Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія пахомов.docx
Скачиваний:
423
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
38.49 Mб
Скачать

12.2.5. Раціональне використання надр землі

Поняття раціонального використання надр тісно пов’язане з охороною надр, основними вимогами якої згідно з «Кодексом про надра» є:

  • забезпечення повного та комплексного геологічного вивчення надр;

  • додержання встановленого законодавством порядку надання надр у користування та недопущення самовільного користування надрами;

  • раціональне вилучення та використання запасів корисних копалин і наявних у них компонентів;

  • недопущення шкідливого впливу робіт, пов’язаних із користуванням надрами, на збереження запасів корисних

копалин, гірничих виробок і свердловин, що експлуатуються чи законсервовані, а також підземних споруд;

  • охорона родовищ корисних копалин від затоплення, обводнення, пожеж та інших факторів, що впливають на якість корисних копалин і промислову цінність родовищ або ускладнюють їх розробку;

  • запобігання необґрунтованій та самовільній забудові площ залягання корисних копалин і додержання встановленого законодавством порядку використання цих площ для інших цілей;

  • запобігання забрудненню надр при підземному зберіганні нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захороненні шкідливих речовин і відходів виробництва, скиданні стічних вод.

Постійне нарощування темпів видобутку продуктів для паливно-енергетичного комплексу та рудних і нерудних корисних копалин: для металургійної, хімічної, будівельної та інших галузей народного господарства призводить до значного порушення екологічного стану природного середовища та утворення в ньому небажаних напрямів розвитку природних процесів.

Найважливішою для людства у цьому комплексі є проблема охорони та раціонального використання геологічного середовища, оскільки в ньому містяться основні компоненти твердих, рідких, газоподібних корисних копалин. Крім того, в ньому містяться різні об’єкти, створені людиною в межах літосфери, — антропогенні геологічні утворення. Всі ці компоненти знаходяться у тісній взаємодії і визначають його динаміку.

Геологи, проектувальники та будівельники повинні оцінювати кожне родовище як комплекс корисних копалин. Дійсно, поряд з основною сировиною (вугіллям, залізними, мідними рудами тощо) всі складові речовини як у рудному тілі, так і в розкривних і вмісних породах, можуть бути корисними для економіки. Адже супутні компоненти (будівельні, хімічні тощо) за вартістю часто рівноцінні основній корисній копалині. У той же час розкривні та вмісні породи часто вважаються відходами гірничодобувних підприємств, і їх, як правило, складають у відвали.

Площі під відвалами бувають значно більшими, ніж площі власне кар’єрних розробок. За деякими оцінками, при видобуванні корисних копалин щорічно на поверхню землі виймається 150 млрд т так званих «пустих» порід. На початку ХХІ ст. загальна кількість піднятих на поверхню порід зросте у 4—6 разів. Із цієї величезної маси реалізується у вигляді продукції (тобто іде у виробництво) не більше 5 %. Це де

монструє потенційні можливості добувної промисловості при комплексній експлуатації родовищ.

За рахунок комплексної розробки покладів в Україні виготовляють вапнякові добрива, формувальні матеріали для лиття, шляховий та будівельний щебінь, цеглу тощо. При комплексній оцінці деякі родовища, які раніше вважалися непромисловими, переводяться в економічно рентабельні, оскільки містять певні дефіцитні для України супутні компоненти (апатити, фосфорити, боксити).

Однак повністю використовувати відвали як сировинні ресурси при нинішньому рівні розвитку науки та виробництва неможливо, тому площі під відвалами, як і всі землі, порушені гірничими роботами, повинні рекультивуватися.

Однією з основних вимог до розробки родовищ корисних копалин є застосування найраціональніших і найефективніших методів вилучення сировини з надр. Справа в тому, що через недосконалі методи добування частина розвіданих запасів корисних копалин залишається в забоях і кар’єрах. Серед них — кам’яне та буре вугілля, залізні руди, калійні солі та інші види сировини. Боротьба за зменшення цих втрат — важлива ланка охорони надр. Цьому сприяють такі заходи, як удосконалення організації робіт, упровадження нових технологій видобутку. Скажімо, при розробці нафтових родовищ значна кількість нафти залишається в надрах. Застосування нових фізико-хімічних і теплових методів підтримування пластового тиску у процесі експлуатації нафтових родовищ дало змогу збільшити видобуток нафти на 10—25 %. Проводиться також вторинне добування нафти на старих відпрацьованих родовищах за допомогою обводнення, нагні тання газу, пари, теплових методів впливу на пласт (вогневе витіснення нафти) тощо.

Більшість видів мінеральної сировини багатокомпонентні. Це, зокрема, руди чорних і кольорових металів, нафта, газ, вугілля, горючі сланці, солі тощо. Іноді буває так, що загальна цінність супутніх елементів перевищує вартість основної сировини. Повнота вилучення супутніх компонентів визначає ступінь комплексності використання даної сировини.

Унікальні за складом та кількістю солей розсоли Сиваської затоки. Комплексна переробка ропи Сиваша (рис. 12.3) дає можливість добувати окис магнію та його солі, бром, кухонну сіль тощо.

Приклад комплексного використання сировини — утилізація супутнього нафтового газу. Відомо, що з кожною тонною нафти добувають до 150, а іноді і до 200 м3 нафтового газу — цінної енергохімічної сировини. Донедавна утилізація супутнього газу не перевищувала 65 %, значна кількість його спалювалась у факелах. Нині на окремих нафтопромислах України утилізацію газу доведено до 92—93 %.

Ще один приклад можливості комплексного використання — менілітові (бітумінозні) сланці Карпат. Запаси їх практично необмежені. Окрім безпосереднього використання як низькосортної енергетичної сировини, можлива також переробка їх для одержання різноманітних будівельних матеріалів (керамзиту, щебеню, кам’яного литва, асфальтобетону, сланцевої смоли тощо). У Львівсько-Волинському басейні цінною енергетичною та хімічною сировиною є сапропеліти, які залягають разом з гумусовим вугіллям і при видобутку останнього залишаються у надрах.

І, нарешті, ще одним дуже важливим аспектом охорони надр є виявлення, реєстрація та охорона геологічно цінних об’єктів, еталонів літосфери.