Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

8LМіжнародні кримінальні судові органи і міжнародна кримінальна відповідальність фізичних осіб.

І. Міжнародні кримінальні судові органи-> Першими стали Нюрнберзький військовий трибунал » Міжнародний військовий трибунал для Далекого Сходу (Токійський військовий трибунал), створеніadhocпісля закінчення II світової війни для притягнення до відповідальності головних німецьких і японських військових злочинців. Незважаючи на недовгий час існування трибуналів (на Нюрнберзькому вирок був і винесений 01 жовтня 1946 р., а на Токійському — 4 листопада 1948 р.), вони вплинули на формування принципів міжнародної кримінальної відповідальності за здійснення військових злочинів і злочинів проти людства , а також на становлення та розвиток ідеї міжнародної кримінальної юстиції.

Досвід створення міжнародних кримінальних судів був відновлений на початку 90-х

^оків, коли Радою БезпекиООН були засновані Міжнародний трибунал з Руанди та Ііжнародний трибунал з колишньої Югославії . З огляду на те, що вони обидва створеніad hoc, держави дійшли згоди щодо запровадження постійного Міжнародного кримінального суду, Статут якого набув чинності у 2002 р..

Н, Міжнародна кримінальна відповідальність фгшчщ^тлб -> нове явище в міжнародно-правовій практиці. Уперше фізичні особи були притягнуті до міжнародної кримінальної відповідальності на підставі вироків Нюрнберзького та Токійського військових трибуналів. Надалі на можливість настання такої відповідальності для фізичних осіб указували кілька міжнародних договорів, зокрема Конвенція про попередження злочину геноциду та покарання за нього 1948 р., Конвенція про припинення злочину апартеїду та покарання за нього 1973 р., Римський Статут Міжнародного кримінального суду, а також Статути Міжнародного трибуналу з колишньої Югославії та Міжнародного трибуналу з Руанди.

Сучасна теорія та практика виходять із того, що міжнародна кримінальна відповідальність може наставати для Фізичних осіб тільки на підставі вироку суду та Л ИЩЄ За ЗД1ЙСНЄНН Я зл оч ИНІ В, ВИЧ ерп Н Є „В ВД НАЙВИЩІ.. HKijjLM І£ХИ.ТЬ_^Т^1ТОШ міжнародного судового органу-т міжнародне кримінальне переслідування за здійснення інших злочинів виключене, це дозволяє говорити про дію в міжнародному кримінальному праві презумпції невинуватості. Підсудний у міжнародному кримінальному судовому органі має право на захист.

Міжнародна кримінальна відповідальність фіз осіб може наставати як у вигляді позбавлення волі, так і v вигляді штрафу-> Сучасна практика не передбачає створення спеціальних міжнародних пенітенціарних установ, таких як в’язниця Шпандау, у якій відбували покарання засуджені Нюрнберзьким військовим трибуналом. Виконання вироків, винесених існуючими міжнародними кримінальними судовими органами, покладене відповідно до спеціал угод на низку націонал пенітенціарних установ.

83. Світова організація торгівлі: цілі діяльності, організаційна структура. І. СОТ-> провідна міжнародна економічна організація, членами якої вже є 157 країн, на долю яких припадає більше 96% обсягів світової торгівлі; функціями є встановлення правил міжнародної системи торгівлі і вирішення спірних питань між країнами- членами, що підписані під близько 30-ма угодами організації.

Па Ділі СОТ визначено в преамбулі Марракеської Угоди про утворення СОТ. РЖЙЙИИ } ниц Гі -підвищення життєвого рівня;

-забезпечення повної зайнятості;

-постійне зростання доходів і ефективного попиту;

-розширення виробництва товарів і послуг та торгівлі ними;

-оптимальне використання світових ресурсів згідно з цілями сталого розвитку;

-захист і збереження навколишнього середовища;

-забезпечення для країн, що розвиваються і найменш розвинених країн такої участі в міжнародній торгівлі, яка б відповідала потребам їх економічного розвитку.

Ш‘. 9^,надійна структур?:

Вищий орган Міністерська Конференція, яка скликається раз на 2 роки і приймає найбільш важливі рішення у сфері торгівлі.

Керівний орган - Генеральна Рада СОТ. Засідання цього органу проводяться кожні два місяці для здіснення нагляду за функціонуванням організації і виконанням відповідних угод. Генеральна Рада також виступає в якості вищого органу для розв’язання спорів і проведення огляду торговельної політики країн-членів.

Секретаріат СОТрозміщується у Женеві, його очолює Генеральний директор, якому допомагають 4 заступники. Робота Секретаріату організовується у відділах за напрямами: відділ інформації та зовнішніх зв’язків, відділ економічних досліджень і статистики, відділ правових питань, відділ торгівлі та навколишнього середовища тощо. Затверджено розподіл, згідно з яким відділи підпорядковуються безпосередньо Гендиректору або одному з Його заступників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]