Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
457
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

Тонкий і товстий кишечник

Через пілоричний сфінктер їжа потрапляє у тонку кишку. Перший відділ тонкої кишки — дванадцятипала кишка, де відбувається змішування їжі із жовчу, яка забезпечує емульгування жирів, ферментами підшлункової залози і тонкої кишки, розщеплюють вуглеводи (мальтоза, лактоза, сахароза), білки (трипсин і хімотрипсин). У тонкій кишці відбувається основний обсяг всмоктування поживних речовин через кишкову стінку.

Після проходження тонкого кишечника їжа потрапляє у товсту кишку, що складається зі сліпої кишки, ободової, сигмоподібноїі прямої кишки. Тут відбувається всмоктування води і деяких поживних речовин, таких як вітаміни, тут же відбувається і формування калових мас.

19) Їжа. Основні поживні речовини

Ї́жа — все, що споживає людина й інші живі істоти для підтримки життя; харчі. Речовини, що їх організм отримує з навколишнього середовища, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії.

Їжа тварин і домашньої худоби називається кормом. Всіх живих істот класифікують на м'ясоїдних, травоїдних та всеїдних. Людина належить до всеїдних, тобто споживає їжу як рослинного, так і тваринного походження. Всі тварини єгетеротрофами. Окрім продуктів органічного походження, людина, як і інші тварини, споживає деяку кількість мінералів.

Жири  — велика група органічних сполук, які, з фізичного погляду, мають меншу від одиниці питому вагу і, як правило, розчинні в неполярних органічних розчинниках, як правило не розчиняються у воді, і під звичайним тиском їх не можна перегнати, не розклавши. Хімічно, жири є тригліцеридами, сполукою складних ефірів триатомного спирту (гліцерину) і будь-якою з кількох жирних кислот. Містяться у тваринних ірослинних організмах. Кожна молекула рослинного або тваринного жиру являє собою змішаний естер гліцерину.[1] Такий жир може бути моно-, ді- та тригліцеридом різнихорганічних кислот.[1]

Білки́ — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками. В однині (білок) термін найчастіше використовують для посилання на білок як речовину, коли неважливий її конкретний склад, та на окремі молекули або типи білків, у множині (білки) — для посилання на певну кількість білків, коли точний склад важливий.

Вуглево́ди (також карбогідра́ти) — органічні сполуки зі змішаними функціями, що складаються із карбону, оксигену і гідрогену і за хімічною природою є полігідроксиальдегідами або кетонами (тобто мають кілька гідроксильних груп і однукарбонільну) або перетворюються у них при гідролізі, більшість вуглеводів мають емпіричну формулу Cn(H2O)m, звідки і походить їхня назва («вуглець» + «вода»). Деякі похідні вуглеводів можуть також містити нітроген, сульфур, фосфор тощо. Вуглеводи є складовою частиною клітин усіх живих організмів і одним із чотирьох найбільших класів біомолекул на ряду із білками, ліпідами і нуклеїновими кислотами.

20) Травні залози й ферменти, їх функції.

Ферменти травних залоз

Шлунково-кишкового тракт структурований таким чином, що дозволяє створювати оптимальні умови для перетравлення і всмоктування поживних речовин. Травні ферменти виділяються із залоз, які знаходяться в слизовій оболонці шлунково-кишкового тракту і можуть переміщатися в кишечник від зовнішніх органів і залоз, таких як печінка, слинні залози, підшлункова залоза.

Практично вся поверхня кишечника вистелена секреторними клітинами, які виділяють слиз для захисту більш глибоких шарів, вітаміни і безліч травних ферментів, Слиз виділяється у всьому тракті і при цьому не має ферментативної активності. Основна роль цієї речовини - мастило для полегшення руху їжі через кишечник. Крім того, слиз захищає слизову оболонку кишечника від хімічних процесів травлення. У загальній складності травні соки (ферменти і слиз) виділяються всім шлунково-кишковим трактом складають об'єм від 6 до 7 літрів в день.

Існують різні фактори, які стимулюють та гальмують секрецію травних ферментів, у тому числі вживання певних видів їжі, гормонів і порушення инервационной активності. Будь розлад, який впливає на виробництво, виділення і дія цих ферментів може призвести до ряду проблем з травленням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]