Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

87.Регіональні міжнародні системи колективної безпеки. Організація Північноатлантичного договору (нато).

Колективна безпека- це колективна захищеність держав і товариств від внутрішніх і зовнішніх загроз. Колективна безпека включає систему заходів, спрямованих на підтримку міжнародного миру, запобігання війні, по наданню колективної відсічі агресії і колективної допомоги. Ця співпраця може здійснюватися і в рамках ООН. міжнапопних організацій або на пегіональній основі.

НАТО заснована Північноатлантичним договором,який був підписаний 4 квітня 1949 р. і набрав чинності 24 сенпня 1949р.

Основна мета НАТО -*■забезпечення стабільності та добробуту в Північноатлантичному регіоні.

ст. 5 Північноатлантичного договону —» члени організації розглядають збооїіний напад на одного або декількох із них у Європі або Північній Америці як напад на всіх учасниківдоговору. Якшо такий збройний напад відбудеться, кожний член організації впорядку здійснення поява на індивідуальну або колективну самооборону, визнаного ст, 51 Статуту ООН. прийняв на себе зобов’язання надатистороні або сторонам, шо зазнали нападу, такудопомогу, яку визнає необхідною, включаючи застосування збройної сили. НАТО має сповістити Раду Безпеки ООНпро будь-який збройний напад іпро всі заходи, вжиті внаслідок нього. Такі заходи мають бути припинені після дій Ради Безпеки, необхідних для відновлення та підтриманнямиру.

Держави — члени НАТО —► зобов’язалися утримуватися у своїх міжнапопних відносинах від погрози силою або її застосування будь-яким способом, несумісним із цілями ООН. вирішувати всі свої споримирнимизасобами,сприятиподальшомурозвитку мирних і дружніхвідносин між народами.

Органи НАТО —пляреалізації цілей НАТО створена склална політична та військова структура.

Північноатлантична рада —► виший політичний і військовий орган. Її компетенція грунтована безпосередньо на статуті організації (ст. 9). Рада збирається на різних рівнях; голів держав іурядів, міністрів закордонних справ, постійних представників V панзі послів. В останньому випадку вона називається Постійною радою. У рамках Радипроводяться консультації та приймаються рішення зусіх питань діяльності організації. Збори Постійної радипроводятьсяне менше одного разу на тиждень. -* приймає рішення, шоможуть носити політичний ( ппиймає декларації та комюніке,у яких проголошує та пояснює пріоритети політикиАльянсу державам, які не є членами цієї організації) іюридичний (адресовані державам-членам іможуть стосуватисярізних аспектів діяльності організації) характер..

Комітет оборонного планування -* зазвичай збирається на рівні постійних представників оепжав- членів(крім Франції) та не менше двох пазів на пік нарівні міністрів оборони. У межах оЬеои своєї діяльності має ті самі повноваження, шо н Рада. Група ядерного планування збирається на рівні постійних представників іміністрів оборони. Розглядає будь-які питання, що стосуються політикиАльянсу V відношенні ядерної зброї.

Військовий комітет — головний військовий орган, шо складається з начальників генеральних штабів усіх деожав-членів. —*■ розробляє основні напоями військової політики та стратегіїАльянсу. Міжнародний військовий штаб складається з військового персоналу держав-членів. направленого до Штаб-квартири НАТО для роботи в міжнародній якості задля досягнення загальних цілей Альянсу. -* проводить дослідження та розробляє плани та рекомендації з військових питань.

Генеральний секретар —*■ призначається Радою, шо засідає на рівні голів держав І урядів і є основною адміністративною особою. Відповідає за сприянняі вироблення рішень в Альянсі. Може пропонувати теми для обговорення та виносити нарозгляд власні проекти рішень різних питань порядку денного. Від імені Альянсу робить заяви у пресі. Керує роботою персоналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]