Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
456
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

53. Групи крові. Резус-фактор. Переливання крові

Гру́па кро́ві — це класифікація крові за наявністю або відсутністю певних успадковуваних антигенів на поверхні еритроцитів. Такими антигенами можуть бути білки, вуглеводи, глікопротеїни або гліколіпіди, в залежності від системи груп крові. За системою AB0 є два основні білки еритроцитів, позначаються літерами А і В, та два додаткові білки плазми (гемаглютиніни)- Альфа та Бета (грецький алфавіт). Відсутність гемаглютиногенів позначають цифрою «0». За їхньою наявністю чи відсутністю визначають чотири групи крові:

без аглютиногенів та з обома аглютинінами — (0) відома також як І

тільки з аглютиногенами А та з аглютиніном бета — (А) відома також як ІІ

тільки з аглютиногенами В та з аглютиніном альфа — (В) відома також як ІІІ

з обома аглютиногенами та без аглютинінів — (АВ) відома також як IV

Ре́зус-фа́ктор - це глікопротеїн, який лежить на поверхні еритроцитів, червоних кров'яних тілець.Індивідуально, в залежності від людини, на поверхні червоних кров'яних тілець може бути чи не бути "резус-фактор". Близько 85% людей мають цей резус-фактор і, відповідно, є резус-позитивними. Інші ж 15%, які його не мають, є резус-негативними. Фактор відіграє роль важливого компонента при переливанні крові та вагітності: може виникати несправжній гемотрансфузійний шок (в наслідок переливання несумісної крові за резус-фактором), резус-конфлікт між кров'ю матері та плода.

Переливання крові — операція, яка полягає у перенесенні певної кількості крові або компонентів крові від донора до реципієнта. Має на меті заміну втрачених компонентів та відновлення функцій крові. При значних втратах і деяких захворюваннях виникає необхідність переливання крові. У дорослої людини без шкоди для її здоров'я можна взяти до 400 мл. крові. Кров донорів консервують та зберігають певний чітко визначений термін. Консервування крові полягає у додаванні спеціальної хімічної речовини (консервант), що запобігає її зсіданню. Така кров при дотриманні відповідних умов, може зберігатися тривалий час та бути придатною до переливання.

54. Лімфа, її склад і значення.

Лімфа — прозора жовтувата рідина, за хімічним складом подібна до плазми крові. Лімфатичні капіляри зливаються в більші лімфатичні судини, які пронизують усі органі і тканини — лімфатичні вени. Ці вени, як і кровоносні, мають клапани, що перешкоджають зворотному руху лімфи, тому вона тече в одному напрямку. Змішуючись з венозною кров’ю, лімфа потрапляє до правого передсердя.Хімічний склад лімфи близький до складу плазми крові. У лімфи менше білків (3%), чим в плазмі крові (6,5%), і в'язкість її невелика. Вона володіє здатністю згортатися, хоча і повільніше, ніж кров. У лімфи є клітки крові, серед яких особливо багато лімфоцитів і дуже мало еритроцитів. На продукцію лімфи впливає проникність кровоносних і лімфатичних судин, гідростатичний і осмотичний тиск крові і тканин, функціональний стан органів, стан нейрогуморальних механізмів регуляції. Вона пов'язана також з физико-хімічним станом і активністю сполучної тканини. Рух лімфи у судинах забезпечується фізіологічною активністю органів, скороченням м'язів тіла і негативним тиском у венах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]