Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
456
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

58.Робота серця. Фази серцевої діяльності

Серце здорової людини скорочується ритмічно, в умовах спокою з частотою 60-70 на хвилину. Під час м'язової роботи, при підвищенні температури тіла або навколишнього середовища частота скорочень може збільшуватися, досягаючи в крайніх випадках 200 і більше за хвилину. Частота скорочень вище 90 носить назву тахікардії, а нижче 60 - брадикардії.

При частоті скорочень серця 70 на хвилину повний цикл серцевої діяльності продовжується 0,8 с. Передсердя і шлуночки серця скорочуються не одночасно, а послідовно. Скорочення м'язів серця називають систолой, а розслаблення - диастолой.

Цикл діяльності серця складається з трьох фаз: перша фаза - систола передсердь (0,1 с), друга - систола шлуночків (0,3 с) і третя - загальна пауза (0,4 с). Під час спільної паузи розслаблені і передсердя, і шлуночки. Протягом серцевого циклу передсердя скорочуються 0,1 с і 0,7 с перебувають у стані діастолічного розслаблення; шлуночки скорочуються 0,3 с, їх діастола триває 0,5 с. І.М. Сєченов розрахував, що шлуночки працюють 8 годин на добу. При частішанні серцебиття, наприклад під час м'язової роботи, вкорочення серцевого циклу відбувається за рахунок скорочення відпочинку, тобто загальної паузи. Тривалість систоли передсердь і шлуночків майже не змінюється.

Під час загально паузи серця мускулатура передсердь і шлуночків розслаблена, стулкові клапани відкриті, а півмісяцеві закриті. Кров внаслідок різниці тиску притікає з вен в передсердя і, так як клапани між передсердям і шлуночками відкриті, вільно протікає в шлуночки. Отже, під час спільної паузи серце поступово заповнюється кров'ю і до кінця паузи шлуночки заповнено вже на 70%.

Систола передсердь починається зі скорочення кругової мускулатури, навколишнього гирла вен, що впадають в серце. Тим самим насамперед створюється перешкода для зворотного струму крові з передсердь у вени. Під час систоли передсердь тиск у них підвищується до 4-5 мм рт. ст. і кров виштовхується тільки в одному напрямку - в шлуночки.

Негайно після закінчення систоли передсердь починається систола шлуночків. Вже на самому початку її закриваються передсердно-шлуночкові клапани. Цьому сприяє та обставина, що їх стулки у міру заповнення шлуночків кров'ю відтісняються в бік передсердь і приходять у стан готовності закритися. Як тільки тиск в шлуночках стає трохи більше, ніж у передсердях, клапани закриваються.

Систола шлуночків складається з двох фаз: фази напруги (0,05 с) і фази вигнання крові (0,25 с).

Перша фаза систоли шлуночків - фаза напруги - протікає при закритих стулкових і півмісяцевих клапанах. У цей час м'яз серця напружується навколо нестисливого вмісту - крові. Довжина м'язових волокон міокарда не змінюється, але в міру збільшення їхньої напруги зростає тиск в шлуночках. У момент, коли тиск крові в шлуночках перевищить тиск у артерія, півмісяцеві клапани відкриваються і кров викидається з шлуночків в аорту і легеневий стовбур. Починається друга фаза систоли шлуночків - фаза вигнання крові. Систолічний тиск в лівому шлуночку досягає 120 мм рт. ст., у правому 25-30 мм рт. ст.

Після фази вигнання починається діастола шлуночків і тиск у них знижується.

У той момент, коли тиск в аорті і легеневому стовбурі стає вище, ніж у шлуночках, півмісяцеві клапани закриваються. У цей же час передсердно-шлуночкові клапани під тиском крові, що скупчилася в передсердях, відкриваються. Настає період загальної паузи - фаза відпочинку та заповнення серця кров'ю. Потім цикл серцевої діяльності повторюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]