Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
343
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

23. Визнання міжнародних договорів недійсними: підстави, юридичні наслідки.

Обидві Віденські конвенції виходять із .ЛІШДОРДіШ Д9ГШПІВ' оскільки

дійсність договору чи згода учасника на обов язковість договору може встановлюватися лише на основі міжнародного права. Тільки дійсний договір створює права та обов’язки, які у ньому передбачені.У міжнародній практиці зустрічалися випадки, коли окремі договори оголошувалися недійсними.

і.£і* шд&ццІйііМ? .тдіМ.шІкід мкитьлішрпіщд дшдіуPtomисяИшпІ

договорів;

  • Підкуп представника держави

  • Обман

  • Помилка

  • Примус представника держави

  • Примус держави шляхом погрози силою або її застосування

  • Договори, які суперечать імперативній нормі загального міжнародного права (jus cogens)

ІЬНШІДКІІ. ІЦаІЙСНШЇ ЩжнМ0ДВ0ГО-Д£ЕШШУ

  1. Якщо договір був укладений у результаті примусу держави шляхом застосування погрози силою чи її застосуванням в порушення принципів Статуту ООН, він с нікчемним. Нікчемним вважається договір, який укладений в результаті примусу представниками держави діями чи погрозами, що були спрямовані проти неї.

  2. Якщо він на момент укладення суперечив імперативній нормі загального міжнародного права (нормі jus cogens), тобто такий нормі, яка визнається міжнародним співтовариством держави у цілому як норма, відступ від якої неприпустимим і яка може бути змінена тільки послідуючою нормою такого самого характеру аналогічно нікчемний. Окрім того, якщо виникне нова нормаjus cogens, то будь-який договір, який суперечить цій нормі, буде вважатися також недійсним. На відміну від цивІлістичної теорії, недійсність одного положення у договорі в міжнародному праві тягне за собою недійсність усього договору.

  3. Недійсними є договори, які укладені у результаті підкупу представника держави, обману контрагенту чи помилки. Однак не усіляка помилка може бути підставою для недійсності договору, а тільки така, що стосується факту чи ситуації. Останні мають становити суттєву підставу згоди на обов'язковість договору.

  4. Якщо згода держави на обов’язковість договору була висловлена в порушення якого-небудь положення внутрішнього права, що стосується компетенції укладання договорів, то вона не може посилатися на це як на підставу недійсності договору. Таке посилання можливо лише у разі, коли «е порушення стосувалося норми внутрішнього особливо важливого значення та було явним. Однак порушення вважається явним лише у випадку, коли воно є об’єктивно очевидним для будь-якої держави, яка діяла добросовісно та у відповідності із звичайною практикою.

  • Якщо договір було укладено в результаті примусу держави чи його представника або ж він суперечить нормі jus cogens, то він визнається нікчемним.

  • У випадку укладання договору в результаті підкупу, обману, помилки чи в порушення норми внутрішнього права виключного значення дійсність договору може бути лише оскаржена.

26, Територіальне верховенство держави: поняття і міжнародно-правовий зміст.

  1. Територіальне верховенствоозначаєповну тавиключну владу держави в д?е%мвласної територіїздійснюється цілою системою державних органів.

ПовнотаЇЙ належить вся законодавча, виконавча та судова діяльність.

Виключністьдержавної влади над нею не має і не може бути ніякої іншої влади, а та­кож на території держави виключається діяльність будь-якої іншої публічної влади. Державній владі підпорядковуються всі особи та організації в межах держаної території.

  1. Територіальне верховенство кожної держави мМ-Доважатнся _усіма інцінмндержавами. Ніхто не може втручатися у внутрішні справи держави. У межах своїх кордонів держава встановлює певний правопорядок, який не повинен порушуватися іншими державами.

Межі дії територіального верховенства кожної держави обмежуються її державними кордонами. Правда, у ряді випадків держави можуть здійснювати свою юрисдикцію стосовно осіб і дій, вчинених за межами своєї території. Є загальновизнаним, що юрисдикція держави може поширюватися за межами її кордонів тільки на свої військові кораблі у відкритому морі, повітряні судка поза своєю територією і на космічні об єкти та їхні екіпажі.

26

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]