Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
457
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

72. Основний обмін. Його залежність від статі, віку, маси тіла та зросту людини.

Основний обмін речовин – це кількість енергії у кілокалоріях або кілоджоулях, виділеної організмом за одиницю часу. У дорослої людини це становить приблизно 1 ккал на 1 кг маси тіла за годину, при цьому обмін речовин залежить від статі, віку, росту, маси тіла та інших факторів,

Основний обмін доволі вередливий: він може змінюватися при недостатньому або надмірному харчуванні, збільшенні або зменшенні фізичних навантажень, впливу на організм кліматичних факторів, порушенні функцій ендокринних залоз, при захворюваннях, що супроводжуються лихоманкою.

Основний обмін в однієї й тієї ж людини в різні дні може змінюватися приблизно на 10%. З віком він знижується на 7-10% кожні десять років, а до старості досягає свого мінімуму.

Крім того, жінкам пощастило менше, ніж чоловікам: процеси обміну у них протікають повільніше. Навіть при однаковому зрості з чоловіком у жінки маса тіла менша, м’язева система розвинута слабше, а жирова тканина – сильніше.

Фактори залежності

При обмеженнях харчування основний обмін сповільнюється. Маса тіла при цьому може залишатися незмінною або зменшуватися – у залежності від індивідуальних особливостей людини, кількості та якості спожитої їжі. При повному голодуванні або вираженому недоїданні основний обмін сповільнюється не лише через зниження його інтенсивності у м’язах, але й унаслідок зменшення м’язової маси.

При переїданні основний обмін може і сповільнюватися, і пришвидшуватися. Сповільнення обміну пояснюється накопиченням в організмі малоактивної жирової тканини, а пришвидшення – підвищеним навантаженням на внутрішні органи, пов’язаним із надмірною масою тіла.

Також основний обмін залежить від збалансованості раціону. При надмірному та переважно білковому харчуванні основний обмін пришвидшується, а при вуглеводному – сповільнюється.

У прагненні швидко схуднути ми часто обмежуємо свій денний раціон настільки, що не покриваємо навіть рівень основного обміну. Наш організм, розуміючи, що настали «чорні дні», переходить на режим енергозабезпечення й починає споживати менше калорій на свої першочергові потреби, відкладаючи решту калорій про запас. Тому зниження ваги припиняється, а іноді можна спостерігати навіть її зростання.

Для розрахунку основного обміну використовуються такі формули:

 - для чоловіків: основний обмін = (ріст, см × 5) + (вага, кг × 14) + 66 – (вік × 6,8)

 - для жінок: основний обмін = (ріст, см × 1,8504) + (вага, кг × 9,556) + 655 – (вік × 4,7)

Тобто, основний обмін тридцятирічної жінки ростом 170 см та вагою 65 кг становитиме: (170 × 1,8504) + (65 × 9,556) + 655 – (30 × 4,7) = 1450  ккал. При втраті кожних десяти кілограмів він зменшується на 100 калорій. Тому важливо скорочувати раціон поступово. Як пришвидшити?

Існує кілька простих, але доволі ефективних способів надати прискорення «сплячому» обміну.

73. Теплоутворення і тепловіддача. Терморегуляція. Температура тіла людини.

Величина теплоутворення в організмі залежить від інтенсивності обміну в органах і тканинах, то до тих з них, де обмінні процеси протікають з великою швидкістю, утворюється більша кількість тепла . Температура глибоких тканин тіла за рахунок теплопереносу кров’ю розподілений більш рівномірно і становить близько 36,7-37,0°С. Її добові коливання в умовах відносного спокою організму знаходяться в межах ГС. Тому говорять про гомойотермном «ядрі» тіла людини. У це поняття включають тканини людського тіла, розташовані на глибині 1 см від поверхні і глибше. В тканинах печінки, мозку, нирок температура трохи вище, ніж в інших тканинах внутрішніх органів. Під терморегуляцією розуміють сукупність фізіологічних і психофізіологічних механізмів і процесів, діяльність яких спрямована на підтримку відносного сталості температури тіла. Як у людини, так і в інших теплокровних тварин на відносно постійному рівні підтримується температура «ядра» тіла. Це досягається з допомогою балансу між кількістю продукованого в одиницю часу тепла і кількістю тепла, що розсіюється організмом за той самий час в навколишнє середовище

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]