Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
456
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

57.Серце, його будова, топографія, значення. Судини серця.

Серце людини — це порожнистий фіброзно-м'язовий орган, що забезпечує безперервний кровообіг. Серце людини складається з чотирьох окремих порожнин — камер: правого і лівого передсердь та правого і лівого шлуночків. До правого передсердя входять порожнисті, а до лівого — легеневі вени. З правого і лівого шлуночків виходять відповідно легенева артерія (легеневий стовбур) і висхідна аорта. Передсердя сполучені з відповідними шлуночками за допомогою отворів, по краю яких прикріплені серцеві клапани. Ці клапани, що внаслідок свого розташування називаються атріовентрикулярними, забезпечують рух крові в одному напрямку. Клапан між лівим передсердям і лівим шлуночком називається мітральним чи двостулковим. Клапан між правим передсердям і правим шлуночком називається трикуспідальним чи тристулковим. Крім цього, у серці містяться аортальний і легеневий клапани, кожен з яких утворений трьома півмісячними клапанами. Аортальний і легеневий клапани відокремлюють лівий і правий шлуночки від аорти і легеневої артерії відповідно і контролюють витікання крові з обох шлуночків.

На передню грудну стінку межі серця проектуються таким чином: верхня межа відповідає верхньому краю хрящів III пари ребер; ліва межа йде по дугоподібної лінії від хряща Ill лівого ребра до проекції верхівки серця. Верхівка серця визначається в лівому п'ятому міжребер'ї, на 1-2 см медіальніше лівоїсреднеключичной лінії. Права межа проходить на 2 см праворуч від правого краю грудини, нижня - від верхнього краю хряща V правого ребра до проекції верхівки серця. Межі серця піддаються віковим, статевим і конституційним змінам. Так, у дітей у віці до 1 року верхівка серця проектується НЕ медіальніше, а на 1 см латеральніше лівої среднеключичнойлінії, в четвертому міжреберному проміжку. У новонароджених серце майже цілком розташоване в лівій половині грудної клітки і лежить горизонтально. При захворюваннях серця, наприклад при вадах, спостерігається збільшення порожнин серця і відповідно до цього зміщення його кордонів.

Серце отримує артеріальну кров З двох вінцевих (коронарних) артерій - правої і лівої. Обидві вони починаються від аорти, трохи вище півмісяцевих клапанів, і проходять в вінцевої борозни, яка відокремлює передсердя від шлуночків. Гілки обох артерій анастомозируют між собою як у вінцевої борозни, так і в області верхівки серця. У всіх шарах стінки серця артеріальні гілки діляться на більш дрібні і, нарешті, утворюють капілярну мережу, забезпечуючи газообмін та харчування стінки серця. Капіляри переходять у венули, а потім у власні вени серця, які впадають у вінцеву пазуху, що відкривається в праве передсердя. Лише деякі малі вени самостійно впадають у праве передсердя або шлуночки.

Дуже небезпечно, коли посудина (один або декілька), що постачає кров'ю серцевий м'яз, виявляється закупореним кров'яним згустком або атфосклеротіческімі відкладеннями або коли він спастично скорочений. Якщо ділянка серця, що обслуговується цією судиною, досить великий, то смерть хворого може настати через кілька хвилин в результаті гострого інфаркту міокарда.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]