Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

3) Ідучи-іди!

Є ще більш простий метод: якщо Вам відкрито хамлять, страються принизити чи підвищити на Вас голос, то оберніться і просто підіть. Різко, мовчки (!) і не думаючи про сенс сказаних Вам слів. Звісно, дуже рідко Вам варто хлопнути дверима кабінету начальника чи повертатись спиною до партнера по переговорах, але зі скандалістами, тим більше з тими, від кого ви не залежите, цей метод непоганий. Наприклад, в такій ситуації: «Я працюю в одній з тур-агенцій, - розповідає один дуже хороший знайомий. - Звісно, трапляються в нас і недорахунки. Але на цей раз, про який я розповідаю, ми відпрацювали бездоганно. Але серед клієнтів інколи трапляються такі скандалісти! Ось одна така дама після відпочинку в хорошому готелі стала буквально тероризувати по телефону своїми претензіями нашу молоду співробітницю: і жара була несусвітня, і по-українськи говорили погано, і свинину (в мусульманській-то країні) не давали, і тому подібне. Одним словом - куди Ви мене відправили і я Вам покажу. Співробітниця, ледве не плачучи, виправдовувалась, а я вирішив зупинити це «побиття немовлят». Я взяв трубку, назвався і запропонував спокійно обговорити проблему; у відповідь посипалися образи і обвинувачення у некомпетентності. Зі словами «Вибачте, але спілкуватись таким тоном - нижче моєї гідності. Ви заспокойтеся, будь-ласка, і лише тоді перезвоніть», - я поклав трубку. Більше ця пані нас не турбувала».

Є й більш м'який варіант. Якщо Ви не в силі опиратися, то кажіть: «Мені потрібен час, щоб визначитись». І тут же ідіть або кладіть трубку. До речі, класний спосіб уникнути впливу тих, хто пропонує вам будь-який «нав'язливий сервіс»: кривдника можна просто проігнорувати. Але тут уже потрібна обережність. Прикинувшись, що не помічаєте мілких підколок типу «ой, Вірочка, вашому чоловіку, мабуть, з вами не легко, адже ви, напевно, і вдома такі ж категоричні?», це одне. Вам «ігнор» зарахують за силу та гордість. І зовсім інше не відповісти на пряму образу. Це вже - боягузство та слабкість, ницість. Якщо «проковтнете», то чекайте продовження.

4) Ні, ні і ні!

Коли на Вас активно насідають знайомі, дуже важко сказати «Ні!», при тому не образивши. Тут допоможе «техніка перманентної відмови». Вона діє у відношенні до тих, хто дістає Вас своїми проханнями, і для «благодійників», які весь час намагаються нав'язати Вам свою допомогу. Справа в тому, що не варто щоразу повторяти як заїжджена пластинка «Я не хочу!». Варто зробити це так, як зробила один маркетолог Катя - старанна робітниця, мама двох дівчаток, і зразкова дружина. А тому можна з впевненістю сказати, що вона людина, у якої зовсім не забагато лишнього часу. У її відділі працювала дівчина Віка - незаміжня та надзвичайно активна. Надумала вона навернути своїх співробітниць до фітнесу. Багато кому ідея сходити в зал після роботи прийшла до душі, і «несамовита Вікуня» почала опрацьовувати і Катю.

- Ти повинна піти з нами.

- Дякую, але в мене інші плани.

- Але ж тобі це необхідно!

- Дякую, що ти турбуєшся про мене, але все ж я не піду.

- Як ти можеш відмовлятись, якщо майже всі наші записалися?

- Віка, дякую, що запропонувала, але я вже сказала, що не хочу!

- Добре, як знаєш.

Так планомірно можна, як називається, вбити двох зайців: уникнути конфлікту і не дати нав'язати собі непотрібне. Не дозволяйте відвести себе в сторону від теми (був же привід втягнутися в розмову про фігуру і необхідність спорту) і не виправдовуйтесь. А негативний осад злегка зафарбуйте вдячністю за пропозицію чи вибаченням за те, що Ваша відмова може поламати чиїсь плани.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]