Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_pitan_ekzamenu_z_anatomiyi_1.docx
Скачиваний:
456
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
424.46 Кб
Скачать

12) М’язова система, її роль і загальні властивості.

М’язи становлять основний об’єм тіла і більшу частину його маси. Вони поділяються на три типи: поперечно-смугасті скелетні м’язи, гладкі мимовільні м’язи і серцевий м’яз. Усім м’язам властиві: збудливість, провідність і здатність скорочуватися та розслаблятися, повертаючись до попереднього стану. Провідність — це здатність м’яза проводити нервові імпульси, збудливість і скоротливість м’яза визначаються центральною нервовою системою.

Як м'язова тканина М'язами називають спеціальні органи тварин і людини, за рахунок скорочення яких ми можемо рухатися. Утворені вони спеціальними білковими структурами, які мають здатність до скорочення. Потрібно сказати, що м'язова система утворює комплект разом з компонентами сполучної тканини, нервами і кровоносними судинами.

У людському тілі є близько 600 м'язів. Велика частина з них утворюють строго симетричні освіти по обидва боки тіла. У середньостатистичного чоловіка м'язова тканина складає близько 42% від загальної ваги тіла, а у жінок ця частка становить 35% (в середньому). Якщо ж мова йде про літніх людей, то у них це кількість знижується до 30% або менше. У професійних спортсменів частка м'язової маси може збільшуватися до 52%, а в атлетів - до 63% і більше.

13) Непосмуговані (гладкі ) та посмуговані (поперечносмугасті скелетні ) м’язи.

Посмугована м'язова тканина (скелетна) (рис. 17) складаєть­ся з волокон циліндрич­ної форми (довгих і ко­ротких). Кожне м'язове волокно складається і оболонки (сарколеи), яка оточує саркоплазму з великою кількістю ядер.Оскільки робота м'язового волокна дуже напружена і потребує багато енергії та кисню, то в ньому міститься багато мітохондрій. Ця тканина входить до складу скелетної і мімічної мускулатури, м'язів рота, язика, глотки, гортані, верхньої частини стравоходу, діафрагми.Серцевий м 'яз утворений також з посмугованої тканини, яка має свої особливості будови і функцій (рис. 18). На відміну від скелетної, клітини серцевого м'яза (міокардіоцити) утворюють між собою особ­ливий зв'язок — нексуси (стик зовнішніх мембран), зв'язуючи серце­вий м'яз в єдине ціле. Скорочується серцевий м'яз на відміну від ске­летного, незалежно від нашої волі. Його робота здійснюється автома­тично і регулюється збудженнями, що виникають у самому серці, а та­кож надходять від центральної нервової системи по особливих нервах.Гладенька мускулатура (непосмугована м'язова тканина, гладенька м'язова тканина) — один із типів м'язової тканини, що складається із невеликих веретеноподібних клітин,міоцитів, без поперечної посмугованості із одним центральним ядром, міститься у стінках порожнистих органів, крім серця, зокрема в кровоносних судинах, травному тракті, матці,сечоводах, сечовому міхурі, сечівнику тощо. Основною функцією гладеньких м'язів є просування рідин і об'єктів вздовж внутрішніх шляхів, завдяки ритмічному скороченню. Оскільки вони іннервуються вегетативною нервовою системою, скорочення непосмугованих м'язів відбувається мимовільно, тобто не може регулюватись свідомо. Гладенька мускулатура розвивається із мезенхіми за рахунок розмноження й ущільнення її клітин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]