Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
456
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

78. Синапс. Класифікація синапсів. Механізм синаптичної передачі.

Синапс – це морфофункцiональне утворення ЦНС, що забезпечує передачу сигналу з нейрона на інший нейрон або з нейрона на ефекторну клітину (м’язеве волокно, секреторну клітину). Всі синапси ЦНС можна класифікувати в такий спосіб. 1. По локалізації: центральні (головний і спинний мозок) і периферичні (нервово-м’язевий, нейросекреторний синапс вегетативної нервової системи). Центральні синапси можна у свою чергу розділити на аксо-аксональнi, аксо-дендротичнi (дендритнi), аксо-соматичнi, дендро-дендротичнi, дендро-соматичнi і т.п. Відповідно Г. Шеперду, розрізняють реципрокнi синапси, послідовні синапси і синаптичнi гломерули (різноманітним засобом сполучені через синапси клітини). 2. По розвитку в онтогенезі: стабільні (наприклад, синапси дуг безумовного рефлексу) і динамiчнi, що з’являються в процесі індивідуального розвитку. 3. За кінцевим ефектом: гальмiвнi і збудливі. 4. По механізму передачі сигналу: електричні, хімічні, змішані. 5. Хімічні синапси можна класифікувати по природі медiатора- холiнергiчнi (медiатор АХ), адренергiчнi (НА), дофамiнергiчнi (дофамiн), ГАМК-ергiчнi, глiцинергiчнi, глутаматергiчнi, аспартатергiчнi.

79. Нерви та нервові вузли (ганглії).

Нерви та нервові вузли (ганглії). Нерви — це скупчення відростків нервових клітин, вкритих спільною оболонкою. Рухові нерви — це нерви, які складаються з аксонів рухових нейронів. Чутливі нерви — це нерви, які складаються з дендритів чутливих нейронів. Більшість нервів — змішані нерви, тобто містять як аксони, так і дендрити. Нерви поділяються на: 1.Черепно-мозкові – 12 пар. 2.Спинномозкові – 31 пара. Функція нервів — за допомогою нервів та їх розгалужень здійснюється зв’язок ЦНС з органами і всі системи органів об’єднуються в єдине ціле – здійснюється цілісність організму. Нерви у хребетних тварин складаються із трьох основних груп волокон (А,В і С), які різняться за електрозбудливістю, швидкістю розвитку потенціалу дії, його компенсацією і швидкістю проведення. Група А включаєнайтовщі добре мієлінізовані моторні і чутливі нервові волокна, є неоднорідною: в ній виділяють підгрупи альфа-, бета-, гама- і дельта-волокон. Багато нервів і їх розгалужень на периферії окрім нервових волокон мають нервові вузли (ганглії), які складаються з нейронів, відростки яких входять до складу нервів. Нервовий вузол — це обмежене анатомічне скупчення тіл нейронів, розміщене по ходу нерва і оточене сполучнотканинною капсолою. Нервові вузли розміщуються всередині різних органів або коло них. Два довгих ланцюж ки таких вузлів тягнуться по обидва боки хребта. Найбільші вузли, які утворюють сонячне сплетення, лежать у черевній порожнині.

80. Спинний мозок, його будова і функції Починається спинний мозок від довгастого відділу головного мозку, а закінчується в поперековому відділі. За кількістю хребців він ділиться на сегменти. Їх в організмі людини налічується тридцять один. Кожен сегмент має корінці – два спереду і два ззаду. Передній корінець з’єднується із заднім корінцем, утворюючи змішаний нерв. У ньому знаходяться волокна. Спинний мозок, будова його, цікаво вивчити в площині. Якщо розглянути його в розрізі, то можна помітити в центрі каналу сіра речовина, за формою нагадує метелика. Це скупчення нервових клітин. Воно оточене білою речовиною, що представляє собою провідні шляхи, і вони з’єднують сегменти мозку разом. Провідні шляхи можна розділити на два типи – висхідні, які передають в головний мозок сигнали збудження, і спадні – ті, які проводять відповідь від мозку до органів. Спинний мозок, будову і функції якого не були відомі раніше, тепер вивчений і не представляє складнощів. Функції спинного мозку поділяють на дві великі категорії. До першої відносять рефлекторну, а до другої – провідникову. Суть рефлекторної функції полягає в тому, що він акумулює роботу всіх рефлекторних дуг, тим самим контролюючи і вегетативні і соматичні функції організму. Певний сегмент спинного мозку приводить в дію ділянку шкіри або м’яз, як яскравий приклад можна навести рухові рефлекси. Наприклад, при ударі чим або по коліну виникає рефлекс різкого розгинання колінної чашечки. Крім цього, спинний мозок контролює такі рефлекси, як виділення поту, розширення зіниць, рухливість діафрагми. Прийом інформації та передача її спинним мозком просто приголомшують – сигнал передається зі швидкістю від шістдесяти до ста двадцяти метрів в секунду (у різних типах волокон по-різному). Ця швидкість необхідна для того, щоб реакція людини на подразники була якомога швидкою. Таким чином, організм сам себе захищає. А крижовий відділ відповідає за сечостатеву систему – там знаходиться центр регулювання дефекації, сечовипускання, статевої функції. Суть провідникової функції полягає у проведенні імпульсів до головного мозку, а потім після обробки інформації – тому до частин людського тіла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]