Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
457
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

43. Статеві органи. Загальна характеристика системи статевих органів

У людини статеві органи тісно пов'язані з органами виділення, утворюючи єдину сечостатеву систему. Статеві органи (як жіночі, та і чоловічі) поділяють на внутрішні та зовнішні. Внутрішні чоловічі статеві органи: яєчка з придатками, сім'явивідні протоки з сім'яними міхурцями, сім'явпорскувальні протоки, передміхурова залоза і куперові залози. Три останні утвори виділяють секрети, суміш яких утворює сім'яну рідину, що сприяє збільшенню рухливості сперматозоїдів. Зовнішні чоловічі статеві органи: мошонка, що вміщує яєчка (або ядра), і статевий член. Внутрішні жіночі статеві органи: яєчники, матка, фаллопієві труби, піхва. Зріла яйцеклітина, яка закладена в яєчнику, потрапляє через маткову трубу у матку, в порожнині якої є три отвори: два ведуть в маткові труби, третій — у піхву. Зовнішні жіночі статеві органи: жіноча соромітна ділянка (лобкове підвищення, великі й малі соромітні губи, переддвер'я піхви, залози і цибулини переддвер'я, дівоча пліва) і клітор, що є рудиментальним органом, гомологом печеристих тіл статевого члена. Статеві органи характеризують первинні статеві ознаки.

44. Короткі відомості про чоловічі статеві органи. Їх будова та функції.

Статевий член — чутливий зовнішній статевий орган чоловіка. Служить задля виведення сечі із сечового міхура, статевих відносин.Розрізняють корінь (основа), тіло (стовбур) і головку статевого члена. Стовбур утворений двома печеристими і губчастими тілами, що містять велику кількість заглиблень, які легко заповнюються кров'ю. Губчасте тіло на кінці статевого члена закінчується конусоподібним потовщенням — головкою статевого члена. Край головки, покриваючи кінці печеристих тіл, зростається з ними, утворюючи потовщення по колу, за яким розташовується вінцева борозна. Головка покрита тонкою ніжною шкірою з великою кількістю залозок, що виробляють смегма.На головці статевого члена є велика кількість нервових закінчень, що робить її найбільш чутливою при дотику. На верхній частині головки є отвір — це вихід уретри, через який здійснюється як сечовипускання, так і викид сперми.Зовнішній вигляд статевого члена, як і інших частин тіла людини, дуже індивідуальний. Прямий статевий член зустрічається рідко, часто статевий член у спокійному стані здається прямим, але при ерекції викривляється.

Мошонка — шкірно-м'язовий орган, у порожнині якого розташовані яєчка, придатки і початковий відділ сім'яного канатика, розділені між собою перегородкою, якої зовні відповідає ембріональний шов. Шов може бути добре помітний або, навпаки, майже не видно. На здоров'я це ніяк не впливає.Шкіра мошонки пігментована, вкрита рідкими волоссям, містить велику кількість потових і сальних залоз, секрет яких має специфічний запах. Розміщення яєчок у мошонці дозволяє створювати для них температуру нижче, ніж усередині тіла. Оптимальною температурою вважається 34 — 34,5 ° С. Температура підтримується приблизно постійною за рахунок того, що мошонка опускається нижче в теплих умовах і підтягується до тіла в холодних умовах.

Сім'яники, яєчка — чоловічі парні статеві залози (гонади) самців, в яких утворюються сперматозоїди та статеві гормони.Яєчка у мошонці відділені одне від одного перетинками з сполучної тканини, розміщені здебільшого на різному рівні. Яєчко складається з звивистих сім’яних канальців, в яких розвиваються сперматозоїди. Загальна довжина канальців — біля 70 см. Вони оточені перетинками з сполучної тканини, в яких розташовані скупчення клітин Лейдига. Ці клітини продукують чоловічі статеві гормони — андрогени, зокрема тестостерон. Ці гормони підтримують статеву систему чоловіків у функціональному стані, без них статеві органи не досягають повного розвитку. Крім того вони відповідають за формування вторинних статевих ознак. Функції яєчка знаходяться під контролем передньої долі гіпофіза.

45. Жіночі статеві органи, їх будова та функції. Поняття про овуляцію, менструацію.

Лобок - нижня ділянка передньої черевної стінки жінки, злегка піднімається завдяки добре розвиненому підшкірно-жировому шарі. Область лобка має виражений волосяний покрив, який зазвичай темніше, ніж на голові, і по зовнішньому вигляду являє собою трикутник з різко окресленою верхньою горизонтальною кордоном і вершиною, спрямованою вниз.

Статеві губи (сороміцькі губи) - складки шкіри, розташовані з двох сторін від статевої щілини і передодня піхви. Розрізняють великі і малі статеві губи

Великі статеві губи - складки шкіри, в товщі яких розташована багата жиром клітковина. Шкіра великих статевих губ має багато сальних і потових залоз і в період статевого дозрівання зовні покривається волоссям. У нижніх відділах великих статевих губ розташовуються бартолінових залози. У відсутність сексуальної стимуляції великі статеві губи зазвичай зімкнуті по середній лінії, що створює механічний захист для уретри і входу в піхву.

Малі статеві губи розташовані між великими статевими губами у вигляді двох тонких ніжних шкірних складок рожевого кольору, що обмежують переддень піхви. Вони мають велику кількість сальних залоз, кровоносних судин і нервових закінчень, що дозволяє вважати їх органом статевого відчуття. Малі губи сходяться над клітором, утворюючи шкірну складку, звану крайньою плоттю клітора. При статевому збудженні малі статеві губи насичуються кров'ю і перетворюються на пружні валики, що звужують вхід у піхву, що збільшує інтенсивність сексуальних відчуттів при введенні статевого члена.

Клітор - жіночий зовнішній статевий орган, розташований у верхніх кінців малих статевих губ. Це унікальний орган, єдина функція якого полягає в тому, щоб концентрувати і накопичувати сексуальні відчуття. Величина і зовнішній вигляд клітора мають індивідуальні відмінності. Довжина - близько 4-5 мм, але у деяких жінок він досягає 1 см і більше. При сексуальному збудженні клітор збільшується в розмірах.

Переддень піхви - щілиноподібні простір, обмежений з боків малими статевими губами, спереду - клітором, ззаду - задньою спайкою статевих губ. Зверху переддень піхви прикрите невинною плівою або її залишками. У переддень піхви відкривається зовнішній отвір сечівника, розташоване між клітором і входом у піхву. Переддень піхви чутливо реагує на дотик і в момент статевого збудження наливається кров'ю, утворюючи пружну еластичну «манжетку», яка зволожується секретом великих і малих залоз (піхвова мастило) і відкриває вхід у піхву.

Бартолінових залози (великі залози передодня піхви) розташовані в товщі великих статевих губ у їх підстави. Величина однієї залози близько 1,5-2 см. Залози при статевому збудженні і зносинах виділяють тягучу сірувату багату білком рідину (піхвова рідина, мастило).

Піхву (вагіна) - внутрішній статевий орган жінки, який бере участь в процесі статевого акту, а в пологах є частиною родового каналу. Довжина піхви у жінок, в середньому, 8 см. Але у деяких воно може бути довшим (до 10-12 см) або коротше (до 6 см). Усередині піхву вистелена слизовою оболонкою з великою кількістю складок, що дозволяє йому розтягуватися в процесі пологів.

Яєчники - жіночі статеві залози, з моменту народження в них міститься більше мільйона незрілих яйцеклітин. У яєчниках також утворюються гормони естроген і прогестерон. Завдяки постійному циклічному зміни змісту цих гормонів в організмі, а також виділенню гормонів гіпофізом відбуваються дозрівання яйцеклітин і їх подальший вихід з яєчників. Цей процес повторюється приблизно через кожні 28 днів. Звільнення яйцеклітини називається овуляцією. У безпосередній близькості від кожного яєчника розташовується фаллопієвих труб.

Фаллопієві труби (маткові труби) - дві порожнисті трубки з отворами, що йдуть від яєчників до матки і відкриваються в її верхній частині. На кінцях труб поблизу яєчників є ворсинки. Коли яйцеклітина виходить з яєчника, ворсинки своїми безперервними рухами намагаються захопити її і загнати в трубу, щоб вона могла продовжувати шлях до матки.

Матка - порожнистий орган, що має форму груші. Розташовується вона в порожнині таза. Під час вагітності матка збільшується в міру росту плода. Стінки матки складаються з шарів м'язів. З початком сутичок і під час пологів м'язи матки скорочуються, шийка матки розтягується і розкривається і плід виштовхується в родовий канал.

Шийка матки являє собою її нижню частину з проходом, що з'єднує порожнину матки і піхву. Під час пологів стінки шийки матки стоншуються, зів шийки матки розширюється і набуває вигляду круглого отвори з діаметром приблизно 10 сантиметрів, за рахунок цього стає можливим вихід плоду з матки в піхву.

Овуля́ція — вихід яйцеклітини з яєчника в порожнину тіла в результаті розриву зрілого фолікула яєчника. З порожнини тіла яйцеклітина потрапляє до яйцеводу (який у жінок називається матковими трубами), де відбувається запліднення.Кілька днів до і після моменту овуляції являють собою фертильную фазу. У середньому, овуляція наступає на чотирнадцятий день менструального циклу. Однак, відхилення від середнього спостерігається часто і в певній мірі є нормальним. Тривалість менструального циклу сама по собі не є надійним джерелом інформації про день настання овуляції. Хоча зазвичай при більш короткому циклі овуляція настає раніше, а при тривалішому — пізніше, тривалість фази жовтого тіла у різних жінок може розрізнятися на тиждень і більше.

Менструа́ція — частина менструального циклу жіночого організму, відторгнення функціонального шару ендометрію, що супроводжується кровотечею.Менструальний цикл відбувається з-за циклічних змін у яєчниках і матці, які обумовлені циклічними гормональними змінами. Регулювання циклу досить складна, в ній беруть участь не лише статеві органи,а також центральна нервова система (головний мозок).Тривалість нормальної менструації становить 3 -7 днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]