Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
457
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

63. Поняття про порушення функцій залоз внутрішньої секреції (гіпофункція та гіперфункція ). Будова та функції гіпофіза.

Діяльність залоз внутрішньої секреції відіграє основну роль у регуляції тривало протікаючих процесів: обміну речовин, росту, розумового, фізичного і статевого розвитку, пристосування організму до мінливих умов зовнішнього і внутрішнього середовища, забезпеченністалості найважливіших фізіологічних показників (гомеостазу), а також в реакціях організму на стрес. При порушенні діяльності залоз внутрішньої секреції виникають захворювання, звані ендокринними. Порушення можуть бути пов'язані або з посиленою (порівняно знормою) діяльністю залози - гіперфункцією , При якій утворюється і виділяється в кров збільшена кількість гормону, або зі зниженою діяльністю залози - гіпофункцією , Супроводжуваної зворотним результатом. Гіпофіз складається з трьох частин:

  • Передньої долі (аденогіпофіз), що здатна посилювати чи послаблювати синтез гормонів, які діють на інші залози, та виробляє сім власних гормонів (соматотропний гормон,тиреотропний гормон,фолікулостимулюючий гормон,лютеотропний гормон,лютеїнізуючий гормон,лактогенний гормоніадренокортикотропний гормон);

  • Задньої долі (нейрогіпофіз), де накопичуються два гормони, що синтезуютьсягіпоталамусомокситоцинівазопресин;

  • Середньої долі, яка виробляє меланофорний гормон, що сприяє синтезу меланіну.

64) Будова й функції шишкоподібного тіла(епіфіза)

Епіфіз - (шишковидна, або пинеальная, заліза), невелике утворення, розташоване у хребетних під шкірою голови або в глибині мозку; функціонує або як сприймає світло органу або як залоза внутрішньої секреції, активність якої залежить від освітленості. У деяких видів хребетних обидві функції суміщені. У людини це утворення за формою нагадує соснову шишку, звідки і одержало свою назву (грец. epiphysis - шишка, наріст). Епіфізу надають шишковидну форму імпульсний зростання і васкуляризація капілярної мережі, яка вростає в епіфізарних сегменти по мірі зростання цього ендокринного освіти. Епіфіз випинається в каудальному напрямку в область середнього мозку і розташовується в борозенці між верхніми горбками даху середнього мозку. Форма епіфіза частіше овоідная, рідше куляста або конічна. Маса епіфіза у дорослої людини близько 0,2 г, довжина 8-15 мм, ширина 6-10 мм.  За будовою та функції епіфіз відноситься до залоз внутрішньої секреції. Ендокринна роль шишковидного тіла полягає в тому, що його клітини виділяють речовини, які гальмують діяльність гіпофіза до моменту статевого дозрівання, а також беруть участь у тонкій регуляції майже всіх видів обміну речовин. Шишковидний недостатність у дитячому віці спричиняє за собою швидке зростання скелета з передчасним і перебільшеним розвитком статевих залоз і передчасним і перебільшеним розвитком вторинних статевих ознак. Епіфіз також є регулятором ціркодіанних ритмів, оскільки опосередковано пов'язаний із зоровою системою. Під впливом сонячного світла в денний час в епіфізі виробляється серотонін, а в нічний час - мелатонін. Обидва гормону зчеплені між собою, оскільки серотонін є попередником мелатоніна. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]