Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

3. Синектика

Синектика - один із найбільш сильних методів стимулювання творчої діяльності. За основу синектики взятий мозковий штурм, але цей штурм проводить професійна та напівпрофесійна група, яка під одного штурму до другого накопичує досвід вирішення завдань. При синектичному штурмі допускаються елементи критики і, голов­не, передбачено обов'язкове використання чотирьох спеціалізова­них прийомів, які базуються на аналогії: прямої (як розв'язуються (Завдання); особистої (спробуйте увійти в образ даного у завданні об'єкта та намагайтеся міркувати з цієї точки зору); символічної (дайте удвох словах образне визначення суті завдання); фантастичної (як де завдання розв'язали б казкові персонажі).

У. Гордон, автор методу синектики, створив у 1960 році фірму «Синектикс» (США).

Фірма «Синектикс» співпрацює з великими промисловими фірмами, корпораціями та вищими навчальними закладами, проводячи навчання інженерів та студентів.

3.1 Класична синектика

Практикується в групі, до складу якої входить від п'яти до семи учасників. Інші умови застосування (наприклад, правила веден­ня дискусії, професійний та соціальний склад групи) відповіда­ють умовам, що існують при організації мозкового штурму. Синектичний процес включає в себе три фази:

Повідомляється проблема.

З'ясування змісту проблеми, ефективних взаємозв'язків, мож­ливе нове формування проблеми.

Проводиться відчуження змісту проблеми.

Через певну техніку відчуження (прямі, особистісні, символічні аналоги) група віддаляється від проблеми, тобто свідомо абстра­гується від обставин справи.

Формуються підходи до вирішення проблеми.

Поняття, які з'являються наприкінці процесу відчуження, зіставляються з постановкою проблеми; з цього розробляються ідеї для вирішення проблеми.

У період синектичного засідання ведучий засідань повинен, значною мірою, керувати процесом, постійно втручатися в дискусію. Цією функцією можна оволодіти лише шляхом певної про­фесійної підготовки. Інші учасники синектичного засідання та­кож можуть працювати по-справжньому ефективно лише після декількох тренувальних засідань.

3.2 Синектична конференція

У синектичній конференції є багато істотних елементів класич­ної синектики. Проте тут не проводиться конференція з суворим, багатоступінчастим синектичним процесом. Синектична конфе­ренція - це лише стиль обговорення, при якому пошук рішення проходить через аналогії. У період синектичної конференції вільно формуються аналоги, із яких потім розробляються ідеї для розв'я­зування тієї чи іншої проблеми. При цьому методі фаза відчужен­ня відсутня.

Учасники синектичної конференції повинні досконало володі­ти класичною синектикою.

3.3 Візуальна синектика

При візуальній синектиці відчуження та стимулювання дося­гається шляхом розгляду зображень. Групі з вирішення певної про­блеми демонструються, наприклад, певні діапозитиви. Перше зоб­раження спочатку описується учасниками спільно, після чого проводиться аналіз (відчуження). Із елементів або співвідношень розглянутого зображення виводяться ідеї для вирішення пробле­ми. Якщо потік ідей вичерпується - переходять до наступного діа­позитива.

Цей метод можна здійснювати за допомогою великих зобра­жень на календарях, рекламних проспектах (які виставлені на стендах).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]