Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
457
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

51. Плазма крові, її склад і фізико - хімічні властивості.

Плазма крові є досить складною біологічним середовищем. Вона знаходиться в тісному зв'язку з тканинної рідиною організму. До складу плазми входять вода (90-92%) і сухий залишок (8-10%). Сухий залишок складається з органічних і неорганічних речовин. До органічних речовин плазми крові відносяться:

1) білки плазми - альбуміни (близько 4,5%), глобуліни (2-3,5%), фібриноген (0,2-0,4%), Загальна кількість білка в плазмі становить 7-8%;

2) небілкових азотвмісні з'єднання (амінокислоти, поліпептиди, сечовина, сечова кислота, креатин, креатинін, аміак). Загальна кількість небілкового азоту в плазмі (так званого залишкового азоту) становить 11 -15 ммоль / л (30-40 мг%). При порушенні функції нирок, що виділяють шлаки з організму, вміст залишкового азоту в крові різко зростає;

3) безазотистих органічні речовини: глюкоза - 4,4-6,65 ммоль / л (80-120 мг%), нейтральні жири, ліпіди;

4) ферменти і проферменту: деякі з них беруть участь у процесах згортання крові та фібринолізу, зокрема протромбін і профібринолізину. У плазмі містяться також ферменти, що розщеплюють глікоген, жири, білки та ін.

З тканин організму в процесі його життєдіяльності в кров поступає велика кількість продуктів обміну, біологічно активних речовин (серотонін, гістамін), гормонів; з кишечника всмоктуються поживні речовини, вітаміни і т.д. Однак склад плазми суттєво не змінюється. Сталість складу плазми забезпечується регуляторними механізмами, що роблять вплив на діяльність окремих органів і систем організму, які відновлюють склад і властивості його внутрішнього середовища.

52. Зсідання крові. Явище гемолізу.

Згортання крові є захисною реакцією організму. При пораненні і витіканні крові з судин вона з рідкого стану переходить в желеподібне. Утворений згусток закупорює пошкоджені судини і запобігає втраті значної кількості крові. Згортання крові зумовлена ​​перетворенням що знаходиться в плазмі розчинного білка фібриногену у нерозчинний фібрин. При цьому утворюються найтонші нитки фібрину, в петлях якого утримуються кров'яні клітини і рідка частина крові. Цю картину можна спостерігати, розглядаючи згусток крові під мікроскопом. Згортання крові - дуже складний ферментативний процес. У ньому беруть участь 13 чинників, що містяться в плазмі крові, а також речовини, що звільняються при пораненні з пошкоджених тканин і зруйнованих тромбоцитів. Взаємодія цих речовин, що веде до згортання крові, прийнято поділяти на три стадії.

У першій стадії з тромбоцитів і тканинних клітин звільняється попередник тромбопластину, який, взаємодіючи з факторами плазми крові, перетворюється в активний тромбопластин.

У другій стадії за участю тромбопластину відбувається перетворення протромбіну в активний фермент тромбін. Протромбін є білком плазми, утворюється він в печінці.

В останній, третій, стадії під впливом утворився тромбіну розчинний білок плазми фібриноген перетворюється на нерозчинний фібрин, який випадає у вигляді густого сплетіння найтонших ниток.

Гемоліз — руйнування еритроцитів крові з виділенням в навколишнє середовище гемоглобіну. Альфа-гемоліз присутній, якщо є зеленувате затемнення агару біля колоній бактерій і під ними.Альфа-гемоліз загалом спричиняється перекисом водню, що виробляється бактеріями.

Бета-гемоліз зумовлює повний розпад червоних кров'яних тілець. Ділянки навколо навколо і під колоніями освітлені й прозорі. Бета-гемоліз також називається «повним гемолізом» і спричиняється гемолізином.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]