяця; засідання методичної ради – раз у квартал; засідання кафедр – щомісяця; засідання Ради кураторів академічних груп – раз на два місяці; засідання старостату факультетів – два рази на місяць; засідання студентської ради – щомісяця; година куратора – два рази на місяць за планами роботи кураторів; студентські наукові гуртки – щотижня за окремими графіками; спортивні гуртки – за окремим графіком.

Вчена рада обговорювала заходи щодо виявлення, запобігання та припинення можливих фактів службових зловживань та проявів корупційних дій; визначала перспективи запровадження інноваційних підходів у навчальну діяльність, напрями розвитку кафедр та інституту; розглядала результати роботи кафедр та структурних підрозділів, а саме: редакційно-видавничого відділу, бібліотеки, відділу обслуговування технічних засобів навчання. Підводились підсумки наукової діяльності та відносин з іноземними навчальними закладами, виховної та господарської роботи; ухвалювались навчальні та робочі навчальні плани, графіки навчального процесу, навчальні програми дисциплін. Надавались рекомендації щодо присвоєння вченого звання «доцент» провідним викладачам-науковцям; підводились підсумки вступної кампанії, державної атестації та працевлаштування випускників. З метою стимулювання наукової та навчально-методичної діяльності працівників і пошукової діяльності студентів відбиралися кандидатури для участі у Всеукраїнських конкурсах наукових робіт та олімпіадах.

У сучасних умовах реформування й диверсифікованості системи вищої професійної освіти особлива увага приділялась формуванню й розвитку системи методичної роботи в інституті. У показниках діяльності й критеріях державної акредитації ВНЗ, що діють в Україні, «Методична робота» виділена окремим пунктом.

Загальний контроль за організацією методичної роботи в Харківському інституті фінансів здійснює методична рада, яку очолює заступник директора з навчально-методичної та організаційної роботи. Центр навчально-методичної роботи систематизує, об’єднує усі напрями методичної роботи інституту, супроводжує процес підготовки фахівців (бакалаврів, спеціалістів, магістрів) відповідно до Державних стандартів освіти, вимагаючи якісного методичного забезпечення діючих навчальних програм, підвищення професійного рівня викладачів та підтримуючи систему методичної допомоги викладачам. Забезпечує інформаційний і методичний супровід подальшого впровадження кредитно-трансферної системи та її основних документів, координує навчально-методичну роботу кафедр, сприяє впровадженню новітніх технологій та інноваційних методів навчання, здійснює облік та аналіз виконання навчально-методичної роботи науково-педагогічними працівниками, коригує розрахунок планового навчального навантаження з урахуванням фактичного прийому студентів та відповідно до змін у складі науково-педагогічного персоналу.

Робота з організації науково-методичного забезпечення навчального процесу в Одеському інституті фінансів УДУФМТ здійснювалась відповідно до плану роботи інституту на 2011-2012 навчальний рік, поточних наказів, інструктивних листів та методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства фінансів України, Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі.

На початок навчального року усі кафедри були забезпечені робочими навчальними планами, індивідуальними планами викладачів, журналами навчальних занять, необхідним бланковим матеріалом, відкоригованим педагогічним навантаженням науково-педагогічних працівників інституту, графіками навчального процесу, розкладом занять.

На кінець навчального року забезпечено 100% виконання робочих навчальних планів, робочих програм з усіх нормативних та вибіркових дисциплін, визначених навчальними планами.

Організація науково-методичного забезпечення здійснювалась відділом методичного забезпечення навчального процесу та відповідно до плану роботи Навчально-методичної ради інституту.

Протягом 2011–2012 навчального року науковцями інституту були розроблені такі навчально-методичні матеріали:

Кафедра

Вид

Навчальні посібники

Методичні рекомендації студентам

Методичні розробки викладачів

Усього

У тому числі за грифом МОН

Фінансів, грошового обігу та кредиту

6

4

4

––

Обліку, аудиту та статистики

1

1

2

6

Соціально-гуманітарних дисциплін

2

2

1

2

Прикладної економіки

2

1

Економічних теорій

5

1

Вищої математики та інформаційних технологій

4

1

1

1

Фізичного виховання

6

РАЗОМ

20

9

8

16

У поточному навчальному році викладачами кафедр проводилися відкриті заняття та тематичні заходи, спрямовані на актуалізацію знань студентів. Зазначеною роботою були охоплені студенти всіх освітньо-кваліфікаційних рівнів. У відповідності до графіку проведено 15 відкритих занять.

Характерною особливістю відкритих занять у звітному періоді було впровадження в навчальний процес інтерактивних форм і методів навчання і виховання: ділових ігор, інтегрованих занять у формі ділової гри з використанням мультимедійних засобів навчання, ПЕОМ та ін.

За результатами проведених занять кафедри вивчили передовий досвід викладачів, який був узагальнений на засіданні Навчально-методичної ради.

З метою підвищення рівня професійної грамотності, зацікавленості студентів до навчання, підвищення якості їх знань, виявлення найбільш талановитих, обдарованих студентів, всі кафедри інституту взяли участь в І турі Всеукраїнської студентської олімпіади серед ВНЗ освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр». Усього в І турі олімпіади взяли участь 165 студентів з 16 дисциплін.

Призери І етапу олімпіади з напряму підготовки «Облік і аудит» групи ОА-708 IV курсу Димова М., Батан Л. взяли участь в ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади, яка відбулася у Тернопільському національному економічному університеті 28-30 квітня 2012 р.

Студентка Димова М.О. нагороджена Дипломом Київського національного університету ім. Т. Шевченка ІІІ ступеня за перемогу у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт у галузі науки «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит» у 2011-2012 н. р.

Інститут нагороджено грамотами за І командне місце у обласних олімпіадах І-ІІ курсів з математики, інформатики та англійської мови.