Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.docx
Скачиваний:
271
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
325.32 Кб
Скачать

Тема 14. Організація збору даних.

 

1. Способи збору даних.

2. Основні етапи збору даних.

3. Підсумкові документи.

 

1. Способи збору даних

Під час проведення емпіричного соціологічного дослідження методами інтерв'ю чи роздавального анкетування керівник дослідницького проекту повинен розв'язати питання про спосіб збирання даних. Можна виокремити два основних підходи до цього питання: замовити збір даних організації, яка має мережу інтерв'юерів, або організувати цей процес власноруч.

Кожен з цих способів має свої переваги та недоліки. Тому на етапі проектування керівник дослідження повинен ретельно зважити усі «за» і «проти» того чи іншого способу в межах свого проекту і після узгодження із замовником або керівником установи, який фінансує проект, остаточно розв'язати це питання ще до початку виконання роботи. Які ж переваги й недоліки має кожний із цих способів, котрі повинен враховувати дослідник, приймаючи рішення про спосіб збору первинної со­ціологічної інформації?

Організації (фірми) по збору даних

У наш час і в нашій країні організаціями, які збирають дані, виступають, звичайно, підрозділи при великих соціологічних центрах (інститути соціології, служби вивчення громадської думки, університетські кафедри соціології тощо), а також приватні фірми та агентства.

Головною перевагою таких організацій є те, що вони можуть мати мережу підготовлених інтерв'юерів у різноманітних регіонах країни; і якщо вибірка, передбачена дослідженням, досить розкидана, то без допомоги таких фахівців, власноруч, здійснити дослідження у встановлений термін часто-густо неможливо.

Другою перевагою замовлення цього етапу дослідження організаціям, які спеціалізуються на зборі даних, є  можливість  максимально  скоротити  терміни  дослідження, бо в разі необхідності можна залучати досить велику кількість інтерв'юерів.

Третьою особливістю такого типу організацій є те, що організації мають списки підготовлених і достатньо досвідчених інтерв'юерів, тому дослідникам немає необхідності витрачати час та кошти на підбір і загальну підготовку людей до цього виду роботи. Це особливо треба брати до уваги під час простого дослідження (наприклад, при опитуванні громадської думки). Таким чином, замовлення збору даних спеціальним службам може бути більш вигідне як з організаційної, так і з фінансової точки зору.

Однак, такий спосіб збору даних має й істотні недоліки. У першу чергу, це стосується можливостей контролю за якістю роботи і, відповідно, одержаної інформації, особливо у тих випадках, коли інформацію збирають у місцях, віддалених від дослідницького угруповання. Фактично вельми складно (часто-густо й неможливо) відвернути погану якість роботи, якщо можливості контролю за збиранням даних у дослідника обмежені. Нерідко у дослідника може не бути повної впевненості в якості первинної соціологічної інформації не тільки після завершення збору даних, а й навіть після того, як дані оброблені та проаналізовані. У такому разі, стикаючись у процесі аналізу з деякими дивними даними (артефактами чи несподіваними коефіцієнтами зв’язку), дослідник вагається перед вибором визначення причини виявленого явища. Перед ним обов'язково виникає питання: чи треба вести аналітичний пошук об'єктивних причин чи причиною появи важко пояснюваних, на перших погляд, даних є недобросовісна робота інтерв'юерів. Таким чином, навіть якщо збір даних був здійснений дуже ретельно, брак повної впевненості дослідника в якості проведеної роботи істотно шкодить йому під час аналізу інформації.

Збирання даних власними силами

Коли дослідник сам організує працю інтерв'юерів, у нього значно більше можливостей проконтролювати процес збирання даних. Крім того, оскільки дослідник особисто бере участь у доборі та підготовці інтерв'юерів, то й інтерв'юери значно більше відчувають особисту відповідальність перед авторами проекту.

У разі самостійної організації процесу збору інформації вища не тільки якість контролю, а й упевненість дослідника щодо вірогідності даних. Крім того, навіть якщо при збиранні інформації були які-небудь відхилення, накладки, непорозуміння, то дослідник, знаючи про них, легше визначить, чи є деякі несподівані дані результатом зниження якості під час збору інформації і як це вплинуло на результати дослідження, чи пояснення треба шукати в об'єктивних соціальних реаліях і поглиблювати змістовний аналіз.

Однак і в разі самостійної організації збору інформації є теж істотні недоліки. Насамперед треба врахувати значне додаткове навантаження, пов'язане з тягарем відповідальності за підбір і підготовку інтерв'юерів, організацію їхньої праці, повне контролювання якості виконання передбачених проектом вимог, заміну інтерв'юерів, фінансові розрахунки із досить численним складом позаштатних співробітників тощо.

Таким чином, на етапі проектування дослідницький гурт повинен зважити переваги та недоліки кожного способу, враховуючи особливості конкретного проекту й програми дослідження, власні можливості, потреби та ресурси, і вирішити, який спосіб збору інформації має перевагу для цього проекту.

У кожному дослідженні є свої особливості, які можуть впливати на цей вибір, але у найзагальнішому вигляді рекомендації на користь вибору того чи іншого способу організації збору даних можуть бути такими.

Збір даних краще замовити організаціям, які спеціалізуються на збиранні первинної соціологічної інформації, у наступних випадках:

1)  дослідження проводиться за досить простою анке­тою, легко доступною для розуміння й заповнення;

2)  зібрати дані треба у якомога стисліший термін;

3)  вибірка типова і при цьому вельми розкидана.

Самостійну організацію збору даних краще здійснювати в разі наступних особливостей проекту:

1) проект є науково-дослідницьким, із заздалегідь запланованими і не лімітованими термінами, тобто немає необхідності зафіксувати думку (почуття, стани) великої кількості людей приблизно в один і той самий час;

2) дослідницький гурт має достатній штат постійних співробітників, чиї зусилля можна тривалий час (від півроку до одного року) зосередити на виконанні цього проекту;

3) вибірка або компактна (одне чи кілька великих підприємств, установ, один населений пункт тощо), або, навпаки, деякі одиниці вибірки перебувають у надто віддалених чи важко доступних місцях.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]