Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

8) Тільки факти.

Люди, м'які по натурі, часто піддаються прессингу зі сторони більш сильних особистостей. Інколи один лише вигляд авторитарної персони доводить до тремтіння. Так, для прикладу, тремтіла перед своїм першим начальником моя старша сестра. Вона тоді тільки закінчила бакалаврат і пішла працювати помічником бухгалтера. І тут на її підприємстві сталась розтрата. Почалось розслідування, і мою сестру притягли в якості свідка. А вона просто не знала, чи зможе сказати хоча б слово, чи не заплутається, не розгубиться в присутності «великого боса». їй довелось звернутись за допомогою до психолога, і от який вердикт він виніс, але рецепт може підійти не всім.

9) Битва екстрасенсів.

Всі перечислені інтелектуальні засоби захисту від психологічного тиску добрі. Але чому ще й не привернути «магічні енергії »? Ще наші бабусі при розмові з неприємним чоловіком тримали в кишені, вибачте, дулю. Кажуть, помагало. А китайські і японські бабки в надзвичайно тяжких випадках рекомендували з'єднати в кільце великий і вказівний пальці обох рук а всі інші пальці накласти один на другий. Екстрасенси говорять, що цим способом ми замикаєм контур свого біополя, і не допускаєм його витоку, або проривів. Такий самий ефект має перехрещення рук і ніг.

Уявивши що вас оточує невидима сфера, кокон або скафандр, можна знешкодити тиск з боку співрозмовника і енергетичного вампіра-плакальщика. «Накривши» уявною склянкою скандаліста, ви збудуєте в своїй уяві стіну між собою і співрозмовником. З чого зручніше: цегли, бетону, сталі, броньованого скла, просто густого повітря. Якщо не помогло, «зробіть» стіну зі сторони співрозмовника дзеркальною. Нехай удар вашого нападника до нього ж вертається. Сам напав нехай сам і захищається.

Надійний засіб розпізнавання задуму будь-якої маніпулятивної тактики полягає в тому, що ви маєте чітко зберігати у свідомості свої інтереси.

Звісно, сучасний керівник, ведучи корабель організації до наміченої мети, має чітко уявляти тактику маніпулювання в ділових взаємовідносинах. Водночас необхідно остерігатися захоплення застосуванням маніпулятивних методів впливу.

За висловом Е. Шострама, люди, які часто використовують у повсякденній діяльності ці методи (так звані маніпулято­ри), самі в остаточному підсумку страждають від своїх мані­пуляцій. У них, як правило, виробляється облудність, втрата інтересу до життя, примітивність почуттів, цинізм, завищена недовіра до себе і тих, хто їх оточує.

Література:

  1. Грачев Г.В., Мельник И.К. Манипулирование личностью: организация, способы и технологии информационно-психологического воздействия. – М.: Алгоритм, 2002.

  2. Доценко Е.Л. Психология манипуляции. – М.: ЧеРо, 1997.

  3. Кабаченко Т.С. Методы психологического воздействия: Уч.пособие. – М.: Педагогическое общество России, 2000.

  4. Михайлюк Е.Б. Психология влияния. – Ростов н/Дону: Феникс, 2003.

  5. Татенко В.О. Психологія впливу: суб’єктна парадигма // Наукові студії із соціальної та політичної психології: Зб.статей. – К.: Сталь, 2000. – Вип. 3(6). – С. 3-18.

  6. Шейнов В.П. Скрытое управление человеком. – М.: ООО «Издательство АСТ», Мн.: Харвест, 2002.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]