Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

85,Міжнародно-правове регулювання застосування сили в міжнародних відносинах.

І. Осн принцип -> ^застосування силивключаються:

  • заборона окупації території іншої держави з порушенням норм міжнародного права;

  • заборона актів репресалій, пов'язаних із застосуванням сили;

  • надання державою своєї території іншій державі, що використовує її для здійснення агресії проти третьої держави;

  • організація, підбурювання, надання допомоги або участь а актах громадянської війни або терористичних актах в іншій державі;

  • організація або заохочення організації збройних банд, іррегулярних сил, зокрема найманців, для вторгнення на територію іншої держави.

Порушенням принципу незястосування сили —> слід також вважати насильницькі дії у відношенні міжнародних демаркаційних ліній і ліній перемир'я, блокаду портів або берегів держави, будь-які насильницькі дії, що перешкоджають народам здійснити законне право на самовизначення, а також ряд інших насильницьких дій.

*Ц *ДІЇ~ша?,ш^»» р0гі).0}іі,міру, дщщЕНЕ.міМУ Й..ШІ8 у іішм тЩоррни (ЕшаЖіі .

ст. 51 Статут жодним чином не зачіпає невід ємного права на індивідуальну або колективну самооборону, якщо відбудеться збройний напад на Члена Організації, доти, поки Рада Безпеки не вдасться до заходів, необхідних для підтримки міжнародного миру й безпеки. Дії, вжиті Членами Організації при здійсненні цього права на самооборону, мають бути негайно повідомлені Раді Безпеки й жодним чином не повинні зачіпати повноважень і відповідальності Ради Безпеки, відповідно до Статуту ООН, відносно бюпеки* будь~якн"час такихЛій, які вона вважатиме за необхідні для підтримки міжнародного миру й

Застосування збройної сили в порядку самооборони правомірне тільки в тому випадку, якщо станеться збройний напад на державу. Стаття 51 Статуту ООН прямо виключає застосування збройної сили однією державою проти іншої у разі прийняття останньою заходів економічного або політичного порядку. У подібних ситуаціях, або навіть якщо в наявності загроза нападу, країна може вдатися до відповідних заходів лише при дотриманні принципу помірності.

2) жшщенням Ради Безпеки ООНу випадку загрози миру, порушення миру або акту агресії (стаття

Ст. 41 Рада Безпеки має повноваження вирішувати, які заходи, не пов’язані з використанням збройних сил, повинні застосовуватися для виконання її рішень, і вона може зажадати від Членів Організації застосування цих заходів. Ці заходи можуть включати повне або часткове припинення економічних відносин, залізничних, морських, повітряних, поштових, телеграфних, радіо або інших засобів сполучення, а також розрив дипломатичних відносин.

Ст. 42 Якщо Рада Безпеки вважатиме, що заходи, передбачені в статті 41, можуть виявитися недостатніми або вже виявилися недостатніми, вона має повноваження вжити такі дії повітряними, морськими або сухопутними силами, які виявляться необхідними для підтримки або відновлення міжнародного миру й безпеки. Такі дії можуть включати демонстрації сили, блокаду й інші операції повітряних, морських або сухопутних сил Членів Організації.

85

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]