Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

7. Особистий підпис як своєрідна емблема людини

Спочатку підпис існував формально у вигляді символів. Але вже в 16 ст. підпис починає перетворюватися на ясне сполучення букв, що представляє собою ім'я або прізвисько. А в 18 ст. підпис починає ускладнюватися, сполучаючи в собі не тільки елементи імені або прізвища, але й різні графічні елементи, що ускладнюють розуміння та можливість його підробки. У радянській Росії довжина підпису працівників партійного апарату негласно регламентувалася. Дрібному чиновникові не дозволялося мати підпис коротший, ніж у того, хто був вищим за посадою. Відомо, що в підписі першого секретаря райкому міста могло бути не менш ніж чотири літери, а от перший секретар міськкому мав право підписуватися вже трьом літерами, і так далі. Таким чином, виконувалася вимога влади - чим вищою була посада, тим коротшим автограф.

Підпис кожен вигадує собі самостійно. І в цей час жодна людина не обмежена ніякими правилами та законами. Проте все-таки в графічних імпровізаціях на автора підпису впливають певні закономірності, які відбивають властивості його натури, що й дозволяє скласти досить точний його портрет. Айк Надж написав цілу доповідь на тему: «Дізнатися про характер людини за її підписом або практична графологія».

У кожної людини виробляється свій почерк письма. Коли людина пише, вона думає про правопис, про рівність рядків, підкоряючись певним правилам. Тому прочитати її справжнє «Я» не завжди вдається правильно і точно. А от підпис зовсім не стримує людину у фантазії, автор підпису не обмежений ніякими законами і правилами. Але у своїх графічних вишукуваннях він підвладний певним закономірностям, які мимоволі відображають сутність його натури, що і дозволяє досить точно описати психологічний портрет автора підпису.

Все-таки формуванню власного підпису варто приділити особливу увагу та «вигадати» такий варіант, подивившись на який, більшість би сказала: «Підписується як керівник». Ваш підпис повинен викликати довіру, визнання, повагу, але не порівняння з карлючками першокласника або посмішку.

Не варто підписуватися так, як Вам хочеться (як рука пише). Підпис повинен бути продуманим і виражати тільки ті Ваші якості, які вигідно показати, щоб справити гарне враження, викликати серйозне ставлення, повагу, довіру, упевненість у Вашому професіоналізмі.

Напрямок підпису

Зверніть увагу, куди направлений кінець підпису - вгору, прямо або вниз.

Якщо вгору - це говорить про те, що в людини повно енергії і сил, в її характері переважає оптимізм. Автор такого підпису досить легко справляється з проблемами і розчаруваннями.

Прямий напрям підпису - свідчить про збалансованість оптимізму і песимізму в характері.

Якщо ж кінець підпису спрямований вниз - людина піддається песимістичним станам і депресій. У таких людей спостерігається слабкість волі, схильність до серцево-судинних і нервових захворювань.

Довжина підпису

Довгий підпис - людини властивий ґрунтовним людям, неквапливим, які звикли глибоко вникати у справи. Такі люди зазвичай уперті, наполегливі, навіть занудливі і прискіпливі.

Короткий підпис - ставлять люди зі швидкою реакцією, яким іноді не вистачає терпіння для глибокого і детального аналізу справ. Така людина не любить повільних людей, сама не здатна до монотонної і одноманітної роботи, що вимагає постійної уваги.

Потрібно мати на увазі, що деякі люди змушені ставити короткий підпис. Це люди тих професій, які змушені дуже часто підписуватися - касири, лікарі і т. д. Їм доводиться ставити короткий підпис в цілях економії часу або місця на папері. Тому для аналізу слід розглядати їх справжній підпис.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]