Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

72. (Міжнародне співробітництво в боротьбі з незаконним обігом наркотиків і психотропних речовин.

Виникнення міжнародного співробітництва в боротьбі з незаконним обігом наркотиків і психотропних речовин пов’язане з безпрецедентним поширенням цього виду злочинів і з його особливою соціальною й економічною небезпекою для людства.

Конвенційне закріплення зобов’язання уніфікувати кримінальне законодавство пов’язане 3висновком Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 р. іКонвенції гшо психотропні речовини 1971 р.

Подальші міжнародні зусилля в цій області привели до підписання Конвенції про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин 1988 р. Прикладом регіонального співробітництва може служити підписана в рамках Ради Європи Угода про незаконний обіг на морі на здійснення ст. 17 Конвенції ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних коштів і психотропних речовин 1995 р.

Основними цілями м ітшроАних _ договорі в із боротьби з незаконним Обігом наркотиків і психотропних речовин є:

  1. суворий державний контроль за їхнім виробництвом і розподілом»

  2. боротьба зі зловживанням наркотиками.

Психотропні речовини більш поширені, ніж наркотики. Такі речовини широко застосовуються в медицині, і доступ до них мас значне коло людей. Тому Конвенція про психотропні речовини встановлює більш складний правовий режим їхнього виробництва, розподілу й використання.

Усі міжнародно-правові акти про боротьбу з незаконним обігом наркотиків і психотропних речовин зобов’язують держави співпрацювати га привести у відповідністьіз цими актами своє кримінальне законодавство.

Крім того, на держави покладається обов’язок забезпечувати лікування та відновлення працездатності осіб, що зловживають наркотиками та психотропними речовинами.

Міжнародний контроль за дотриманням міжнародних договорів із боротьби з незаконним обігом наркотиків і психотропних речовин покладений на Міжнародний Комітет з контролю над наркотиками, що був створений відповідно до Єдиної конвенції про наркотичні засоби.

69. Міжнародне співробітництво в боротьбі зі злочинами проти безпеки цивільної авіації.

Першим міжнародно-правовим актом, у якому був закріплений обов’язок держав установити кримінальну відповідальність за здійснення злочинів на борту повітряного судна, була Токійська конвенція 1963 р,

У 1970 р. в Гаазі була підписана Міжнародна конвенція про боротьбу з незаконнимзахопленням повітряних суден. Менше як за рік у Монреалі було відкрито для підписання ще одну -Конвенцію про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації1971 р. -»Будь-яка особа вчиняє злочин, якщо воца незаконно і умисно:

  1. здійснює акт насильства щодо особи, яка перебуває на борту повітряного судна в польоті, якщо такий акт може загрожувати безпеки цього повітряного судна; або

  2. руйнує повітряне судно, що перебуває в експлуатації, або заподіює цьому повітряному судну пошкодження, яке виводить його з ладу або може загрожувати його безпеки в польоті; або

  3. поміщає або здійснює дії, що призводять до приміщення на повітряне судно, що перебуває в експлуатації, яким би то не було чином пристрій чи речовину, яка виводить його з ладу, або заподіяти їй пошкодження, яке може загрожувати його безпеки в польоті; або

сі) руйнує або пошкоджує аеронавігаційне обладнання або втручається в його експлуатацію, якщо будь-який такий акт може загрожувати безпеці повітряних суден у польоті; або

е) повідомляє завідомо неправдиві відомості, створюючи тим самим загрозу безпеці повітряного судна в польоті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]