Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
343
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

97,Види та Форми міжнародної відповідальності держав. « р

Реалізація відповідальності починається зі ставлення за вину та пред’явлення претензії.

Ставлення за вину суб’єкту міжнародного права становить собоюусну абописьмову заяву про відповідальність цього суб’єкта за порушення загального міжнародного права чи конкретних договірних зобов’язань. Ставлення завину безпідставне, якщовідсутнє порушеннянорм іпринципів міжнародного права. Уцьому разі може йтися не про ставлення завину, апро пред’явлення претензії на відшкодування шкоди.

Види міжнародної відповідальності:

  • матеріальна —► Форми:

  • Реституція .— це відшкодування правопорушником матеріальної шкоди в натурі (повернення неправомірно захопленого майна,художніхцінностей, транспортних засобів і таке інше) —►Різновид: субституція — заміна неправомірно знищеного чи пошкодженого майна аналогічним за вартістю та призначенням.

  • Репарація — це відшкодування матеріальної шкоди грошима, товарами, послугами —► застосовується, коли відновлення попереднього стану у формі ресторації є неможливим і має на меті відшкодування шкоди.

Матеріальна відповідальність є:

абсолютна не вимагає доказів того, що шкода завдана на підставі вини суб’єкта —►встановлення Факту завдання школи та причинного зв’язку з діями, шо потягли шкоду, є достатнім доказом для виникнення відповідальності й обов’язку сплатити компенсацію. Така відповідальність ше має назву об’єктивної відповідальності та застосовується, як правило, до власників джерел підвищеної небезпеки, які завдають шкоду під час правомірної діяльності.

^обмежена виникає в разі доведення того Факту, шо шкода завдана в результаті вини

чи умислу. Тому цей вид відповідальності називають ще вииною відповідальністю.

  • політична (нематеріальна) —► Форми:

  • ресторація —► відновлення правопорушником попереднього стану та взяття ним відповідальності за всі несприятливі наслідки (наприклад, звільнення незаконно зайнятої території та несення пов’язаних із цим майнових витрат),

  • сатисфакція —► задоволення нематеріальних вимог для відшкодування шкоди, завданої перш за все честі та гідності потерпілої держави, її політичним інтересам.

  • обмежень суверенітету,

97

-декларативні рішення -#■ виражаються V Формі рішення міжнародного органу (наприклад, суду) чи організації, які визнають певну дію міжнародним правопорушенням.

і

\ і

0

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]