Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
456
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

83) Середній і задній мозок, їх будова і функціональне значення.

Середній мозок розташований між мостом внизу і проміжним мозком вгорі. До середнього мозку відносяться ніжки мозку і дах середнього мозку. Середній мозок має порожнину, так званий водопровід мозку – вузький канал, який з’єднує III і IV шлуночки мозку.

Дах середнього мозку, або пластинка четверохолмія, поперечної і поздовжньої борознами розділена на два верхніх і два нижніх горбка. Ядра, утворені нервовими клітинами верхніх горбків, є підкірковими центрами зору, а нижніх горбків – підкірковими центрами слуху.

Задній мозок становлять дві основні частини: вароліїв міст і розташований позаду нього мозочок. Перший зовні нагадує товстий білий валик і знаходиться над довгастим мозком. Задня дорсальна поверхня варолієвого моста прикрита мозочком, а передня вентральная представлена численними поперечними волокнами, що переходять у середню мозжечкову ніжку. У бульбарно-бруківку борозенку виходять нервові корінці. По центральній борозні мосту проходить основна мозкова артерія. Загалом, задній мозок має досить складну будову.

Відповідальною областю нервової системи, в якій завдяки дії ядер замикаються ланцюга великого числа вегетативних і соматичних рефлексів, є задній мозок. До таких відносять, наприклад, жувальний і ковтальний рефлекси; регулювання інтенсивності слиновиділення як секреції слинних залоз.

84.Проміжний мозок, будова, значення.

Проміжний мозок розташований вище середнього мозку, під півкулями великого мозку. Його структури в основному приховані півкулями кінцевого мозку. У проміжному мозку розрізняють: парний таламус (зорові горби), зарубіжних, надбугорной області і гіпоталамус (подбугорная область). Проміжний мозок (diencephalon) — відділ головного мозку, який розташований між середнім і кінцевим мозком. Цей відділ головного мозку розвивається із переднього мозкового пухиря.

у ньому виділяють: ділянку зорового мозку (thalamencephalon), яка розташована в дорзальних відділах і філогенетично є більш молодою, тапідзоровогорбкову ділянку (hypothalamus), що об'єд­нує вентральні відділи проміжного мозку і є філогенетично більш старою. Порожниною проміжного мозку є III шлуночок.

До ділянки зорового мозку відносять: власне зоровий горб (thalamus),надталамічна ділянка (epithalamus), заталаміч­на ділянка(metathalamus).

Зоровий горб, таламус,— парний утвір яйцеподібної фор­ми, в якому розрізняють чотири поверхні:

верхня — вільна, яка бере участь в утворенні дна центра­льної частини бічного шлуночка;

• присередня — вільна, яка утворює бічну стінку III шлу­ночка;

• нижня — зрощена із середнім мозком.

• бічна — зрощена з внутрішньою капсулою мозку.

У передній частині верхньої поверхні таламуса знаходить­ся передній горбок, а в задній частині — стовщення, яке нази­вається подушкою. На межі присередньої і верхньої поверхонь знаходиться мозкова смугаталамуса, що продовжується в три­кутник повідців (утвір епіталамуса).

рожниною проміжного мозку є III шлуночок.

85) Поняття про черепно-мозкові нерви. Передній ( кінцевий ) мозок.

Черепні нерви мають особливості, які відрізняють їх від спинномозкових нервів. Ці особливості залежать головним чином від інших умов розвитку мозку і голови порівняно зі спинниммозком і тулубом. Перш за все перші два черепних нерва, пов'язані з переднім мозком, за своїм характером і походженням займають абсолютно окреме положення серед усіх нервів. Вони є виростами мозку. Решта черепні нерви, хоча принципово і невідрізняються від спинномозкових нервів, але тим не менш для них характерно те обставина, що жоден з них не відповідає повному спинномозговому нерву, що складається з переднього і заднього корінців.

Кожен з черепних нервів єнебудь один з цих двох корінців, які в області голови ніколи не з'єднуються разом, що нагадує подібні ж відносини, що існують у спинномозкових нервів примітивних хребетних (міноги). III, IV, VI, XI і XII черепні нерви відповідають переднім корінцяхспинномозкових нервів, а V, VII, VIII, IX і X нерви гомологічних заднім.

Особливості черепних нервів пов'язані з прогресивним розвитком головного мозку. Черепні нерви, як і спинномозкові, мають ядра сірої речовини: соматично-чутливі (відповіднізаднім рогам сірої речовини спинного мозку), соматично-рухові (відповідні передніх рогів) і вегетативні (відповідні бічним рогам). Останні можна розділити на вісцеральної-чутливі і вісцеральної-рухові, з якихвісцеральної-рухові іннервують не тільки неісчерченних (гладку) мускулатуру, але і скелетні м'язи вісцерального походження.

Передній мозок (лат. prosencephalon) — передня частина головного мозку, що складається з двох півкуль. Включає сіру речовину кори, підкіркові ядра, а також нервовіволокна, що створюють білу речовину. Передній мозок, середній мозок і задній мозок — три основні складові мозку, що розвилися у центральній нервовій системі.

На п'яті-бульбашковій стадії розвитку з переднього мозку виділяється проміжний мозок(таламус, епіталамус, субталамус, гіпоталамус і метаталамус), а також кінцевий мозок. Кінцевий мозок складається з кори головного мозку, білої речовини і базальних гангліїв.

Коли у ембріона передній мозок не може розділитися на дві частки, результатом цього стає стан, відомий як голопрозенцефалія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]