Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

44. Недоторканість та імунітет від юрисдикції держави перебування працівників консульської установи.

Найбільш широкі консульські привілеї й імунітети мають консульські посадові особи ->

генеральні консулів, консули, віце-консули і консульські агенти. Консульські службовці (персонал) мають більш вузький, у порівнянні з консулами, обсяг привілеїв й імунітетів. До консульських службовців відносять адміністративно-технічний персонал консульської установи (друкарок, секретарок, бухгалтерів тощо). Працівники здійсн допоміжне обслугов консульської установи (садівник, ліфтер, шофер тощо), і їхні імунітети пов'язані винятково з виконанням службових обов’язків. Члени родин консулів і консульських службовців також мають деякий обсяг привілеїв й імунітетів, за винятком, як правило, тих випадків, коли вони є громадянами держави перебування. Особлива категорія особисті позаштатні консули-^значно поступаються привілеям й імунітетам штатних консулів, + надаються громадянину держави перебування, хоча і за згодою цієї держави.

"їздотрріслність *> у загал міжнародному праві особиста недоторканність консулів не е

сг. 41 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року -> не підлягають ані арешту, ані ііРХГЄр&дщ>рму_ ув’язненню, інакше як на підставі постанови компетентної судової влади у разі скоси,нятяжких злочинів.Та винятком зазначених випадків консульські посадові особи не можуть бути ув язненими і не підлягають ніяким іншим формам обмеження особистої свободи, інакше як на виконання судових постанов, що набули законної чинності. Це положення не стосується консульських службовців і осіб обслуговуючого персоналу.

ст. 43 Конвенції, і консульські посадові особи, і консульські службовці не підпадають під ШІУ>.перебування щодо .ДІЙ, вчинених ними під час виконання консульських

ь Вирішення питання про те, чи мало місце виконання таких функцій у момент скоєння правопорушення, вирішується дипломатичним шляхом. У разі затримки чи арешту таких осіб влада країни перебування зобов'язана негайно повідомити про це відповідне консульське чи дипломатичне представництво.

Держави часто укладають двосторонні консульські конвенції, які надають консульським посадовим особам повний дипломатичний імунітет. **їх кримінальне переслідування можливо лише у випадку відмови від імунітету.

Положенням про дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні ■?акр.іщіена ^£9.бй£Ій..недоторканність консульських посадових осіб(ч.ч. 1, 2, 5 п. 25),особиста ЩДРТРРкаЮть консульські^, службовців (ч.ч. 2—4 п. 25) іДиета недоторканність членів

обслуговуючого персоналу консульської установи(ч.ч 3.4 п. 25).

Консульські службовці мають право на недоторканність приватної резиденції та транспорту, яким вони користуються у тому ж обсязі, шо й дипломатичні агенти.

консульські посадові особи, консульські службовці, а також члени їхніх родин, що проживають разом із ними, звільняються від податків і зборів за конкретні види обслуговування. Положення про дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні спеціально не передбачає існування особистих консульських фіскальних привілеїв.

Особисті митні привілеї поширюються на консульських посадових осіб у тому самому обсязі й порядку, шо й на дипломатичних агентів. Закономірно, що Положення про дипломатичні представницт в та консульські установи іноземних держав в Україні спеціально не передбачає існування особистих консульських митних привілеїв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]