Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

5,Визнання держави в міжнародному праві, поняття, види, «ор значення,

І. Міжнармно-арйвове^изнаіш^шшійя— ие односторонній правовий акт суб'єкта міжнародного права, яким констатується юридичний факт утворення нової держави та висловлюється намір вступити з новим суб'єктом міжнародного права у міжнародні правовідносини. Норми інституту міжнародно* правового визнання носять в основному звичаєвий характер, а спроби його кодифікації поки що не мали успіху. Саме визнання може бути чітко визначеним або носити мовчазний характер.

И. Дві основні теорії визнання держав— декларативна та конститутивна:

  1. Декларативна -> держава визнається суб'єктом міжнародного права з моменту свого утворення, незалежно від визнання з боку інших суб'єктів міжнародного права. Ця теорія знайшла своє відображення у згаданій Міжамериканській конвенції про права та обов'язки держав від 26 грудня 1933 р„ де встановлено, що «існування держави не залежить від її визнання іншими державами» (ст. 3).

  2. Конститутивна нова держава стає суб’єктом міжнародного публічного права лише в разі визнання

її вже існуючими державами, тобто саме таке визнання й утворює (конституює) нового суб’єкта міжна­родного права. Ця теорія набула практичного втілення в політиці європейських держав після Віденського конгресу 1815 р. t -or

У сучасному міжнародному праві жодна з цих теорій не діє в чистому вигляді. З одного боку, нова суве­ренна держава, безумовно, має міжнародні права й обов'язки з моменту свого утворення. Але, з іншого боку, міжнародна правосуб’сктність держави так і залишиться юридичною фікцією, якщо жоден з існуючих суб’єктів міжнародного права не виявить бажання підтримувати з нею міжнародні правовідносини.

НІ. Три пішовидишлнання:

  1. Визнання de jure повне й остаточне офіційне визнання нової держави в якості суо єкта міжнародного права. При цьому встановлення міжнародних відносин відбувається на найвищому дип­ломатичному рівні.

  2. Визнання defactoпри сумнівах щодо життєздатності нової держави, коли встановлюються міжнародні відносини в деяких сферах співробітництва (економічній, культурній, екологічній та інших), а саме визнання може бути відкликане.

  3. Визнання ad іюс офіційний контакт із невизнаною державою задля вирішення конкретної проблеми у двосторонніх відносинах (наприклад, у разі необхідності повернення літака, якого було угнано терористами на територію невизнаної держави).

IV. Рід визнання державияк суб’єкта міжнародного праваслід відрізняти визнання урядуяк законного представника держави на міжнародній арені. Таке визнання виникає в разі приходу нового уряду до влади неконституційним шляхом:

2 підходи до визнання урядів:

  1. сформульовано міністром закордонних справ Мексики Естрадою, який вказав, що визнання означає втручання у внутрішні справи інших держав.

  2. -> «доктрина Тобапа»(представника Венесуели), був відображений у Конвенції держав Центральної Америки від 20 грудня 1907 р. Згідно із цією конвенцією держави-учасніші брали на себе обов'язок не визнавати уряди, які прийшли до влади шляхом революції або перевороту, доки не буде сформовано новий уряд шляхом вільних виборів.

05

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]