Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
457
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

88)Умовні та безумовні рефлекси.

Безумовні рефлекси успадковуються потомством від батьків і зберігаються протягом всього життя організму. У відповідь на дію життєво важливих подразників, наприклад їжі або пошкодження, виникають рефлекси. Такі рефлекси і викликають їх подразники були названі безумовними. Відомі харчові, оборонні, статеві та орієнтовні рефлекси. Наприклад, відділення травних соків у відповідь на подразнення рецепторів порожнини рота, ковтання, смоктальні рухи у новонародженого. Ці та багато інших рефлекси одержали назву харчових. До оборонним рефлексів відносять: вилучання руки, доторкнувшись до гарячого предмету, кашель, чхання, миготіння та ін.

З статевими рефлексами пов’язаний процес розмноження. Особливе місце серед безумовних рефлексів займає орієнтовний рефлекс. І.П. Павлов назвав його рефлексом «що таке?». Він з’являється у відповідь на новий подразник: людина насторожується, прислухається, повертає голову, скошує очі, замислюється.

Утворення умовних рефлексів. І.П. Павлов показав, що поряд зі спадковими існує безліч рефлексів, які купуються організмом протягом життя. Такі рефлекси виникають при певних умовах, тому вони були названі умовними. І.П. Павлов вивчав умовні рефлекси в дослідах на тваринах (собаках) (рис. 145). Для цього собаку закріплювали в спеціальному верстаті, щоб обмежити її руху. Коли собаці давали їжу (безумовний подразник), у неї рефлекторно виділялася слина – виникав безумовний слиновидільний рефлекс. Щоб виробити умовний рефлекс, за півхвилини до годування включали електричну лампочку або інший, байдужий для слюноотделительного рефлексу подразник. Після декількох поєднань включення лампочки з годуванням одна лише спалах світла викликала слиновиділення навіть у тому випадку, якщо їжі в годівниці не було. Таким чином спалах світла ставала сигналом появи їжі – умовним подразником. У собаки виробився умовний слиновидільний рефлекс.

Рефлекси, придбані організмом протягом життя і утворюються в результаті поєднання байдужих подразників з безумовними, І.П. Павлов назвав умовними рефлексами. У ссавців тварин і людини дуги умовних рефлексів проходять через кору великих півкуль головного мозку. Гальмування рефлексів. Умовний рефлекс буде міцним, якщо умовний подразник постійно підкріплюється безумовним. Якщо кілька разів не підкріплювати умовний подразник, відповідна реакція слабшає і потім загальмовується. Умовний рефлекс при цьому не зникає. При повторенні досвіду після перерви він відновлюється.

89) Основні порушення нервової діяльності. Стрес.

Алкоголь та наркотичні речовини легко проникають в нервові клітини і порушують їх нормальну діяльність. Під їх впливом нервові клітини виснажуються і швидко старіють. При тривалому впливі алкоголю і наркотиків нейрони гинуть. У результаті порушується передача нервових імпульсів в нервовій системі, погіршуються процеси обробки надійшла в мозок інформації. Порушення зв’язків між чутливими і руховими нейронами в центральній нервовій системі уповільнює реакцію людини на дію різних подразників зовнішнього середовища. Солі так званих важких металів (марганцю, свинцю, ртуті та ін.) Порушують стан периферичної та центральної нервової системи. Тому з цими речовинами слід поводитися дуже обережно.

Укуси отруйних комах і тварин також викликають порушення роботи нервової системи. При струсі мозку, сильного болю, кровотечі може наступити тривала або короткочасна втрата свідомості. Втраті свідомості передують запаморочення, потемніння в очах, шум у вухах. Людина блідне, у нього холонуть кінцівки, виступає рясний піт, слабшає пульс, дихання стає поверхневим. Негайна допомога при втраті свідомості надзвичайно важлива для порятунку життя людини. Для цього потерпілого слід укласти так, щоб голова була опущена нижче тулуба. Якщо відкрилася блювота (або кровотеча), потерпілого потрібно покласти на бік або живіт, щоб він не захлинувся блювотними масами, розстебнути його одяг, обличчя окропити холодною водою і дати понюхати вату, змочену нашатирним спиртом або оцтом. При зупинці серця і дихання потрібно застосувати непрямий масаж серця і штучне дихання.

Захворювання нервової системи, пов’язані з порушенням постачання мозку кров’ю. Потреба мозку в кисні і поживних речовинах велика. При звуженні судин мозку зменшується надходження кисню і поживних речовин з кров’ю, що порушує роботу мозку. Причиною порушення кровопостачання мозку можуть бути крововиливи і травми. Будь-яку травму головного мозку, важку або легку, не можна залишати без уваги лікаря.

Фізіологічний стрес пов'язаний з об'єктивними змінами умов життєдіяльності людини. Стресорами при цьому можуть бутимікроклімат, радіація, шум, вібрація, природні стихійні лиха (землетрус, повінь, виверження вулкану) та навіть затоплення квартири сусідами. Психоемоційний стрес виникає з особистої позиції індивіда. Людина реагує на те, що її оточує згідно зі своєю інтерпретацією зовнішніх стимулів, яка залежить від особистісних характеристик, соціального статусу, рольової поведінки, віку, вихованості, життєвого досвіду. Скажімо, крадіжка гаманця для одного стане стимулом бути уважнішим, сконцентрованим, більше попрацювати, щоб повернути втрачене. А іншого навпаки охопить апатія, відчуття своєї нікчемності та постійного невезіння. Повна відсутність стану стресу при впливі збуджуючих факторів означає смерть. Здатність організму до адаптації поступово втрачається з віком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]