Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

4.Сучасні тенденції облаштування офісів.

Сьогодні вже загальновизнано, що продуманий і зручний офіс є не тільки інструментом досягнення успіху, але і дуже важлива складова іміджу будь-якої компанії поза залежністю від сфери її діяльності. Однак у міру того, як розвиваються дизайнерська думка і представлення про комфорт, образ типового офісу зазнає визначених змін. Іншими словами, у складному мистецтві облаштованості офісів існують різні тенденції і плини, і вік деяких з них нараховує не одну сотню років.

Сьогодні офісна обстановка найчастіше стає зразком для житла, і це не випадково: з розвитком засобів комунікації межа між будинком і офісом стала істотно тоншою. Є і зворотний процес - епоха казенних дерматинових стільців пішла в минуле, конторські приміщення стають затишнішими.

а)Ампір і класика.

Навіть для неспеціаліста очевидно, що інтер'єри офісів дизайнерського бюро і солідного банку повинні відрізнятися. Є сфери ділової діяльності, де консерватизм є кращою рекомендацією для клієнта (банки, адвокатські і нотаріальні контори, кабінети високих чиновників).

Саме тут в усій красі з'являється знаменитий "імперський" стиль - класицизм і його вищий прояв - ампір. По суті, це пряме і сховане цитування римської класики - чистота ліній, плавні переходи, дорогі матеріали. Це аристократизм і уособлення негаласливого багатства. Декор використовується скромно, це геральдика, мідь, бронза, срібло - усе, що говорить про славу і гордість власника. Варіантами класицизму є більш легкий бідермеєр і строгий англійський стиль. Традиції в такому стилі недоторканні, але при цьому за різьбленими дубовими панелями може ховатися суперсучасний сервер, а на зеленому сукні столу "чіппендель" розміщатися могутня комп'ютерна станція.

Для цих класичних "конторських" інтер'єрів характерне використання великих неподільних просторів, деяка ваговитість і яскраво виражена консервативність. У наш суєтний час такі інтер'єри начебто говорять відвідувачеві: "Ми - оплот стабільності в цьому мінливому світі, нам можна довіряти беззастережно!". Саме тому такий дизайн не виходить з офісної моди вже більш трьох століть і, схоже, протримається ще стільки ж. Президенти банків, нафтових корпорацій, високопоставлені політики звичайно віддають перевагу саме імперському стилеві.

б) Модерн і Ар Деко.

Мистецтво народу ніколи, за великим рахунком, не належало. А зараз воно перетворилося на досить прибутковий вид бізнесу. Успішні антикварні і художні салони, галереї, театральні офіси. Тут, як ніде, яскраво виявляються переваги стилю "модерн" або "ар нуо". Легкі, витончені інтер'єри, ширми, драпрі і вигадливі меблі - усе це збереглося з початку XX століття, що дало життя цьому чудовому напрямкові, і до сьогодні.

Власне модерн тяжіє над вигадливістю й оригінальністю форм. Для нього характерне використання незвичних матеріалів у незвичних речах. Кування, візерункове скло, гнуте дерево, неяскраві пастельні тони - усе це ознаки модерну. Це стиль-гра, яскравіше за все відображений в малюнках Бердслея, що імітує "ідеальну природу" всередині приміщення, - зачудовано красивий і який дозволяє відвідувачу відразу зануритися у світ витонченого мистецтва.

Природне продовження модерну - стиль Ар Деко. Він прагне до більш яскравих, насичених тонів і зорової нелінійності. Елементи експресіонізму, чіткі і ясні лінії - усе настроює на творчість.

Незважаючи на удавану "неділовитість", ці напрямки цілком вирішують задачі створення робочої обстановки з виправленням, звичайно, на рід діяльності. До речі, модерн і Ар-Деко тяжіє до розподілу простору на зони, що для повсякденного офісного життя дуже важливо. Популярні сьогодні ажурні офісні перегородки, особливо з візерункового скла або вітражів, як не можна краще відповідають самій ідеї цього витонченого стилю і допомагають створити необхідну кількість приватних зон, роблячи офіс мобільним і зручним.

в) Функціоналізм і Ні-Тесh.

Початок XX століття породив величезну кількість напрямків у прикладному мистецтві. Світ після Першої Світової війни змінився так кардинально, що зажадав зовсім інших підходів до інтер'єрів, у тому числі і до офісного. Революціонери від дизайну (Ле-Корбюзье або німецька школа Баухаус) проголосили: "Форма визначається функцією!". Суворість і удавана сухість стилю надто компенсувалися зручністю і простотою. Це стиль інженерів і вчених, яскраве світло і насичені тони, геометричність форм, сучасні матеріали - ось основні відмінності функціоналізму. До наших днів він дожив у конструкторських бюро і комп'ютерних фірмах, плавно трансформувавшись у "гострий" стиль рубежу тисячоріч - Хай-тек. Хай-тек - це втілена сучасність. Скажений темп міського життя, успішність, високі технології - усе знайшло своє відображення в цих своєрідних інтер'єрах. Ні-Тесh дають перевагу насамперед динамічні фірми, що займаються творчою діяльністю на стику мистецтва і науки. Це, безумовно, ІТ, дизайн, реклама і тому подібні види бізнесу.

Тяжіння стилю до великих приміщень компенсується особливим моделюванням офісного простору, що включає в себе всі три виміри. Особлива увага приділяється ергономіці і зонуванню офісу.

На думку експертів, найкращі результати дає зонування робітничого простору за допомогою стаціонарних або мобільних перегородок. З їхньою допомогою можна конфігурувати робочі, переговорні і рекреаційні зони, виділити коридор, і головне - забезпечити візуальний і акустичний комфорт для співробітників. При цьому конструктивні елементи перегородок, крім структурування обсягу, несуть додаткове практичне навантаження, найчастіше виконуючи функцію кріплення офісних меблів і каналів для комунікацій.

г) Стиль "Манхеттен"

Американський офіс, добре знайомий нам по голлівудських фільмах, може викликати різну реакцію - від замилування до повного несприйняття. Цей стиль зародився ще в 30-і рр. XX століття, у період економічного підйому після Великої депресії. Архітектори часто іменують його "Манхеттен" або "Уолл-стріт" - по назвах найбільших ділових районів Нью-Йорка. Сенс життя більшості американців полягає в роботі, і культ оплачуваної праці, прищеплений у цій країні з дитинства, звичайно, позначився на офісному дизайні.

Основою американського офісу, як уже було сказано, є Ореn Sрасе - відкритий простір, що складається тільки з зовнішніх стін і колон. Окремі невеликі кімнати виділяються лише для відпочинку і переговорів, або - для роботи менеджерів вищої ланки. Інші співробітники компанії, як правило, сидять у великих залах, розгороджених меблевими панелями висотою в людський зріст. Американці дуже вміло працюють із простором, прагнучи з максимальною вигодою використовувати буквально кожен квадратний метр.

В офісі на Уолл-стріт ви не побачите ажурних вазочок і квіткових горщиків на підвіконнях. Аскетичність цього стилю виражається у відсутності надмірностей. В офісі просто немає предметів, що не потрібні в роботі. Але в той же час є усе, що може прискорити робочий процес і зробити його більш комфортним і ефективним. Тут усе гранично функціональне. Упадає в око достаток об'ємних предметів, скла і хромованого металу. Стиль "Манхеттен" прохолодний і динамічний. Метал уособлює холодну розумність, необхідну для прийняття правильних рішень. По-своєму "працює" і скло. З одного боку, воно візуально розширює простір, а з іншого - психологічно поєднує працюючий персонал у єдине ціле.

Незважаючи на удавану відсутність прикрас, американський стиль досить представницький. При обробці приміщень використовуються елітні матеріали. Офіси обставляються дорогими, але дуже функціональними меблями сучасного концептуального дизайну, оснащуються високоякісною технікою, що може також відігравати роль декоративних аксесуарів (наприклад, телефонний апарат оригінальної форми і кольору, світильник у стилі "хай-тек" або настінний годинник у хромованому корпусі).

Кабінети керівників, як правило, розташовуються на окремому (звичайно, най верхньому) поверсі будинку, що значно відрізняється від інших. Тут використовуються більш дорогі оздоблювальні матеріали. Утім, розкоші в її традиційному розумінні теж немає. Зате є оригінально організований простір і дуже дорогі авторські й ексклюзивні меблі.

Багато американців настільки поглинені роботою, що й у власному будинку влаштовують маленький "Манхеттен". Великі квартири-студії, де багато світла і простору, мінімум меблів і величезні вікна, вважаються цілком комфортним житлом для середнього американця.

ґ) Демократична Європа

Офіс, оформлений у європейському стилі, як правило, менш одноманітний, ніж американський.

Для розмежування робочих місць у європейському Ореn Sрасе використовуються легкі, іноді прозорі панелі. Вони добре пропускають світло, але при цьому через них нічого не можна розглянути. Людина, що працює за такою перегородкою, почуває себе досить ізольовано: вона не бачить сусіда, а офіс залишається світлим і легким.

Загальноєвропейський стиль можна розділити на кілька підвидів, що розрізняються головним чином за принципом вибору меблів. Наприклад, скандинавські офісні меблі, як правило, світлих відтінків, для цього часто використовується натуральне дерево, рідше - метал і ламінат. У порівнянні з американськими вони мають більш легкі форми, однак у Європі меблі зі Скандинавії вважаються найважчими. На відміну від "спокійних", "екологічних" скандинавів і схожих на них німців італійці, французи й англійці обожнюють ламінат, який дозволяє легко виділити в офісі корпоративні кольори компанії, а також металеві ніжки, що створюють відчуття легкості. У найбільш чистому вигляді легкість, вишуканість і розмаїтість форм спостерігаються в роботах італійських дизайнерів, що внесли основний вклад у формування загальноєвропейського стилю.

Німецький офіс - це продуманість розташування всього складового робочого місця, упорядкованість деталей і, головне, функціональність і ергономічність меблів. Яскраво виражену раціональність і практичність пом'якшує присутність у німецьких інтер'єрах великої кількості квітів. Це і живі квіти на підвіконнях, і наявність їхніх зображень у декорі.

Англійські офіси відрізняються строгістю й елегантністю. При організації робочих місць активно використовується прийом відкритого простору. Однак при цьому переговорні кімнати і кабінети керівників розташовуються в окремих приміщеннях офісу. У класичному англійському кабінеті панує комфорт і умиротворення. Тут меблі з кращих сортів дерева, дорогі офісні приладдя, картини, вази, антикваріат, книги, килими. В англійському стилі оформлення інтер'єрів простежується не стільки функціональність, скільки обґрунтованість і шляхетність.

Французькі офісні інтер'єри легкі, яскраві, не позбавлені декору у вигляді ажурних металевих деталей, яскравих оббивок, дзеркал і картин у позолочених рамах. Французький стиль привносить в інтер'єр деяке безладдя й імпровізацію, але при цьому додає йому дивний шарм.

Інтер'єри в скандинавському стилі містять мінімум декору і виконані у світлих природних тонах із простих і натуральних матеріалів. Офіси просторі і відкриті, робітничі місця чітко організовані, яскраво і бежеві кольори в оформленні меблів і стін створюють позитивну атмосферу і сприяють концентрації уваги на робочому процесі. Скандинавський стиль - це простота і природність, що є одним з незаперечних переваг.

Італійські системи для організації офісів засновані на принципі відкритості простору, передбачають безліч варіантів перепланування, дозволяючи удосконалювати інтер'єр і пробувати різне оформлення робочих місць для збільшення їхньої функціональності. Поряд з відкритими просторами в італійських офісах передбачені ізольовані приміщення (кабінети керівників, переговорні, кімнати для нарад). У цілому італійський стиль відрізняється добірністю, елегантністю і високою якістю складового інтер'єра. Дорогі матеріали, ергономічні форми, світлі і повітряні штори, картини, вази з квітами, килими. І все це неодмінно в теплій колірній гамі, починаючи від темно-коричневих меблів і закінчуючи світло-бежевими стінами.

д) Японський офіс

Крім американського і європейського підходів до оформлення офісу можна виділити також японський підхід.

Виняткова працездатність і працьовитість японців, їхня стриманість, згуртованість, дисциплінованість відомі усьому світові. Недарма в основі інтер'єра в японському стилі лежить простота, логіка і гармонія. Для меблів характерна єдність форм і матеріалу, деяка асиметрія і повторення елементів, переважно гладкі поверхні. Кольори використовуються в основному світлі: білий, бежевий, молочний. Для декору застосовується натуральний шовк і бавовна. Стиль оформлення офісів ґрунтується за принципом функціональності та ієрархічності. Кожен співробітник займає робоче місце на тій площі, що приділяється саме йому відповідно до займаної позиції в компанії. Рядові співробітники розсаджуються в просторих і відкритих приміщеннях, в яких не передбачене ніяких перегородок. Робоче місце начальника розташовується навпроти. Таким чином, усі співробітники сидять лицем до начальника, що дозволяє йому повною мірою здійснювати контроль над підлеглими.

е) Офіс по-російському

У Росії лише дехто застосовують у своїх офісах відкриті простори (виключення складають, як правило, редакції газет і журналів). Більшість же, як і раніше, використовують "радянський" варіант класичного типу офісу - багато кімнат, у кожній з яких сидить кілька співробітників. Ієрархічність у нас складається, власне, усього з двох позицій: начальник і всі інші. Відповідно організується й офіс. Кабінет начальника - найбільший і просторий. В оформленні кабінетів російських керівників, незважаючи на нові віяння, найчастіше переважає традиційний класичний стиль. "Російський бюрократичний офіс" так само ергономічний, як і будь-який інший. Однак його оформлення підкреслене солідно, ґрунтовно, дорого, часом розкішно. Усі предмети масивні або здаються такими. Використовуються дорогі матеріали, нерідко шафи, столи і тумби прикрашаються престижними аксесуарами, а стіни - картинами.

Утім, у Москві, Петербурзі та інших великих містах в останні роки з'явилося багато керівників, що прагнуть виглядати сучасно. При організації своїх офісів більшість з них тяжіє до європейського стилю. Такі менеджери знімають приміщення в сучасних офісних будинках, де багато простору і повітря, встановлюють легкі, мобільні меблі, що легко реформуються з великою кількістю деталей з металу, з невисокими панелями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]