Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.docx
Скачиваний:
271
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
325.32 Кб
Скачать

2. Уточнення та інтерпретація основних понять.

З метою використання єдиного понятійного апарату в програмі визначаються основні поняття, їх емпірична інтерпретації та операціоналізація, тобто відбувається їх теоретичне уточнення, знаходження їх аналогів у соціальній дійсності (емпіричних індикаторів) та засобів заміру чи фіксації індикаторів (індексів).

Логічний аналіз припускає точне, всебічне пояснення їх змісту та структури і як наслідок - дозволяє скласти чітке уявлення про предмет дослідження. У такому аналізі застосовують такого типу логічні процедури, як інтерпретація та операціоналізація понять. Пошук емпіричних визначень понять називають інтерпретацією, уточненням понять. Перш за все виділяються ключові поняття певного явища з точки зору розуміння проблеми. (Зауважимо: в різних ситуаціях, по­няття можуть відображати (вміщувати) різні значення, розуміння). Суть цих процедур полягає у логічному структуруванні, тлумаченні (поданні) та уточненні змісту основних понять, котрі є головними компонентами у визначенні предмета дослідження. Це дозволяє дати опис і основних сторін предмета дослідження.

Особливе значення надається і операціоналізації понять, котрі певною мірою, ніби задають хід дослідженню, диктують логіку вивчення проблеми. Процедура інтерпретації основних понять здійснюється у формі пошуку тих окремих «підпонять», котрі і характеризують складові розуміння цього терміна. Надалі, на цьому етапі логічного аналізу інтерпретація поступається місцем уточненню (деталізація інтерпретації) основних понять. Ця процедура продовжує і деталізує інтерпретацію у вигляді розчленування раніше виділених складових основного поняття на їх елементи - ведучі характеристики предмета дослідження.

Більш простою формою операціоналізації є структурна. Однак для поглибленого аналізу предмета дослідження передбачають не тільки його структурування, а і вияв допустимих причин та факторів, які визначають характер стану, зміст та зміни даного явища. Тому схема операціоналізації основного поняття включає і факторну операціоналізацію. Такого типу комплексне «розчленування» основного поняття показано на прикладі «стану організації навчального процесу»).

При розробці програми важливо виділити основні поняття. Вони займають основне місце у визначенні предмета дослідження. Логічний аналіз понять вимагає глибокого і точного пояснення їх змісту і структури. Потім визначається співвідношення елементів, властивостей соціального явища, що досліджується. Аналіз цих елементів і властивостей дає досліднику реальну уяву про стан (статику, динаміку) соціологічного явища, що досліджується. Наприклад, необхідно вивчити соціальну активність студентів (вузу, міста, регіону і т д ). Логічний аналіз категоріїсоціальна активність вимагає виділити більш дрібні поняття, які є її складовими. До них відноситься активність навчальна, політич­на, культурна і т. д. Ще більше деталізуючи, розшифровуючи ці поняття, ми підходимо до визначення сутності окремих елементів дослідження. Дані поняття все більше наближаються до показників, які можна "закладати" в анкету у вигляді конкретних запитань.

Спочатку здійснюємо інтерпретацію, тобто розкриваємо зміст основного поняття, враховуючи різні варіанти його теоретичного трактування в різних наукових джерелах. Потім з основного поняття, як вже вказувалось, вичленуємо більш часткові поняття, які входять у нього і мають менший рівень абстрактності. Наступний етап - операціоналізація понять, тобто подальше членування і деталізація понять до рівня однозначно зрозумілих термінів, знаходження їх аналогів в реальному житті (іншими словами, емпіричних індикаторів).

Структурна операціоналізація - це розчленування основного поняття на складові елементи - головні ознаки предмета дослідження, факторна - це вияв і аналіз уявлених причин, які визначають характер явища, що вивчається.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]