Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Знаменський, Мамутов - Коментар до Господарського кодексу України.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

Глава 26 штрафні та оперативно-господарські санкції

Стаття 230. Штрафні санкції

  1. Штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у виглядігрошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності,невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

  2. Суб'єктами права застосування штрафних санкцій є учасники відносин у сфері господарювання, зазначені у статті 2 цього Кодексу.

1. Законодавство, судова і господарська практика, поряд з терміном «неустойка», вживають терміни «пеня» і «штраф». їх, на відміну від відшкодування збитків, Господарський кодекс України іменує «штрафними санкціями». При цьому він передбачає, що штрафні санкції застосовуються до учасників господарських відносин як за невиконання або неналежне.виконання господарських зобов'язань, так і за порушення правил здійснення господарськоїдіяльності.

Слід зазначити, що за порушення правил здійснення господарської діяльності до учасників останньої застосовуються також адміністративно-господарські санкції. Відрізнити ці два види можна лише за такими ознаками:

  • відповідно до частини 4 статті 217 ГК господарські санкції застосовуються в установленому законом порядку за ініціативою учасників господарських відносин, а адміністративно-господарські санкції - уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування;

  • адміністративно-господарські санкції застосовуються за порушення правил здійсненнягосподарської діяльності, встановлених законодавчими актами.

2. Перелік осіб, які є учасниками господарських правовідносин, визначений у статті 2 ГК.До них належать: суб'єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органимісцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності.

Стаття 231. Розмір штрафних санкцій

  1. Законом щодо окремих видів зобов'язань може бути визначений розмір штрафнихсанкцій, зміна якого за погодженням сторін не допускається.

  2. У разі якщо порушено господарське зобов'язання, в якому хоча б одна сторона єсуб'єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов'язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов'язанняфінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи договором,у таких розмірах:

за порушення умов зобов'язання щодо якості (комплектності) товарів (робіт, послуг) стягується штраф у розмірі двадцяти відсотків вартості неякісних (некомплектних) товарів (робіт, послуг);

за порушення строків виконання зобов'язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

  1. Законом може бути визначений розмір штрафних санкцій також за інші порушенняокремих видів господарських зобов'язань, зазначених у частині другій цієї статті.

  2. У разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язанняабо у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартостітоварів (робіт, послуг).

  3. У разі недосягнення згоди між сторонами щодо встановлення та розміру штрафнихсанкцій за порушення зобов'язання спір може бути вирішений в судовому порядку зазаявою заінтересованої сторони відповідно до вимог цього Кодексу.

  4. Штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках,розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесьчас користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

  5. Розмір штрафних санкцій, що застосовуються у внутрішньогосподарських відносинах за порушення зобов'язань, визначається відповідним суб'єктом господарювання - господарською організацією.

1. Застереження щодо неприпустимості зміни розміру штрафних санкцій за договором застосовується не лише у разі прямої вказівки закону на неможливість змін розміру санкцій.

Враховуючи редакцію частини 1 даної статті, слід зазначити, що, якщо розмір штрафних санкцій встановлений відповідним законом, то вони вже не можуть бути змінені за угодою сторін.

Норма частини 1 має імперативний характер, тобто містить чітко визначене правило поведінки, обов'язкове для суб'єктів господарювання. Принциповим, важливим тут є визначення терміна «закон», яке застосовується у цій нормі. У статті 199 ГК вказано, що виконання господарських зобов'язань забезпечується заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбаченими цим Кодексом та іншими законами. Тому термін «закон», вжитий у частині 1 коментованої статті, необхідно розуміти прямо - як нормативний акт вищої юридичної сили.

  1. Окрему увагу Господарський кодекс приділяє відносинам, де зачіпаються інтереси держави. Частина 2 коментованої статті визначає коло господарських правовідносин, де застосовуються уніфіковані штрафні санкції, якщо інше не передбачено законом чи договором.При цьому слід взяти до уваги, що дані санкції можуть бути застосовані за наявності двохумов: 1) вони підлягають застосуванню у разі скоєння господарського правопорушення, вякому хоча б одна сторона є суб'єктом господарювання, що належить до державного сектораекономіки, або якщо порушення пов'язане з виконанням державного контракту, або якщовиконання зобов'язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту; 2) вони підлягають застосуванню тільки за два види правопорушень, а саме: за порушення умов зобов'язання щодо якості товарів (робіт, послуг) і за порушення строків виконання зобов'язання.

  2. Частина 3, що коментується, передбачає можливість встановлення уніфікованих штрафних санкцій також за інші порушення господарських зобов'язань, у яких хоча б одна сторонає суб'єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов'язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов'язання фінансуєтьсяза рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту.

  3. Частина 4 даної статті встановлює загальне правило, згідно з яким (якщо розмір штрафних санкцій не визначено законом) санкції за порушення умов договору застосовуються урозмірі, передбаченому господарським договором. При цьому сторонам надається право застосовувати різні варіанти визначення розміру штрафних санкцій:

  • у відсотковому відношенні до всієї суми зобов'язання (незалежно від ступеня його виконання) або тільки до невиконаної частини зобов'язання;

  • у визначеній грошовій сумі;

  • у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

5. При укладанні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору наоснові вільного волевиявлення, тобто мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству.

Водночас, у разі недосягнення згоди між сторонами щодо встановлення та розміру штрафних санкцій за порушення зобов'язання спір може бути вирішений у судовому порядку за заявою заінтересованої сторони відповідно до вимог цього Кодексу.

6. Норма частини 6 регулює виключно правовідносини між сторонами щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань.

Раніше це питання регулювалось Законом України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» [72]. Зокрема, ним передбачено, що дія цього акта не поширюється на порядок нарахування та сплати пені, штрафних і фінансових санкцій за несвоєчасну сплату податків, податкового кредиту та інших платежів до бюджетів усіх рівнів і позабюджетних фондів, передбачених чинним законодавством України, а також на відносини, що стосуються відповідальності суб'єктів щодо переказу грошей через платіжні системи. На відміну від згаданого Закону, коментованою нормою коло відносин, на які не поширюється її дія, не визначене. Тому в даному разі необхідно керуватись нормами Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» [403].

Частина 6 коментованої статті України містить законодавчі новели. По-перше, встановле-

но новий граничний розмір штрафних санкцій за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань. Він нараховується у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір не передбачено законом або договором. По-друге, штрафні санкції нараховуються за весь час користування чужими коштами, тобто до моменту їх повернення кредитору.

7. Відповідно до статті З ГК внутрішньогосподарськими є відносини, що складаються між структурними підрозділами суб'єкта господарювання та відносини суб'єкта господарювання з його структурними підрозділами.

Як передбачає стаття 64 ГК, підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо).

Функції, права та обов'язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються у порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами.

Таким чином, встановлення порядку застосування штрафних санкцій у внутрішньогосподарських відносинах та їх розміру ГК відносить до компетенції самого суб'єкта господарювання — господарської організації.

Стаття 232. Порядок застосування штрафних санкцій