Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Знаменський, Мамутов - Коментар до Господарського кодексу України.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

1. Виробничі кооперативи створюються та здійснюють свою діяльність за такими принципами:

добровільність членства громадян у кооперативі та вільний вихід з нього;

особиста трудова участь членів кооперативу у діяльності підприємства;

відкритість і доступність членства для тих, хто визнає статут кооперативу, бажає брати участь у йогг діяльності на умовах, встановлених статутом кооперативу;

демократичний характер управління кооперативом, рівні права членів кооперативу при прийнятті рішень;

розподіл доходу між членами кооперативу відповідно до їх трудової та майнової участі в діяльності кооперативу;

контроль членів кооперативу за його роботою в порядку, визначеному статутом.

  1. Принципи діяльності кооперативів — це закріплені у правових нормах положення, що івизначають основні відмінності кооперативу від інших організаційно-правових форм госпо-1дарювання. Вони були сформульовані одночасно з виникненням кооперативів у їх сучасно-1му вигляді.

  2. У статті, що коментується, наведена система принципів діяльності виробничого коопе- [ративу. Ця система включає в себе такі принципи:

добровільність членства громадян у кооперативі та вільний вихід із нього. Виробничий Ікооператив - це добровільна організація, відкрита для усіх громадян, членство у виробничо-1му кооперативі має бути добровільним. Членам кооперативу належить безумовне право ви-1ходу з його складу. Забороняється будь-яке штучне обмеження права виходу з кооперативу; j

- особиста трудова участь членів кооперативу в діяльності підприємства. Цей принципкореспондує одній з найголовніших ознак виробничого кооперативу: для цієї організацій-1но-правової форми господарювання обов'язково передбачена особиста трудова участь чле-1нів кооперативу в його діяльності;

відкритість і доступність членства для тих, хто визнає статут кооперативу, бажає бра-1ти участь у його діяльності на умовах, визначених статутом. Членство у виробничому коопе-1ративі має бути відкритим та доступним без штучних обмежень чи будь-якої дискримінації Іза соціальними, політичними, расовими, релігійними та іншими ознаками для усіх громадян, [які бажають вступити до нього і згодні нести відповідальність, пов'язану з таким членством, ІЦей принцип передбачає рівний статус старих та нових членів кооперативу;

  • демократичний характер управління кооперативом, рівні права його членів при прий-1нятті рішень. Наявність у кожного члена виробничого кооперативу лише одного голосу І(один член - один голос) при вирішенні усіх загальних питань визначає рівноправний статусусіх членів кооперативу в управлінні спільними справами. Виробничі кооперативи — це демократичні організації. їх діяльністю мають керувати особи, вибрані чи призначені членамивиробничого кооперативу та підзвітні їм. Управління виробничим кооперативом здійснюється на демократичних засадах, у формі безпосередньої участі членів (загальні збори)або через виборні виконавчі органи та органи контролю, що періодично змінюються. Рішення приймаються більшістю голосів членів кооперативу. Члени виробничого кооперативу повинні мати рівні права голосу та участі у прийнятті рішень стосовно діяльності їх кооперативу, а також рівні обов'язки;

  • розподіл доходу між членами кооперативу відбувається відповідно до їх трудової тамайнової участі у його діяльності. Економічні результати, здобуті в процесі господарськоїдіяльності кооперативу, належать його членам та мають справедливо розподілятися між ними. Доходи виробничого кооперативу розподіляються між його членами пропорційно участіу господарській діяльності кооперативу за працею та матеріальною участю у формі грошових внесків тощо;

контроль членів кооперативу за його роботою в порядку, визначеному статутом. Виробничий кооператив - це демократична організація, що контролюється своїми членами шляхом прямої чи непрямої участі усіх членів у контролі над кооперативом. Члени кооперативуберуть участь у розробленні стратегії та напрямів діяльності кооперативу. Кооперативом керують особи, обрані чи призначені членами кооперативу та підзвітні їм.

Стаття 97. Загальні умови створення виробничого кооперативу

  1. Засновниками (членами) виробничого кооперативу можуть бути громадяни, іноземці та особи без громадянства. Чисельність членів виробничого кооперативу не може бути меншою, ніж три особи.

  2. Рішення про створення виробничого кооперативу приймається його установчимизборами.

  3. Виробничий кооператив вважається створеним і набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації відповідно до вимог цього Кодексу.

1. Частина 1 коментованої статті передбачає обов'язковий мінімум засновників та членіввиробничого кооперативу — не менш як три особи.

Максимум членів виробничого кооперативу законодавчо не встановлений, тому навряд чи є підстави вводити такі обмеження в статуті конкретного кооперативу. Виробничий кооператив сам визначає обсяги своєї діяльності, звідси питання про чисельність його членів має вирішуватись поряд з іншими управлінськими питаннями загальними зборами кооперативу.

Засновниками (членами) виробничого кооперативу можуть бути тільки фізичні особи* (ст. 24 ЦК). Це — особи, які набули громадянство України в порядку, передбаченому законами України та міжнародними договорами України (ст. 1 Закону України «Про громадянство України» [92]); поряд з громадянами України засновниками (членами) виробничого кооперативу можуть бути особи, яких жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїми громадянинами (ст. 2 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» [415]) та особи, які не перебувають у громадянстві України і є громадянами (підданими) іншої держави або держав (ст. 2 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»).

2. Створення виробничого кооперативу, як і будь-якого іншого підприємства, належитьдо юридичних актів. У результаті цього акта виникає виробничий кооператив як суб'єкт господарювання.

При створенні виробничого кооперативу проводяться установчі збори. На них приймаються рішення про створення виробничого кооперативу, про затвердження його статуту, призначаються органи управління кооперативу тощо.

3. Реєстрація виробничого кооперативу і набуття ним статусу юридичної особи відбуваються відповідно до положень ГК та Закону України «Про державну реєстрацію юридичнихосіб та фізичних осіб - підприємців».

Для реєстрації виробничого кооперативу, крім статуту та заяви про реєстрацію, а також інших документів, передбачених статтею 24 згаданого Закону, обов'язково додається акт про заснування кооперативу. Таким актом може бути установчий договір або ж протокол установчих зборів засновників та їх рішення про створення кооперативу. У протоколі установчих зборів засновників зазначаються час і місце їх проведення, кількість засновників, мета, принципи і предмет діяльності кооперативу, порядок створення і компетенція органів управління, формування і використання майна та майнових фондів, розподілу доходів, припинення діяльності кооперативу.

Стаття 98. Членство у виробничому кооперативі

  1. Членами виробничого кооперативу можуть бути громадяни, які досягли 16-річноговіку, визнають статут кооперативу та дотримуються його вимог, беруть майнову та трудову участь у діяльності кооперативу.

  2. Громадяни можуть бути одночасно членами виробничих кооперативів, а такожчленами кооперативів інших типів (споживчих, житлових тощо).

  3. Вступ до виробничого кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви громадянина. Член кооперативу робить вступний та пайовий внески в порядку, визначеному статутом виробничого кооперативу. Рішення правління (голови) кооперативу про

I

прийняття у члени кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу. І