Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія пахомов.docx
Скачиваний:
423
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
38.49 Mб
Скачать

12.3. Експертна оцінка впливу проектованої та здійснюваної антропогенної діяльності на довкілля

Основна ідея. Експертна оцінка впливу проектованої та здійснюваної антропогенної діяльності здійснюється шляхом оцінки кваліфікованими експертами чи експертною групою документації, яка вичерпно характеризує цю діяльність, — розділом ОВНС для проектованої та НЕЕО для здійснюваної діяльності. Ці документи ідентичні у способах оцінки впливу антропогенної діяльності на довкілля, але різняться за алгоритмом розробки та передачі цих документів на експертизу. Державна екологічна експертиза ОВНС та НЕЕО прово

диться експертними підрозділами Мінекології відповідно до законів України «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про екологічну експертизу».

Смислові зв’язки. Проектована діяльність — громадські слухання — розділ ОВНС — ЗЕН — екологічна експертиза. Екологічна ситуація в зоні впливу здійснюваної діяльності — моніторинг — громадські слухання — НЕЕО — екологічна експертиза.

Ключові терміни. Проектована діяльність, здійснювана діяльність, екологічна експертиза, громадські слухання, ОВНС, ЗЕН, НЕЕО, екологічний ризик, стресор, компоненти довкілля, еколого-експертний підрозділ.

Мета — охарактеризувати алгоритм експертної оцінки впливу проектованої та здійснюваної діяльності на стан навколишнього середовища, який полягає у випадку проектованої діяльності в аналізі сучасного стану довкілля, в прогнозній оцінці його зміни в результаті здійснення проектованої діяльності та розробці методів мінімізації впливу на довкілля проектованої діяльності, що фіксується в розділі ОВНС проекту. У випадку оцінки екологічної ситуації на екологічну експертизу передається НЕЕО, в якому формуються особливості впливу діючого об’єкта на довкілля.

12.3.1. Правові та нормативні основи експертної оцінки впливу проектованої та здійснюваної антропогенної діяльності на довкілля

Законодавчо та нормативно закріпленим методом оцінки впливу проектованої та здійснюваної діяльності на навколишнє середовище є екологічна експертиза. Законодавчий статус екологічної експертизи закріплюється законами України «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про екологічну експертизу». Згідно із законом «Про екологічну експертизу» «Екологічна експертиза в Україні — вид науково-практичної діяльності спеціально уповноважених державних органів, еколого-експертних формувань і об’єднань громадян, що ґрунтується на міжгалузевому екологічному дослідженні, аналізі та оцінці передпроектних, проектних та інших матеріалів чи об’єктів, реалізація та дія яких може негативно впливати або впливає на стан навколишнього природного середовища і спрямована на підготовку висновків про відповідність запланованої чи здійснюваної діяльності нормам і вимогам законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання та відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки».

Мета екологічної експертизи — запобігання негативному впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людей, а також оцінка ступеня екологічної безпеки господарської діяльності та екологічної ситуації на окремих територіях і об’єктах. Основні завдання екологічної експертизи:

  1. визначення ступеня екологічного ризику та безпеки запланованої чи здійснюваної діяльності;

  2. організація комплексної, науково обґрунтованої оцінки об’єктів екологічної експертизи;

  3. встановлення відповідності об’єктів експертизи вимогам екологічного законодавства;

  4. оцінка впливу діяльності об’єктів екологічної експертизи на стан навколишнього середовища та якість природних ресурсів;

  5. оцінка ефективності, повноти, обґрунтованості та достатності заходів щодо охорони навколишнього природного середовища;

  6. підготовка об’єктивних, всебічно обґрунтованих висновків екологічної експертизи.

Основні принципи екологічної експертизи:

  1. гарантування безпечного для життя та здоров’я людей навколишнього природного середовища;

  2. збалансованість екологічних, економічних, медикобіологічних і соціальних інтересів та врахування громадської думки;

  3. наукова обґрунтованість, незалежність, об’єктивність, комплексність, варіантність, превентивність, гласність;

  4. екологічна безпека, територіально-галузева та економічна доцільність реалізації об’єктів екологічної експертизи, запланованої чи здійснюваної діяльності; 5) державне регулювання; 6) законність.

Об’єкти екологічної експертизи — проекти законодавчих та інших нормативно-правових актів, документація із впровадження нової техніки, технологій, матеріалів, речовин, продукції, генетично модифікованих організмів, реалізація яких може призвести до порушення екологічних нормативів, негативного впливу на стан навколишнього природного середовища. Екологічній експертизі можуть підлягати екологічні ситуації, що склалися в окремих населених пунктах і регіонах, а також діючі об’єкти та комплекси, що мають значний негативний вплив на стан навколишнього природного середовища. Існує спеціальний порядок проведення екологічної експертизи військових, оборонних та інших об’єктів, інформація про які становить державну таємницю.

57

Найпоширеніші об’єкти екологічної експертизи:

  • для проектувальної діяльності — проекти будівництва нових об’єктів антропогенної діяльності. Експертній оцінці підлягає спеціальний том передпроектної чи проектної документації «Оцінка впливів на навколишнє середовище» (ОВНС), який спеціально розробляється для екологічної експертизи у складі проектної документації на нове будівництво, розширення, реконструкцію та технічне переоснащення об’єктів промислового й цивільного призначення. При розробленні матеріалів ОВНС ліцензовані на цю діяльність організації керуються вимогами Державних будівельних норм ДБН А. 2.2-1-2003, стандарту України ДСТУ ISO-14001-97, чинними санітарними та протипожежними нормами, а також місцевими екологічними умовами та обмеженнями.

  • для екологічних ситуацій — наукова еколого-експертна оцінка ситуації (НЕЕО) в зоні впливу діючих об’єктів і комплексів на навколишнє середовище, яка розробляється компетентними науковими підрозділами чи організаціями.

Попри відмінності у підходах і алгоритмі розробки ОВНС і НЕЕО, склад і зміст матеріалів оцінки в цих документах впливу проектованої та здійснюваної антропогенної діяльності на довкілля ідентичний.