Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

29. Міжнародно-правовий режим Антарктики.

^— анти—Арктика, полярна область на протилежній від Арктики південній частині земної куль Вона розташована навколо Південного полюсу та охоплює материк Антарктида з прилеглими шельфовими льодовиками та островами Атлантичного, Індійського та Тихого океанів (так званого Південного, або Антарктичного океану)

11ДйІФШР-ЛХШ.Айіавк7ИКУ було підписано І грудня 1959 в.у Вашингтоні 12 державами, вчені яких активно проводили дослідження на території Антарктики та навколо неї протягом Міжнародного геофізичного року 1957-58 рр. Договір набув чинності в 1961 р., і з тих пір до нього приєдналося багато інших держав. На сьогодні сторонами Договору є 47 країн. 17 вересня 1992 р. ВРУ прийн Постанову «Про прнсдн Україні» до Договору про Антарктику 1959 року»*., -»набув чинності з 28 жовтня 1992 р. ЛЦЕажлигі.дадоуернй Даш&р.іі

*•ст-1.7 <Ант81йктш«і_6икоі?іі^овуєтьсятільки в мирних цілях. Забороняються, зокрема, будь-які заходи військового характеру, такі, як створення військових баз і укріплень, проведення військових маневрів, а також випробування будь-яких видів зброї» •»Антарктика перетворена в район нашої планети, де діють режими немілітаризації та нейтралізації. Вперше за всю історію цілий континент та прилеглі до нього території були оголошені зоною миру міжнародного співробітництва.

-■ Смбодя. литкових досліджень в Антарктиці і співробітництво з цією метою, а також обмін даними й результатами наукових спостережень в Антарктиці й забезпечується вільний доступ до них (сг. II—III).

  1. Оголошення Антарктики без’ядерною зоною. -» «будь-які ядерні вибухи в Антарктиці і видалення в цьому районі радіоактивних матеріалів забороняються». Була створена перша в світі ефективно функціонуюча без’ядерна зона, територія вільна від ядерної зброї.

«Ніякі дії або діяльність, що мають місце, поки цей Договір залишається чинним, не створюють основи для заяви, підтримання або заперечення будь-якої претензії на територіальний суверенітет в Антарктиці і не створюють ніяких прав суверенітету в Антарктиці. Ніяка нова претензія або розширення існуючої претензії на територіальний суверенітет в Антарктиці не заявляється, поки цей Договір залишається чинним». З метою сприяння виконанню завдань Договору й забезпечення дотримання його положень, «усі райони Антарктики, включаючи всі станції, установки й устаткування в цих районах ... завжди відкриті для інспекції будь-якими спостерігачами...» ( ст. VII)

Договір про Антарктику є основою низки суміжних угод, які разом із заходами, вжитими в рамках Договору про Антарктику і суміжних угод, нерідко називаються Системою Договору про Антарктику:

  1. Протокол про охорону навколишнього середовища до Договору про Антарктику (Мадрид, 1991)-» 22 лютого 2001 р. ВРУ ухвалила Закон «Про приєднання України до Протоколу про охорону навколишнього середовища до Договору про Антарктику», а 24 червня 2001 р. Протокол набрав чинності щодо України.

  2. Конвенція про збереження тюленів Антарктики (КОАТ, Лондон, 1972) -» Україна не є учасником

  3. Конвенція про збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ, Канберра, 1980) -» 4 лютого 1994 р. ВРУ прийняла Постанову «Про участь України у Конвенції про збереження морських живих ресурсів Антарктики 1980 року»

20 липня 1995 р, — в Лондоні було підписано міжурядову угоду і Меморандум про передачу

аттктичної станції Фарадей Україні, б лютого 1996 р. відбулася передача станції і Україна стала антарктичною державою. На станції Фарадей спущено британський прапор і піднято український — на станції Академік Вернадський.

29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]