Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
343
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

94. {Міжнародний комітет Червоного Хреста і його права згідно з міжнародним гуманітарним правом.

У 1863 о. V Женеві був створений постійний Міжнаоолний комітет допомоги пораненим (сьогодні Міжнародний комітет Червоного Хреста — МКЧХ), до якого, крім засновника — Анрі Дюнана , — увійшли ше 4 женевиів.

Міжнародний Комітет Чепвомого Хпеста — безстороння. нейтральна та незалежна Організація. Гуманітаона місія —♦ захищати життя та гідність жеотв війни і насильства та подаватиїм помірну допомогу. Він очолює такоординує міжнародну діяльність щодо надання допомоги, яка здійснюєтьсяРухом у ситуаціяхконфлікту. МКЧХ прагне до того, шоб запобігги стражданням людей чеоез ствердження міжнародного права у період збройних конфліктів, універсальних гуманітарних принципів та розповсюдження знаньпро них.

МКЧХ —► неурядова опганізаиія. Практично в кожній державі діє національне товариство цього руху. На міжнародномурівні вони об’єднані вЛігу товариств Червоного Хоеста та Чеовоного Півмісяця.

Завдання Міжнародного Руху — запобігти та полегшити людські страждання, захист життя,здоров’я та людської гідності, особливо під час збройних конфліктів, робота по запобіганню розповсюдженню хвороб, підтримка добровільної служби та постійна готовність допомогти іншим членамРуху.

Рух складає з декількох частин. В основі їх роботи лежить сім зясадннчихпринципів; гуманність, безсторонність, нейтральність, незалежність, добровільність, єдність та універсальність.

Керівними органами Руху є Міжнародна конференція Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Рада делегатів та Постійна комісія.

Міжнародна конференція є вишим кеоівним органом Руху -» розглядає гуманітарні питання, які становлять спільний інтерес таусі пов’язані з ними аспекти і приймає шоло них рішення. Обирає на персональній основі членів Постійної комісії. Скликається раз начотири роки. Окрім повноправних членів Міжнародної конференції, які приймають участьV голосуванні, на нійможуть Бути присутні спостерігачі. Конференція прагне до того, шоб приймати свої резолюції на підставі консенсусу.

Рада делегатів орган, у межах якого представники усіх складових частинРуху збираються для обговорення питань, шостосуються Руху в цілому. Членами Ради делегатів є делегації національних товариств. МКЧХ та Міжнародної Федерації. Рада збирається перед відкриттям кожної Міжнародної конференції і. як травило, має збиратисяV зв’язку з проведенням кожної сесії Генеральної асамблеї Федерації, якіпроводяться раз на двароки. Рада може також скликатися за своєю ініціативою або на прохання однієї третини національних товариств або МКЧХ. або Міжнародної Федерації, або Постійної комісії.У період між двома Конференціями Постійна комісія є уповноваженим органом Міжнародної конференції. Вона складається із дев’ятьох членів: 5 представляють національні товариства, 2 — МКЧХ і ше 2 — Міжнародну Федерацію. Із числа членів обираються голова та його заступник.

МКЧХ здійснює визнання нових національних товариств виконує Функції, покладені на нього Женевськими конвенціями, включаючисприяння дотриманнюй нагляд за дотриманням міжнародного гуманітарного права, надання допомоги жертвам збройних конфліктів: —*сприяє поширенню знаньпро міжнародне гуманітарне право вноситьпропозиції шоло його розвитку :—*■ під час збройних конфліктів, міжнародних івнутрішніх, він надає захист і допомогу жертвам як серед військовослужбовців, так і серед цивільного населення.

Мандат МКЧХ на дії під час збройних конфліктів грунтований на чотирьох Женевських конвенціях 1949 р.. Додаткових протоколах до них 1977 р., а також на його власному Статуті (праві на ініціативу в кеміжнародних конфліктах).

94

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]