Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
456
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

39) Нирки, їх розташування, будова.

Ни́рки — (лат. ren, renis m; грец. nephros) життєво важливий парний орган ухребетних тварин, зокрема людини, що розташований в заочеревинному просторі. Основна його функція виведення продуктів життєдіяльності шляхом фільтрації крові. Також нирки беруть участь в регуляції водно-сольового балансу, кров'яного тиску, кровоутворення, кальцієвому обміні та ін.

Нирки складаються з мільйонів мікроскопічних капілярних ниркових клубочків та канальців. За 1 хвилину через нирки проходить 1200мл крові, яка фільтрується в клубочках, після чого в канальцях вибірково всмоктується назад вода та інші речовини. Робота нирок залежить від часу доби — вночі сповільнюється, положення тіла — в горизонтальному посилюється, кров'яного тиску. В нормі за добу виділяється 1,5 л сечі.

Структура тканини нирки має особливу будову, тому належить до паренхіматозних органів.

Нефрон — це структурно-функціональна одиниця нирки, що складається з системи звивистих і прямих епітеліальних канальців, які починаються від кожного ниркового тільця. Нефрон включає:

  • капсулу Шумлянського-Боумена

  • проксимальний звивистий і прямий канальці

  • тонкий каналець

  • дистальний прямий і звивистий канальці

Ниркове тільце — це судинний клубочок разом з капсулою Шумлянського-Боумена. Залежно від локалізації і особливостей будови нефрони бувають кіркові і юкстамедулярні. Кіркові в свою чергу поділяються на короткі — 1 %, які цілком занурені в кіркову речовину і проміжні — 80 %,це петлі, які спускаються у зовнішню зону мозкової речовини. Юкстамедулярні нефрони становлять 20 %, вони дуже довгі і глибоко сягають мозкової речовини.

40)Механізм утворення сечі. Склад сечі, її кількість і фізичні властивості. Діагностичне значення складу сечі.

Система виділення.У тонкій і товстій кишках відбуваються три взаємозв'язані процеси: завершальний гідроліз живильних речовин, перистальтика, всмоктування продуктів гідролізу в кров і лімфу.

Скорочення гладких м'язів тонкої кишки забезпечують перемішування химуса з травними секретами, що сприяє гідролізу речовин і всмоктуванню; переміщення химуса від дуоденум до товстої кишки.

Кишковий сік містить основні ферменти, які завершують гідроліз поживних речовин. Гідроліз речовин в кишках здійснюється завдяки порожнинному і мембранному травленню.

Порожнинне травлення - це гідроліз харчових речовин, який здійснюється під впливом ферментів в порожнині кишки.

Мембранне або пристінкове травлення - це гідроліз на поверхні мембрани мікроворсинок ентероцитів, яке поєднане зі всмоктуванням продуктів гідролізу в кров і лімфу. Всмоктування мономерів вуглеводів і амінокислот в кров відбувається завдяки вторинно-активному транспорту разом з іонами Na+.

Ця система здійснює виведення з організму кінцевих продуктів метаболізму, чужорідних речовин, надлишку речовин, шлаків, токсинів, тим самим беручи участь у підтримці параметрів гомеостазу.

Нирки є головним парним органом системи виділення. Структурно-функціональною одиницею нирок є нефрон. Сеча, яка в них утворюється, надходить по сечоводах до сечового міхура і виводиться з нього назовні. За добу утворюється 1 - 1,8 л сечі (добовий діурез)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]