Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

84. Міжнародне екологічне право: поняття, джерела, принципи.

і. Міжнародне екологічне право— це галузь сучасного міжнародного права, що складається з норм та інститутів, які регулюють відносиниміж суб’єктами міжнародного права у сфері їх взаємодії з навколишнім природним середовищем. Нині можна виокремити три основні напрями міжнародно- правового регулювання в цій сфері міжнародних відносин: 1) обмеження шкідливої антропогенної дії на навколишнє середовище; 2) забезпечення сталого розвитку людства шляхом установлення раціонального режиму природокористування; 3) міжнародна екологічна співпрацяII. Основними джерелами міжнародного екологічного правазазвичай, є ИІЖМ,ПШММШШ1 міжнародний звичай-» 70-х рр, XX століття й характеризується, переважно, розробленням та прийняттям великої «лькості універсальних конвенцій і регіональних угод, -> (Конвенція щодо запобігання забрудненню моря викидами відходів та інших матеріалів (1972), Міжнародна конвенція щодо запобігання забрудненню з суден (1973)). Низка конвенцій визначають принципи діяльності та правила поведінки держав стосовно навколишнього середовища загалом або конкретних його об'єктів (Конвенція ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини (1972), Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (1973), Віденська конвенція про захист озонового шару (1985), Конвенція про транскордонне забруднення повітря на великі відстані (1979) та ін.). ...

Важливе значення для міжнародного екологічного права мають такі його допоміжні джерела, як резолюції міжнародних організацій(конференцій), У.ШЛМ М»тР(>ДН<)гр Суду вС>И і ИІ2ШШШтрибуналів, доктрина.

Специфічними міжнародними документами є керівніі принципи поведінцідержав стосовно ДЕЯКІ!!природних об'єктівабо видів вппиву на навколишнє середовище -7 Комісія з питань навколишнього середо вища Й розвитку в червні 1986 р, підготувала документ, який містить 22 міжнародно-правових принципи охорони навколишнього середовища. Аналогічний документ - “лісові принципи’ - був прийнятий на Конференції ООН з навколишнього середовища й розвитку, що відбувалася в Ріо-де- Жанейро 3-14 червня 1992 р.

Ш, Принципи міжнародного екологічнрсо шмм

  1. Загальні принципи міжнародного публічного права;

  2. Спеціальні (галузеві) принципи міжнародного екологічного права:

  1. Принцип охорони навколишнього середовища -7 держави зобов’язані захищати та зберігати навколиш середовище, а також забезпечувати раціональне використання природних ресурсів на благо нинішньому й майбутнім поколінням.

  2. Принцип міжнародного природоохоронного співробітництва -^Стокгольмська декларація (1972) -^рівноправність усіх держав (великих і малих), взяття до уваги суверенних інтересів усіх держав.

  3. Принцип невід’ємного суверенітету держави над своїми природними ресурсами -7 "...держави

мають суверенне право розробляти власні ресурси згідно зі своєю політикою в галузі навколишнього середовища...". ...

  1. Принцип неспричинення шкоди навколишньому середовищу -7 держави несуть відповідальність за те, щоб діяльність у межах їхньої юрисдикції чи контролю не спричиняла шкоди навколишньому середовищу інших держав або районів, ям перебувають за межами національної юрисдикції + інші:— оцінки впливу на навколишнє середовище.-— попереднього сповіщення й обміну інформацією.—взаємних консультацій;—захисту екологічних систем Світового океану —забезпечення екологічної безпеки та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]