Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

Радіоінтерв'ю

Якщо інтерв'ю стосується якихось актуальний подій сьогодення, його тему, безперечно, буде оголошено перед початком ефіру. Попередньо необхідно якомога краще поінформувати репортера. Якою б складною не була б тема, інтерв'ю, зазвичай, не триває довше, аніж 3-4 хвилини, тому намагайтеся відповідати якомога стисліше і по суті.

Декілька практичних порад:

Намагайтеся уникати фонового шуму, сядьте рівно і покладіть ваші записи так, щоб під час інтерв'ю їх доводилось перегортати якомога рідше.

Не забувайте, що говорити потрібно на певній відстані від мікрофона, під час бесіди не повертайте голови від мікрофона бік.

Під час дискусії за участю кількох чоловік, намагайтеся гне говорити одночасно з іншими, а подайте репортеру знак, якщо Ви хочете щось сказати. Якщо ви хочете відреагувати миттєво, вважаючи що хтось говорить дурниці, оберіть слушний момент. Якщо Вас перебив хтось інший Ви не хочете йому поступитися - трохи підвищить голос і продовжуйте говорити. Якщо необхідно - зупиніться і запитайте " чи можете Ви закінчити думку".

Участь у телепередачі.

Якщо вас запросили взяти участь у телевізійній програмі, передусім з'ясуйте, якого типу ця програма: новини, ток-шоу, теледебати тощо і чому вас запросили до співпраці: для інтерв'ю, дискусії з опонентом, колективної дискусії, форуму? Чи можете ви зробити заяву? Чи відбуватиметься програма у прямому ефірі чи транслюватиметься в запису (а отже після редагування може бути показано далеко не все, що Ви хотіли сказати). Якщо йдеться про інтерв'ю чи дискусію, перевага надається прямому ефіру. Інтерв'ю - не шоу і тому не потребує "вирізань".

Будьте обережні, коли Вам пропонують взяти участь у програмі, в якій різні люди даватимуть інтерв'ю окремо, оскільки швидше за все, програма монтуватиметься з різнорідних уривків. Ваші слова можуть (ненавмисно) бути вилученні з контексту. Якщо Ви вирішили відмовитися від пропозиції, обов'язково надайте продюсерові переконливе обґрунтування в письмовій формі. Відмовлятися без жодних нате підстав - не найкраща ідея.

Головні питання, які корисно з'ясувати заздалегідь, можуть бути сформульовані таким чином:

  • яка тема і які запитання порушуватимуться?

  • хто ставитиме запитання і яку програму він представляє?

  • яка інформація необхідна в даній ситуації - опис певних подій, новини чи Ваша власна думка?

  • ви будете єдиним гостем у студії чи протягом інтерв'ю Вам доведеться "співпрацювати" з іншими учасниками?

  • ви виступатимете у прямому ефірі чи буде попередній запис?

Окрім перерахованого вище не забувайте дотримуватися правил. Що стосуються виступів на радіо: надайте репортеру якомога більше додаткової інформації, постійно тримайте в голові Ваше повідомлення і висловлюйтеся стисло і зрозуміло.

Декілька практичних порад:

  • під час виступу дивіться на журналіста, а не в камеру;

  • залишайтесь доброзичливим навіть якщо питання не зовсім Вам подобаються: адже на Вас дивиться вся країна. Але Ви, звичайно ж можете зупинитися і сказати: "Ви не зрозуміли мене " або " В такому разі Ви повинні звернутися до когось іншого". Дайте зрозуміти, що Ви не згодні з некоректним запитанням;

  • ви, імовірно, емоційно напружені і плюс до всього сидите під гарячими юпітерами, тому будьте обережні вживаючи алкоголь перед інтерв'ю;

  • намагайтеся якомога менше жестикулювати: камера переважно фіксуватиме Вас "від грудей", тому при такій проекції ваші руки, час від часу потрапляючи в кадр, лише відволікатимуть глядачів;

  • дана порада стосується лише жінок: одягайте якомога менше блискучих коштовностей. Нерідко жінки одягають довгі блискучі сережки, котрі, переливаючись у світлі юпітерів, можуть досить сильно відволікати увагу від того, що Ви кажете.

Ментальна підготовка до інтерв'ю

Позитивна відповідь на запрошення взяти участь у телепередачі автоматично спричиняє потребу у ретельній підготовці, як ментальній, так і фізичній. Звичайно ж, вам слід детально опрацювати матеріали, що стосуються теми передачі. Важливо з'ясувати не лише власну точку зору, а й що саме Ви скажете під час інтерв'ю, яке питання порушите у процесі дискусії. Запам'ятовувати тексти цілих заяв - це марна праця, зосереджуйтеся лише на запам'ятовуванні декількох ключових фраз і висловів - саме це може стати Вам у пригоді.

Обговоріть із фахівцем можливість використання наглядного матеріалу, аби ґрунтовніше висвітлити тему (попередньо переконайтеся , що креслення, таблиці, ілюстрації тощо справді допомагають краще розкрити тему, а не викликають масу додаткових запитань).

Насамкінець, Ви повинні бути переконані, що Ви проінформовані відносно предмета обговорення значно краще, ніж репортер або аудиторія. Ви маєте можливість поширити невідому досі інформацію. Скористайтеся цим.

Фізична підготовка до інтерв'ю

Окрім ментальної підготовки, важливо також є підготовка фізична. Якщо Ви прибіжите до студії в останню хвилину, важко дихаючи, втомлені та збуджені, то тим самим творите умови, аби інтерв'ю розвивалося у тому напрямку, в якому Вам цього б найменше хотілося. Вам потрібен час, щоб зосередитись, підготуватись до запису чи ефіру, адже лише незначна частина політиків-професіоналів мають можливість з'являтися на телебаченні настільки часто, що це стає для них звичайним і подібна підготовка їм не потрібна.

Проте, переважна більшість тих, кому пропонується взяти участь у тій чи іншій телепередачі, не мають подібного досвіду. Не соромтесь попередньо запитати продюсера, за яких умов відбуватиметься передача. Чи будете Ви сидіти просто у кріслі, за столом, чи. Можливо, кожен із учасників стоятиме? Також не бійтеся запитати, як найкраще одягнутися.

Якщо передача відбувається регулярно, перегляньте один із попередніх її випусків (якщо можливо). Тоді Ви матиме уявлення про атмосферу, в якій ,зазвичай, відбувається програма, а також про поведінку ведучого. У день запису чи прямого ефіру прийдіть вчасно і ще до передачі спробуйте ознайомитися із внутрішньою обстановкою телестудії. Не соромтесь гриму: при телевізійному освітленні він необхідний. Останні хвилини перед початком програми, спробуйте заспокоїтися. Пам'ятайте про те, що добре обізнані з темою і більше не думайте над нею.

Початок

На початку ведучий назве тему обговорення. Це не означає, що він перерахує всі ті питання, які він ставитиме. Він лише дасть загальну ідею щодо спрямованості своїх запитань. Для ведучого надзвичайно важливо, щоб гості та учасники програми були якомога спокійнішими - йому не потрібна гарячкова, нервово напружена розмова. Він визначить коло питань, що обговорюватимуться під час передачі, але це не завадить йому ставить нові несподівані питання (а часом і небажані) в ході бесіди.

Контролюйте свою поведінку під час передачі: будьте врівноваженим, у жодному разі не зривайтесь на крик, залишайтесь ввічливим, але реагуйте рішуче.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]